На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити

Често те излизат скъпи на новите собственици
20 яну 2020 07:21, Александър Попов
122
 На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити
Снимка: БГНЕС
Оферти за евтини жилища "висят" от години в сайтовете за обяви. Атрактивните цени обаче крият рискове - това са апартаменти в кооперации "на зелено" на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи, коментираха брокери пред "Монитор".
 
За проблемите не е обяснено, обикновено те "лъсват" при посещенията на кандидат купувачите.
 
На пазара на имоти през изминалата година има голям отлив на купувачи, твърди голяма агенция за недвижими имоти пред изданието.
Още по темата
Купувачите обаче все по-често се насочват към по-скъпи имоти - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища. Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето - за първи дом. И те имат много нараснали изисквания. Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите - щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация. 
 
Но не това е големият проблем при старите жилища. 
 
На пазара се предлагат жилища в имоти със сериозни дефекти датиращи от години. Пример е обява на тристаен апартамент в един от западните квартали, недалеч от центъра на столицата, което изглежда скоро ремонтирано, обзаведено и на удобно разстояние от метростанция. Цената му е с една четвърт по-ниска от пазарната и това е първата сигнална лампа за бъдещите купувачи. 
 
Проверка на място показва, че блокът може всеки момент да рухне. Сградата, строена през 40-те години на миналия век, вече има големи процепи и е опасна за живеещите в нея. Публикации в медии разказват, че преди 8 години общината прави предписание за ремонт на покрива и улуците, както и отводняване. Собствениците на жилища обаче не предприемат никакви мерки. Те не изпълняват нищо от препоръките, не си оправят покрива и не отводняват. При дъждовно време водата отива в плитките основи и ги подкопава. Такива блокове с гредоред има още 7 в квартала. Дори да купите подобно жилище, допълнителните средства за ремонт на сградата може да достигнат до няколко хиляди лева на собственик, коментираха от голяма строителна фирма.
 
При предпочитаните по-нови жилища на ниски цени е възможно да срещнете започнато, но незавършено строителство. Ниска продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и други неразбории. 
 
Те може да ви струват скъпо, особено ако се търси жилище за живеене, а не за инвестиция. В краен квартал на София в момента се продава двустаен апартамент с 40 на сто намаление. По-ниската цена се дължи заради нетърпение на собственика да получи пари кеш след няколко години ходене по мъките. 

 


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи всеки с банкова сметка, което си е същото като банков влог е инвеститор. Много инвеститори станахме така. Донякъде е истина всеки пряко или косвено инвестира в нещо несъзнателно. Но поради каква нужда някои треби из форумите, че инвестицията в имот е най-доброто и който не го прави е ... неук и годен само да пасе кокошки?
74
1
 
58
 
! Отговори
Математико преди 4 месеца
В един от сайтовете за имоти в момента има за продан в София 42000 жилища. Тази година на пазара ще излязат още около 20000 нови такива, а през 2021 още толкова. Пазара на имоти в най-силната си година (миналата) е изконсумирал около 18000 имота, а през 2020 се очакват 15000 сделки, т.е предлагането ще надвиши 4 пъти търсенето без да броим вторичния пазар. Не балон, а атомна бомба е това, но лакомията е безгранична...дето се казва г*з глава затрива..
73
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Парите са средство, а не самоцел. Когато го проумеете, и едните и другите, тогава ще ви светне, че всички изхвърляния са смешни. Живейте си живота колкото можете, и не се занимавайте с "инвестиции", освен ако не ви е професия.
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

Спестовният влог е толкова инвестиция колкото и акции, облигации, злато, недвижим имот и т.н.
Това че си *** не значи че знаеш.......
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе, купете си от нас , "Холдинга е символ, власт".................ХА-ХА-ХА

Предложат ли ви евтино НЕ КУПУВАЙТи !!!
Само най-скъпото.
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А простете ми, наистина не разбирам. Банковия спестовен влог за инвестиция ли го броите?
69
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЩЕ КАЖА КАКВО СЕ СЛУЧИ С НАШ СЪСЕДЕН ИМОТ- СЪСЕДКАТА ПОЧИНА И НАСЛЕДНИЦИТЕ ПРОДАДОХА АПАРТАМЕНТА, НОВИТЕ СЪСЕДИ ГО ДАВАХА ПОД НАЕМ И КАТО СА ЗАПОЧНА- ЕДНИТЕ ДОЙДОХА И НА КРАЯ НА МЕСЕЦА ИЗЧЕЗНАХА НЕ ПЛАЩАЛИ ТОК, ВОДА, НО ПЪК ПОЛЗВАЛИ ГИ ОБИЛНО, СЪЩОТО ГОРЕ ДОЛУ СЕ СЛУЧИ И С ОСТАНАЛИТЕ ИДВАЩИ И ЗАМИНАВАЩИ ЗАМЪКВАХА СОБСТВЕНИЦИТЕ С РАЗЛИЧНИ СУМИ. ТА СЕГА СТОИ ЗАКЛЮЧЕН ОТ ГОДИНИ.
68
9
 
