Андрей Паунов и "Януари" с успех на СФФ

В какво ще инвестира режисьорът 3 000 лева от Lidl
10 апр 2017 15:37,
0
Андрей Паунов и "Януари" с успех на СФФ

За първи път тази година Лидл подкрепи професионалната част на София Филм Фест - Sofia Meetings и връчи награда за най-добър български проект, който беше избран от професионално жури в състав Раймонд Гьобел (продуцент, Пандора Филм, Германия), Зейнеп Озбатур Атакан (продуцент, Зейно Филм, Турция) и Габриеле Бруненмайер (сценарен консултант, Германия). Наградата се присъди на JANUARY (България), представен от режисьора Андрей Паунов и продуцента Ваня Райнова.

Андрей Паунов е режисьор на късометражни и документални филми, известен най-вече със своята авторска трилогия за прехода “Георги и пеперудите” ( Сребърен вълк, IDFA), “Проблемът с комарите и други истории” ( Седмица на критиката, Кан) i “Момчето, което беше цар” Филмите му са участвали в над 150 фестивала и са носители на над 40 международни награди. “Януари" ще е неговия игрален дебют.

Андрей е завършил НАТФИЗ през 2000 година.

Честита награда от Lidl за Sofia meetings. Тя дава ли ви повече увереност в реализацията на този п
роект?

По-скоро повече мотивация. Аз приемам тази награда не толкова като някакво отличие, а катоглас на доверие, защото се присъжда на нашият проект, а пътят от проект до филм никога не е напълно предвидим. В това е и рискът и чарът и магията. Така, че в случая доверието идва и с отговорността да го оправдаем.


Разкажате ни малко повече за него?


“Януари” е една история за петима мъже, попаднали в капана на снежна буря, някъде на края на света в днешни дни. Намират убежище в бара на западнала станция от 70-те години, която отдавна не посреща гости, но все още има своя портиер. Намираме се насред една бяла пустиня от сняг. Не е ясно къде свършва земята и почва небето. Единственото черно нещо на хоризонта е Церовата гора, а отвъд нея е цивилизацията. Пътят е затрупан, лесно е да се изгубиш и да замръзнеш до смърт, вълците са гладни и вият по цяла нощ. Никой разумен човек не би посмял да мръдне в това време и все пак, рано тази сутрин, местният супер-герой е впрегнал великолепната си шейна и е тръгнал към града отвъд гората. Когато шейната му се връща, в нея намират само шубата му, двуцевка с липсваш патрон и замръзнал вълк прострелян в сърцето. Къде е мъжът и какво се е случило с него? Докато мъжете в станцията се опитват да разгадаят тази мистерия, тя бавно ги поглъща. Филмът е вдъхновен и отчасти базиран на едноименната пиеса на Йордан Радичков. Ние реинтерпретираме този текст в една съвременна екзистенциална драма, която флиртува с жанровото кино — има ритъма на уестърн, двигателя на мистери трилър, послевкус на ужас. Абе, общо взето, “В очакване на Годо” сеща “Шайнинг” някъде на Балканите.


На какъв етап сте от финансирането?


Имаме финансовата подкрепа на “Националния филмов център” и сме одобрени за копродукция с БНТ. Това ни позволява да търсим и международно финансиране. Целта ни е да снимаме през февруари 2018.

В какво ще инвестирате 3 000 лева?

Това е нещо, което предстои да преценим с продуцента на филма, Ваня Райнова от “Портокал”. Питаха ни и след церемонията, наистина ли ще имат осезаем ефект тези 3000 лева за един проект с бюджет от стотици хиляди. Да, наистина. Защото дори когато имаме потвърдено финансиране от НФЦ, например, същинската част от него се усвоява когато филмът влезе в продукция. А преди — а и за да може — да стане това има много работа и разходите често се само-финансират от продуцента. Така че със сигурност тази награда ще облекчи текущия баланс и то в най-трудния от гледна точка на ликвидността етап за всеки един проект. (смее се) Вижте само как съм усвоил жаргона след всички срещи с продуценти, сейлс агенти, дистрибутори и т.н. през последните няколко месеца
.

По какво друго работите в момента?

По бунгало, в което да избягаме в Княжево с Мария и нашето куче, кулинарните си страсти и отказването на цигарите. Това настрана, в момента съм в пост-продукция на документален филм, за който ще мога да разкажа повече в края на лятото. С Ваня (бел. ред.: Райнова) имаме и идея за следващ игрален филм, също адаптация, на руски автор. В момента се опитваме да осигурим правата. Иначе си се будя със сто идеи за бъдещи филми, но това е така от край време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации