17 000 бутилки дезинфектант: Какво правят спекулантите в кризата?

В САЩ десетки се опитаха да се възползват от ситуацията, но в крайна сметка те са губещи
17 мар 2020 22:10, Боряна Павлова
71
17 000 бутилки дезинфектант: Какво правят спекулантите в кризата?
Снимка: БГНЕС

На 1 март, ден след като САЩ обяви, че има първа жертва на коронавируса, братята Мат и Ноа Колвин се качили в колата си и тръгнали да купуват дезинфектант за ръце. Подкарали из магазиничетата в Чатануга, Тенеси и изкупили всичко от рафтовете.

През следващите три дни Ноа предприел пътуване през Тенеси и Кентъки, успявайки да напълни цял камион с хиляди бутилки дезинфектатнт за ръце и хиляди пакети антибактериални кърпички, основно от малки маазини от типа "Всичко за 1 долар". Насочил се към магазините в малките градчета, защото извън тях всичко било изкупено.

Мат си останал в Чатануга, приготвяйки се да посрещне огромното количество кърпички и дезинфектант и започнал да подготвя обявите си в Амазон.

Пред New York Times Мат обяснява, че публикувал 300 бутилки дезинфектант и ги продал незабавно за цена между 8 и 70 долара всяко. Цена, многократно надвишаваща сумата, за която ги е купил. За него това са просто "луди пари". За други това е печалба на гърба на пандемията.

На следващия ден Амазон обаче сваля неговата оферта, заедно с хиляди други за санитарни материали, кърпички и маски за лице. Компанията е отстранила някои от продавачите и е предупредила десетки други, че ако продължат да повишават цените, ще загубят своите акаунти. След тях Ebay също въвежда дори още по-строги мерки, забранявайки продажбата в САЩ на маски и дезинфектант.

Сега, когато милиони хора по света търсят напразно дезинфектанти, за да се предпазят от коронавируса, братя Колвин имат 17 000 бутилки и ни най-малка идея къде биха могли да ги продадат.

Мат твърди, ситуацията се е обърнала с главата надолу. Бил е в позиция, от която може да извлече доста дивиденти за семейството си. Сега се чуди "Какво за Бога ще правя с всичко това?".

Братя Колвин са само двама от хилядите продавачи, натрупали огромни количества дезинфектант и респираторни маски, които в момента не достигат в болниците по цял свят. Амазон твърди, че са свалили стотици хиляди обяви и са спрали акаунтите на търговци, повишавали изкуствено цените във връзка с коронавируса.

Онлайн платформите зад Океана се опитват да спрат, доколкото е възможно, търговците, които се опитват да осребрят здравната криза. Те се опитват да убедят клиентите си да не се презапасяват, но много продавачи вече са крачка пред тях и са опразнили магазините.

Но вече и във физическите, и в дигиталните магазини, рафтовете са празни.

Съвременните платформи дават шанс на не един и двама търговци за изграждане на кариера от търсене на сделки. И така в последните седмици, гледайки как в Амазон се повишава търсенето на "Маски Н95", "дезинфектант", "кърпички", те намерили може би най-голямата си възможност за печалба до сега: пандемията.

Така че те заредили от ценната стока с план да я продадат за цена, която пазарът би могъл да понесе. В началото тази стратегия сработила, защото в продължение на няколко седмици цената се покачва плавно.

Дори и при завишените цени, хората все още купували масово продуктите. Амазон и Ebay имат изгода от това, прибирайки комисиона от всеки продаден продукт.

Критиката от регулатори и клиенти обаче кара компаниите да предприемат мерки за преустановяване на търговията с продукти, които са от критична важност, но търговците изкуствено надуват цената.

Това обаче не е спряло голяма част от търговците да натрупат печалби. В началото на февруари, когато вирусът беше все още основно в Китай, Мат Колвин попада на обява от фалирала фирма, която разпродава 2000 опаковки за пандемия - всеки пакет с 50 маски, 4 бутилки дезинфектант и термометър. Продавали ги за по 5 долара, но Мат успял да смъкне цената на 3,50 и ги купил всичките.

В рамките на дни продал всички 2000 комплекта от по 50 маски в eBay, срещу 40 и 50 долара всяка. Той не разкрива колко е печалбата му, но споменава, че е сериозна.

Той обаче не смята, че е спекулирал с цената. В Amazon е продал срещу 20 долара бутилки гел за ръце, който струва по принцип 1 долар. Той напомня, че в цената се включва неговия труд, таксите на Амазон и цената за доставката.

Той негодува срещу законите на родния си щат Тенеси, в който подобна спекула е забранена. Според него законите не са пригодени за днешното време. Ситуацията му се е усложнила още повече, след като в събота главния прокурор на щата е започнал разследване срещу Колвин.

"Тези закони са писани за бензиностанциите, които взимат двойна цена за газ по време на ураган", настоява той.

"Просто защото на мен нещо ми е струвало 2 долара в магазина не значи, че не ми коства още 16 долара, за да ви го доставя до вратата", негодува той.

Колвин не вижда нищо неморално в действията си. Той просто поправял "неефиктивността на пазара". Някои части на страната имали по-голяма нужда от тези продукти от друга, а той просто поправял тази "несправедливост".

