Голи, пияни, селфита... Туристите срещу местните – сблъсъкът е неизбежен!

Станали ли са по-невъзпитани туристите в днешни дни?
10 окт 2019 21:28, Нели Христова
10
Голи, пияни, селфита... Туристите срещу местните – сблъсъкът е неизбежен!
Снимки: Reuters

Доскоро туристите бяха приемани като един неизчерпаем източник на приходи. Всички им се радваха и отваряха китни ресторанчета, магазинчета за сувенири и музеи, за да могат те да оставят парите си в избраната дестинация.

Но напоследък туристите влизат в новинарските емисии по ред лоши причини - дали ще плуват голи във венецианските канали, ще късат холандските лалета или ще преследват гейши в Япония, те предизвикват поредица от негативни реакции, които със сигурност ще имат последствия.

Близо 1,7 трилиона долара е донесъл туризмът на световната икономика. Най-посещавана засега е Франция, следвана от Испания, САЩ, Китай и Италия.

Но някои градове станаха жертва на собствената си популярност.

Във Венеция вече почти няма местни жители. Италия, о. Ибиса и големи градове като Барселона въведоха туристическа такса, която компенсира недостига на вода и замърсяването заради тълпите.

През последните месеци видяхме много от туристите. През август две чешки влогърки трябваше да се извинят, след като разпространиха кадри как едната повдига полата на другата и я пръска с вода от свещен извор в Гората на маймуните. Месец по-рано група мъже бяха заснети бягайки голи по индонезийските улици и уринираха по тях.

Двата инцидента доведоха до призиви туристите да бъдат изритани от Бали.

"Не можем да кажем дали туристите се държат по-зле от преди. Нямаме такава статистика“, казват от Министерството на туризма пред CNN. Ала те са категорични, че вече работят по закони, които ще наказват онези, които се държат зле.

"Възможно е фактът, че живеем в дигитална ера и такива видеа се разпространяват по-бързо, да допринася за впечатлението, че туристите са станали по-невъзпитани“, допълват те. Експертите са категорични, че появата на подобни снимки и клипове само влошава отношенията между туристите и местните.

Рим бе първият голям град, който публикува ръководство, което да предотвратява лошото държание по улиците в града. То предупреждава, че всеки, който не спазва реда, ще бъде санкциониран. Миналата година италианската столица прие и закони, които забраняват пиенето на улицата, организираните обиколки на барове и плуването във фонтаните на града.

“През юли и август градът става една голяма клоака и хората не се интересуват от правилата“, казва Сара Верде, главен изпълнителен директор и основател на Rome Tour Guide. Тя работи в туристическият бизнес от близо 2 десетилетия и вярва, че огромните тълпи допринасят за унищожаването на града. За това санкциите и правилата са нужни.

Нейните истории на ужасите включват турист, който изпразни пикочния си мехур веднага след като слиза от автобус до Ватикана и друг, който повръща на една от седалките.

"Това отнема от блясъка на града. Рим е място, където вече не можеш да контролираш туристите“, категорична е Верде. Според нея, държанието на посетителите наистина се е влошило през годините.

Други дестинации, които са публикували правила за държание са Нова Зеландия и някои части на Хърватия.

Хърватска, която има население от едва 4 милиона души посреща около 18,7 милиона души на година. Подобно на Венеция, огромни круизни кораби заливат крайбрежието й, като само в Дубровник тази година са акостирали около 50 хил. души. Дубровник и Сплит също така разпространяват правила за държание, притеснени, че туристите започват да вилнеят след употреба на алкохол.

В Хърватия обаче държанието на туристите не е толкова голям проблем, колкото броят им.

Японският град Киото пък се бори с недружелюбните туристи с апликация, в която да се подават сигнали. Най-често посетителите там лежат по земята, за да направят снимки или гонят гейши по улиците.

Според експертите, когато хората са далеч от дома, те занижанат своите задръжки, стандарти и поведение тъй като се наслаждават на своята анонимност. Това ги кара да са по-груби и дори да вършат нелегални неща.
Проблемът на холандската столица Амстердам също не е малък. Тя се е превърнала в синоним на ергенски партита, запои и туристи, които се възползват от свободата и либералността на града.

"Амстердам е популярен град и броят на посетителите расте“, казват от организация без стопанска цел, която се е нагърбила с възстановяването на културния имидж на столицата.

След многобройни оплаквания от местните жители, властите в Амстердам решиха да въведат  глоби на място за пиянство или прекомерен шум. Забраниха и популярните бирени велосипеди. Тази година се заговори и за спиране на тур обиколките в квартала на Червените фенери, заради притеснението, че жените, работещи там, се превръщат в атракция.

След като Амстердам е толкова популярен сред туристите, той вече няма да бъде рекламиран като туристическа дестинация. Холандската столица също така увеличи туристическата си такса на 3 евро и въведе стриктни правила за Airbnb.

Амстердам не е сам в тази борба.

Всяка година 1000 местни жители напускат Венеция заради туристите. В Барселона хората не могат да си намерят дом заради многото Airbnb-та. А според експертите, местните са тези, чиито глас трябва да е най-силен в борбата с тълпите и невъзпитаните туристи.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да им имаме ядовете, тука идват да ни мачкат главите с павета, ръгат с ножове или ритат камериерките в главата и прочее подобни туристически забавления.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами... това е поредното практическо доказателство на теорията на Дарвин: в исторически план според мащабите на историята на Земята, ние едва вчера сме слезли от клоните на дърветата и съответно са ни изчезнали опашките.
6
1
 
13
 
! Отговори
ЛЛ преди 9 месеца
Дай да видим ПИЯНИТЕ АНГЛИЧАНИ на Слънчака какви ги вършат... Тия истории по-горе бледнеят.
5
18
 
7
 
! Отговори
Морален народ 3 преди 9 месеца
А може би оня морален народ, при който нямаше проблеми жената на някой да преспи с началника за да може мъжа да получи повишение в длъжността. Разбира се със съгласието и пълното знание на мъжа. Много морални народи станаха, изберете си някой.
4
18
 
9
 
! Отговори
Морален народ 2 преди 9 месеца
Кой точно морален народ. Може би оня, който хвърляше политически неудобните в лагери. Сигурно за този морален народ говориш, който пазеше границите да не би някой да излезе и да разкаже колко лошо се живеее под Желязната Завеса.
3
17
 
9
 
! Отговори
Морален народ 1 преди 9 месеца
до Анонимен 1,
оня културния и морален народ, който спретна ВСВ, ли. Или оня народ с естрадата, висша форма на културата. Или оня морален народ, който 45 години не видя свобода и не намери сили да се опълчи на руското робство. Или оня морален народ, който се радваше на атомното въоръжаване. Или оня морален народ, който лижеше задниците на чужденците в Сл. Бряг за шепа валута. Или оня морален народ, който беше толкова корумпиран по комунизма, че вече 30 години с манталитета му.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако няма кой да набие туристите в държавата, която посещават, се стига до такива работи. Туристите трябва да разбират и от бой, не само от култура и природа.
1
11
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ало оня народ който беше културен и морален вече си отиде от този свят. Вие на наркомани и прости, тутки ли се осланяте да спазват морал и култура. Много сте зле бе в 20-ти век ли още живуркате. Я се огледайте свалете розовите очила и ще се уплашите. Покрай вас са Зомбита на такива ли ще им имате доверие с такива ли ще правите туризъм. Затваряйте кепенците и изхвърлете зомбитата там където им е мястото.

Спонсорирани публикации