Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи

Той ще провери каква е истината за българската изложба в музея
Обновена: 8 фев 2020 11:01 | 8 фев 2020 07:45, Нели Христова
133
Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи
Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов ще замине спешно за Париж на среща с президента на Лувъра, съобщи той за DarikNews.bg. Причина за посещението му е избухналият скандал с подготвяната трета поред изложба на българско изкуство в световния музей. Двамата вече са се чули по телефона.

 "Сега научавам за този скандал и ако професорът е притеснен, бих подкрепил него", категоричен беше Рашидов по повод думите на проф. Емануел Мутафов по БНТ. Директорът на Института за изследване на изкуствата изрази възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент "Ислямско изкуство" на Лувъра в началото на април. По думите на експерта духовниците ни могат да го възприемат като светотатство.

Още по темата

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.

"На мен ми омръзна непрекъснато да изпирам кирливите ризи на тоя и оня", отсече бившият министър на културата с намек към ръководството на министерството.

"Преди малко разговарях с шефа на Лувъра. Може би ще се наложи да замина спешно за Париж, защото искам да знам къде е истината", каза той. "Моите приятелски контакти аз не искам да бъдат опорочени. Най-големият в света музей отвори вратите да покаже на българската култура и България днес е по-уважавана и значима благодарение на културата. Именно Рашидов по време на двата си мандата като министър на културата подписа договорите с Лувъра да покажем две изложби - първо Панагюрското съкровище, а след това и Преславското.

"Какво са се договаряли, аз искам да го разбера именно от самия президент на Лувъра, защото българите са много чувствителни на тази тема и разбира се, и аз на тяхно място бих бил чувствителен по една проста причина - аз знам, че ще бъде показано развитието на българската култура по време на Османското владичество през 15,16, 17 век", коментира той и призна, че е обезпокоен от избухналия скандал.

"Онова, което ме притеснява, е изразът: "Ами те диктуват играта". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз смятам, че той няма какво да се мъчи. И второ - аз страхотно се притеснявам да не сложим поредното петно върху прекрасните взаимоотношения със световния музей, защото това би било против българската държава. Затова ще разбера истината и след това ще коментирам", добави Вежди Рашидов.

"И още някои неща разбрах, но нека да се върна, за да говорим тогава. За безхаберието и безотговорността трябва да се носи отговорност", категоричен беше бившият министър.

Френската страна изложи своята позиция пред bTV. Изложбата все още не фигурира дори в сайта на Лувъра. Oт музея уточниха, че заглавието за момента е работно и може да има промяна.

"Това не е лесен период, с който се захващаме, но мисля, че въпреки трудностите, са се създавали много интересни неща", казва Шарлот Мори, куратор в музея в Лувъра.

На среща с куратора на Лувъра Шарлот Мори българските експерти разбират, че идеята на изложбата е да покаже взаимодействията между ислямското и християнското изкуство.

"Те се наблюдават на чисто декоративно ниво, много са ограничени, трудно доказуеми и ако ги имате, са от началото на XIX век", смята доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуства към БАН.

Това, което предизвиква недоволство, е фактът, че сред изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво ислямско искуство е имало у нас по време на траките? Тези франсета направо изтрещяха,
26
2
 
29
 
! Отговори
Василев преди 9 месеца
А можеше да кръстят изложбата на българското изкуство да се казва "Християнското изкуство по българските земи, под ятагана на Османската империя"!!!
Добър ден селяни прости!!!
Агент Майки Девъроу!ЦРУ!!!
25
3
 
2
 
! Отговори
От дупясе преди 9 месеца
До исторически факт: ваай аллллахххъъъ .!.
24
3
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 9 месеца
До Цецо Мен

Аааа, благодаря за което :) Защото не мога да разбера, как така почти 95% от редовно пишещите тук, приемат по презумпция, че всички сме бедни, стари, самотни и просто невероятно, някой с пари да скучае и да си драще тук, за да убива времето. Повечето смятат, че нормалните хора, трябвало по това време да работят. Явно не визират себе си, но пък от друга страна точно затова харесвам демокрацията, а не диктатурите. че може и да не работиш и да си живееш как ти е кеф :)))
23
5
 