Мат просто смята, че върши обществено полезна дейност и заслужава достойно заплащане.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
5
 
! Отговори
Мм333 преди 4 месеца
Не подкрепям действията на прекупвачите в такъв момент,но по ме тревожи колко бързо някои хора слагат смъртни присъди,наричат тези които правят бързи печалби с определението"глупаци"/а те май са умниците/,много лесно започват да смятат чуждата печалба,а в същото време личните им сметки не вървят.Общо взето царе сме дс прехвърляме проблема от болната на здравата глава.Грешка,болната ли казах ,имах предвид от Тъпата.
59
0
 
2
 
! Отговори
ЗзЗ преди 4 месеца
До колкото помня граф Монте Kристо се разправя с един такъв нагляр по много оригинален начин. Отвлича корумпиран банкер и го затваря. Умишлено не му отнема парите които банкера носи със себе си. Когато банкера му казва че е гладен, му обявяват цена от половин милион франка за 1 пиле. И така в продължение на дни бавно и болезнено източва парите на банкера.
58
0
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 4 месеца
Във варна продават едно шише от 250мл за 25 лева. Само, че на касовата бележка пишат "консумативи", за да не ги изловят.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този Мат да не е склададжията на Фрамар, дето една марля стана от 10 ст на 2 лв
56
4
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 месеца
Днес изнася този случай като пример за подражание или какво. Що за порносайт сте. Този репортаж е на нивото на 12 годишните, каквито са и много тролчетата тук
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как ще го наказват, та такива са все наши хора и си плащат, където трябва!
54
2
 
16
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 месеца
За такива "джамбази" незабавно съд без обжалване и веднага в затвора, като публично да се оповести решението на съда. Да видим дали някой ще посмее !
53
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
До всички, защищаващи тези - нека докторът ви поиска 100 хил. за нещо дребно, понеже са търсени в момента. Мислете, това поведение е престъпно, също е с надуване на ценитие на храни и др. особено за жизнено важни неща!
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да ги разстрелват такива.1 маска 50 долара а отрепката е скътал 200000 броя.
51
0
 
2
 
! Отговори
до рублата преди 4 месеца
Там е проблема на борсата. Че се е отдалечила от смисъла си. А той не е спекула.
Смисъла на борсата е да се финансиа бизнеса и всеки човек, колкото и малко пари да има, да можеда инвестира в бизнес по свое желание.
За съжаление, когато цената на акцията е прекалено волатилна и когато хората искат да спечелят от цена, а не от дивидент, всичко се обърква.
Трябва ниово законодателство и нови принципи на борсата, за да се върне същата към съшнстта си.
50
3
 
16
 
! Отговори
ограбват ви преди 4 месеца
Аптеките скриха спирта, хранитлените вериги скриха под рафтовете по-качествената храна и опитват да пробутват почти непродаваеми продукти на двойни цени.
Турските лимони, които мухлясваха по рафтовете стигнали 7 лв за кило.
В аптеките пък ми се наби на очи една много типична днес, но напълно нетипична по принцип картина - аптекарите са ухилени до уши, чуруликат си по между си като спечелили от лотарията палавници.
49
10
 
6
 
! Отговори
Сократ Ясновидски преди 4 месеца
Този народ си заслужава съзнателния БЪЛГАРОФОБ Бойко Методиев Борисов от Банкя които щом усети че по случайност българският етнос има шанс да се спаси от демографско изличаване съвсем съзнателно унищожава този шанс

Ердоган ще построи паметник на Бойко в Борисовата градина с *** след време

Великите Гръцки Тайни Масони и сие гърци му пречели да прати "сирийците" при Бойко та им ги прати на тях

Защото ще има люта и кървава война за цялата българска територия между Гърция и Турция
48
2
 
2
 
! Отговори
оцеляващ българин преди 4 месеца
В СДС-аро-СИК-аджийските държави е така.
Анатема на Сашо Нереза и на СулЮ Пасито!
47
2
 
17
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Най-ми е смешно как емигрантчетата защитават спекулантите,де изкупили на цял окръг дезинфектантите.Щом са от друга държава-може.Ама ако случката бе в България,щяха да опищят,че няма такава държава!
46
3
 
4
 
! Отговори
profit преди 4 месеца
Той не разкрива колко е печалбата му

куп 2000x3.5 = -$7000

таксите на Амазон и цената за доставката 10% -$9000

Продава срещу 40 и 50 2000x45 = +$90 000
---------------------------

печалба +$74 000
45
5
 
6
 
! Отговори
БъраБъра преди 4 месеца
До 45. Беш ли му държавата?
2 дни по-късно Радев рече -
- Юруш на Бузлуджа!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега ще ядат супичка от ползвана тоалетна хартия.
43
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези глупаци не разбират че при инзвънредни ситуации държавата не само конфискува
стоката но праща такива селски тарикати в затвора.
А при военно положение ............ЕКЗЕКУЦИЯ.
Бам, и със селяните с свършено.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не са в хостела "При Цура" англичаните от Банско.
41
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
Печалби правят...