С камбанен звън Япония почете жертвите на Хирошима

Кметът на града призова Обама да се срещне с оцелелите
Обновена: 6 авг 2015 14:11 | 6 авг 2015 08:13,
62
С камбанен звън Япония почете жертвите на Хирошима
Снимка: архив, Reuters

Япония почита днес паметта на загиналите преди 70 години от американската атомна бомбардировка на Хирошима. Основните възпоменателни церемонии, в които участва и премиерът Шиндзо Абе, и десетки чужди представители, по традиция се състояха в Парка на мира в центъра на града.

Точно в 8 часа и15 минути местно време, когато на 6 август 1945 г. избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, над Хирошима се разнесе камбанен звън, който отмерваше минутата мълчание в памет на жертвите, съобщи ТАСС.

Още по темата

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи нарече в словото си ядреното оръжие "абсолютното зло" и призова света да действа, за да бъде забрането това страшно оръжие. Докато има ядрено оръжие, никога не знаем кой ще стане негова жертва, подчерта той, четейки Декларацията на мира. Мацуи за пореден път покани президента на САЩ да посети града и да се срещне с хора, преживели тази трагедия, да чуе историите на оцелелите. Кметът добави, че от бомбата са загинали не само японци, но и жители на Китай и Корейския полуостров, както и американски военнопленници.

Пред паметника в центъра на Парка на мира бяха положени венци от бели и жълти цветя.

Канцеларията на премиера Шиндзо Абе разпространи малко преди началото на церемония негово изявление, в което той изразява "съболезнования на душите на всички жертви на атомните бомбардировки , на всички, преживели тази трагедия и на членовете на семействата им" и тържествено обещава, че ще постигне целта светът да се откаже напълно от ядреното оръжие.

На церемонията Абе заяви, че Япония ще положи всички усилия да създаде свят без ядрено оръжие. Той добави, че догодина в Хирошима ще се състои среща на министрите на външните работи на страните от Г-7, на която ще се обсъжда и темата за ядреното оръжие.

На 9 август 1945 г., три дни след Хирошима, САЩ хвърлят бомба и над Нагасаки. Бомбардировките нанасят последните удари на имперска Япония - на 15 август 1945 г. тя капитулира и с това приключва Втората световна война.
Смята се, че от бомбата, хвърлена над Хирошима, веднага загиват около 74 000 души. Много от оцелелите умират впоследствие от лъчева болест.

По данни към 6 август 2014 г. общият брой на жертвите на ядрените удари възлиза на 292 325 души.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
обяснител преди 8 години
Няма
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли да ми обясни как така след като са хвърлени атомни бомби преди 70г. в града живеят хора? Няма ли остатъчна радиация?
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно никой няма право да избива мирно население това е нарушение на женевската женевска конвенция тоес това е военно престъпление
21
1
 
7
 
! Отговори
Judge Dredd преди 8 години
Кольо, прав си. Само ФАЩ... Дори преди години пускат обеци с формата на атомни бомби, за да отбележат събитието. На нас хвърляли бамби с вид на играчки, за да осакатяват и убиват деца. После през деветдесетте на балканите също използваха атомни оръжия - бомби и ракети с обеднен уран.Харли-Дейвидсън пускат модел Фет Бой през 1990г. Гледалите Терминатор 2 ще разберат кой е мотора. Името на модела е събрано от две думи, по една от всяко име, с което са били кръстени двете атомни бомби...
20
1
 
8
 
! Отговори
Кольо Фичето преди 8 години
само сащ могат да се забавляват докато умират хиляди цивилни.....
19
1
 
11
 
! Отговори
кк преди 8 години
Ден на Позор! Ден на Размисъл! Ден на Поука!!!!И нещо много тъжно, смешно, жалко...Единствената Държава / не Нация/, осмелила се да използва атомна бомба, се изживява като най-големия борец срещу ядреното оръжие...Минута мълчание и поклон пред стотиците хиляди японци, жертва на най-злокобния човешки акт, и пред десетките хиляди, още страдащи от това безумие!!!!!
18
1
 
0
 
! Отговори
честит преди 8 години
от доста време се съмнявам, а сега вече съм сигурен че ОДИСЕЙ 1 Е ИвчитУ ИндждевА, който НЕ Е (повратярям НЕ Е) завършил в Москва и НЕ СЕ Е (повтарям НЕ !!!) самопредложил за агент от Държавна Сигурност с идеята , че това ще му помогне на кариерата.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТИГА ХЕЙТЕНЕ! МЛЪКНЕТЕ ЗА 1 МИНУТА!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днешният ден трябва да се отбелязва , като ден на геноцида на американския народ над Япония.Както се заклеймява навсякъде геноцида по света.
15
2
 
9
 
! Отговори
честит преди 8 години
Няма други УРУДИ и ЛИЦЕМЕРИ като Краварите. Само ЧОВЕКОМРАЗЕЦ може да пусне 2-ра бомба след като е видял последствията от първата. Само НЕВЕРОЯТЕН ЛИЦЕМЕР може да има наглостта да иска СЪД ЗА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СЛЕД ТОВА което е направил за други. Няма по-долна , *** и човеко-ненавистна нация от хамериканците. И това че държавата им отива към срутване е показателно .
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почти не очаквах такъв материал да намери място, още повече на главната страница. Слава богу, като че ли не всичко е загубено!
13
1
 
12
 
! Отговори
масово убийство преди 8 години
На 6-ти Август 1945, американците извършиха едно от най-големите си масови убийства. Убиха 140 000 цивилни японци в Хирошима. С атомна бомба.
12
2
 
6
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
Японците капитулират защото Червената армия е настъпвала през Камчатка.Интересувайте се от историята !
11
1
 
16
 
! Отговори
Атомна дружба преди 8 години
Японците няма ли да вдигнат паметници на незнайния американски пилот в центъра на Хирошима и Нагасаки - по наш пример?
10
2
 
11
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
Все пак да не забравяме,че атомната бомба е хвърлена срещу мирното население
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20 много съмнително германия ако искаше можеше да метне бомба от обеднен уран и газ над москва или Лондон . ДО такива неща не се стига защото и Англи4аните и Американците могат да го направят над Берлин ... виж руснака няма такъв потенциал
8
4
 
2
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До 22Всъщност СССР (не Русия) са знаели за всяка стъпка от създаването на атомната бомба. На една от срещите им Рузвелт е подхвърлил на Сталин за това, че създават ново оръжие, а Сталин не бил впечатлен, понеже вече е знаел. По-късно се водят и процеси срещу шпионите, дали чертежите на СССР.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16 едната е плутониева другата на уранова основа и двата вида са едни от най мръсните на тема радиация .Просто ядреното уръжие не е толкова страшно колкото се разправя
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12 виж снимките 1 ден след бомбандировките на 700 метра японците вдигат бежански лагер .... Явно не е толкова опасно
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли да ми обясни как така след като са хвърлени атомни бомби преди 70г. в града живеят хора? Няма ли остатъчна радиация?

Спонсорирани публикации