16
 
! Отговори
исторически факт преди 9 месеца
е , че мюсул.наните като хора ,култура и наука са ограничени и изостанали спрямо нормалните хора. няма държава която да е била завладяна от мюсулмани и така да е претърпяла разцвет или да се е развила. докато другите култури и религии например римската империя или дори и колониална англия са развили и тласнали напред завладените земи. рим е тласнал напред европа а англия и испания двете америки. има огромна разлика между бразилците и изолираните индианци по амазонка или тези по резерватите
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако се беше чул с някой от Тутракан, нямаше да се вдигне и да отиде...
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До това води некадърността на гроб, пълно безхаберие и интелектъална осакатеност не къде да е а в министерството на културата. Добре, че има поне един съвестен българин, християнин и родолюбец, който да обърне внимание и да действа. Че жабарите са сатанисти и искат да унищожат християнството и българщината е ясно на всички ни, то не е от днес.
20
2
 
27
 
! Отговори
Омръзнало му!? преди 9 месеца
Ами като ти е омръзнало, защо не си чукаш камъните, а все се въртиш около държавната софра? Големият патриот, все от народа се прави, а все при мутрите се върти, хайде олан!
19
2
 
3
 
! Отговори
Цецо Мен преди 9 месеца
До 17
Пияница мистик
Под чувство за хумор не визираха това дали имаш или нямаш пари, а начина ти на изразяване като цяло с тънко чувство за хумор.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всъщност на това ниво в Лувъра има раздел ислямско изкство , но точно до него е и експозиция на фаюмските портрети -предшественици на иконата. Ако са акспонирали нашите икони в това ниво ,може да е станало формално объркване.
17
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който иска да проследи взаимодействието между християнството и исляма, да посети Баташката черква.
16
2
 
16
 
! Отговори
аз нямам преди 9 месеца
До Анонимен 15
нищо против вежди....просто пиша за българите предали родовата си памет....повечето политици,министри и т.н които угаждат на чужди интереси затриващи българщината и историята ни само за да получат лични облаги. но то и народа е така щом вече 30 години избира подобни *** да го управляват
15
1
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 9 месеца
До Цецо Мен

Ами не е чувство за хумор, а 100% истина. Всъщност аз преди пишех тук под НИК "Гошу" и имах регистрация, но модераторите ми блокираха IP-то, а не ми се пише през TOR. Направих си поне 50 пъти регистрация, но само като ме зърнат и веднага ме трият и блокират, дори и "Добър ден" само да напиша. А парите ги имам от Перу, който е редовен тук ме знае. Даже и от там съм писал, докато бях
14
11
 
12
 
! Отговори
unabomber преди 9 месеца
Браво Рашидка. Защо да не се запознаеш по телефона или чрез видеовръзка, като можеш да си уредиш една командировка в Париж. Да пиеш едно вино под Айфеловата кула и да съчетаеш полезното с приятното.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ами то

Турците от България си го харесват Веждито,но турците от Турция го мразят,искат дори да го убият.
12
3
 
3
 
! Отговори
Цецо Мен преди 9 месеца
До Пияница мистик
Приятно чувство за хумор.Жив и здрав.
11
3
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 9 месеца
До Цецо Мен

Наздраве! Аз не спирам да пия. Кога съм буден, все съм с чаша, но пия бавно и напоително. Какво да правя, като от 4 години не бачкам и единственото ми забавление е да пия, да си чакам любовницата ако е свободна да дойде и да драскам тук :) Така сме ние хората с много пари. Скучаем. Даже филмите и игрите омръзват :)))
10
2
 
10
 
! Отговори
Цецо Мен преди 9 месеца
До 9
Пияница мистик
Не е хубаво да посягаш към пиенето толкова рано.
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тоя кога му посиня д.у.п.е.то, та стана пръв българин?
8
21
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 9 месеца
До 6

Другарю путинопитек, не забравяй, че твоят Вожд - Джуджан Първий е пръв приятел с Ердоган. Така че не плюй турците, че ще ти спрат рублите