8
 
! Отговори
До 67 преди 4 месеца
Е ти в кво инвестираш, та за 1 година 1000 лв. да ти станат 1500??? В кока или прости тутки. Само да те светна, че ако си държиш 1000 лв. в банката за 1 година ще вземеш 5-6 лв. лихва! Стига си писал глупости ами отивай да пасеш кокошките!
67
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И пак да допълня, освен неук съм и беден, нямам 100000 евро за инвестиция в апартамент, но имам 1000 лева. Ако ги инвестирам в нещо и накрая на годината тези 1000 лева са ми изкарали 50 лева чисти, добра инвестиция ли е? Според мен не, но при апартаментите в процентно отношение е същото. Но все пак в апартамент инвестират богати хора, а не неуки и като мен.
66
4
 
25
 
! Отговори
Цецо Асансьора преди 4 месеца
Цените на имотите в България са изключително ниски. Аз повече от 100 евро на квадрат никога не съм давал.
65
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Господина 55
Така е, не разбирам. Според Вас уважаеми, инвестеция, която носи под 5 процента годишна доходност добра ли е? Щото като неук човек ви се струва, че ще си блокирам едни пари за 20 години?
64
4
 
37
 
! Отговори
Норге преди 4 месеца
До Анонимен 55

Уважаеми господине!
Купуването на имот се нарича инвестиция тогава, когато имаш парите и искаш да ги ИНВЕСТИРАШ в нещо, което ще ти донесе по-добри пари от тези, които банката ще ти даде като лихва! Вие не говорите за инвестиция, а за ипотечен кредит! Разликата между едното и другото е от тук до небето. Във ваш интерес е да не коментирате неща, които не разбирате. Хубав ден от мен!
63
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората са го казали: Всичко, което се вдига, рано или късно пада долу. Включително и хората. Изключение е земята. Тя няма накъде да пада. Който разбрал, разбрал!
62
20
 
16
 
! Отговори
Предприемач преди 4 месеца
До мрънкащите:
2015 г. купих тристаен и двустаен в Младост, строителство наоколо 5 г. тогава от търг на Частен съдебен изпълнител. Квадратния метър ми се върза на около 550 евра. Тези имоти ги продадох октомври и ноември 2019 г. на 1100 евра квадрата. Дали е лоша инвестиция, ще оставя на вас. Когато човек има нещо между ушите....и топки съответно, може да реализира добър профит. Четете и се развивайте
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До: Питам

Не питай ами купувай бе, купувай че утре може да няма!
Поне така трябва да бъде според "логиката" на "Норге".
Много важно какъв е покрива, и на нашия блок събираха пари за покрива, дали са ги събрали не знам. Домоуправителят каза, че ако не успее да ги събере ще ни ги върне обратно на тези които сме се прецакали да дадем пари.
60
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПАНЕЛКИТЕ СА НА 50/60 ГОДИНИ, А МЛАДОТО СЕМЕЙСТВО ЩЕ ПЛАЩА ЗАЕМИТЕ 20/30Г, ДОРИ НЕ МОГАТ ДА ОСТАВЯТ НЕЩО ЧИТАВО НА ДЕЦАТА СИ.
59
1
 
10
 
! Отговори
54 преди 4 месеца
До: Радослав

Лошото е там, че не са само от един етнос зомбитата, има и много афганистанци, бантустанци и н'ам си още от какви държави "станци", които се самонастаняват в празни къщи, събират се на групи да бягат през сръбската граница за Западна Европа (тук им е нещо като гара разпределителна, слава Богу не искат и те тук да живеят).
В нашето село няма такива, но в съседните села има, даваха ги и по телевизията!
Гранична полиция обикаля но не може да ги излови всичките!
58
1
 
25
 
! Отговори
Радослав преди 4 месеца
До 54
Те почти всички села са така, към празните имоти получаваш и бонус от зомбита от един етнос които ако нощуваш на село може да влязат, да те разкъсат и изядат без никои да разбере. За съжаление всичко това е държавна политика! Явно държавата не иска икономика, данъкоплатци или граждани! Иска да има все повече зомбита които да гласуват за "правилните" срещу 50-100 лева!
57
1
 
29
 
! Отговори
Питам преди 4 месеца
Колко струва двустаен апартамент на последен 13-ти етаж с течящ покрив и стари не работещи асансьори ?Такъв апартамент е непродаваем с години.
56
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Естествено че ще са с дефекти, като няма държавно регулиране!
Блоковете стари и празни, новото некачествено ама лъскаво и кой с каквото се прецака.

Спонсорирани публикации