17 000 бутилки дезинфектант: Какво правят спекулантите в кризата?

В САЩ десетки се опитаха да се възползват от ситуацията, но в крайна сметка те са губещи
17 мар 2020 22:10,
71
17 000 бутилки дезинфектант: Какво правят спекулантите в кризата?
Снимка: БГНЕС

На 1 март, ден след като САЩ обяви, че има първа жертва на коронавируса, братята Мат и Ноа Колвин се качили в колата си и тръгнали да купуват дезинфектант за ръце. Подкарали из магазиничетата в Чатануга, Тенеси и изкупили всичко от рафтовете.

През следващите три дни Ноа предприел пътуване през Тенеси и Кентъки, успявайки да напълни цял камион с хиляди бутилки дезинфектатнт за ръце и хиляди пакети антибактериални кърпички, основно от малки маазини от типа "Всичко за 1 долар". Насочил се към магазините в малките градчета, защото извън тях всичко било изкупено.

Мат си останал в Чатануга, приготвяйки се да посрещне огромното количество кърпички и дезинфектант и започнал да подготвя обявите си в Амазон.

Пред New York Times Мат обяснява, че публикувал 300 бутилки дезинфектант и ги продал незабавно за цена между 8 и 70 долара всяко. Цена, многократно надвишаваща сумата, за която ги е купил. За него това са просто "луди пари". За други това е печалба на гърба на пандемията.

На следващия ден Амазон обаче сваля неговата оферта, заедно с хиляди други за санитарни материали, кърпички и маски за лице. Компанията е отстранила някои от продавачите и е предупредила десетки други, че ако продължат да повишават цените, ще загубят своите акаунти. След тях Ebay също въвежда дори още по-строги мерки, забранявайки продажбата в САЩ на маски и дезинфектант.

Сега, когато милиони хора по света търсят напразно дезинфектанти, за да се предпазят от коронавируса, братя Колвин имат 17 000 бутилки и ни най-малка идея къде биха могли да ги продадат.

Мат твърди, ситуацията се е обърнала с главата надолу. Бил е в позиция, от която може да извлече доста дивиденти за семейството си. Сега се чуди "Какво за Бога ще правя с всичко това?".

Братя Колвин са само двама от хилядите продавачи, натрупали огромни количества дезинфектант и респираторни маски, които в момента не достигат в болниците по цял свят. Амазон твърди, че са свалили стотици хиляди обяви и са спрали акаунтите на търговци, повишавали изкуствено цените във връзка с коронавируса.

Онлайн платформите зад Океана се опитват да спрат, доколкото е възможно, търговците, които се опитват да осребрят здравната криза. Те се опитват да убедят клиентите си да не се презапасяват, но много продавачи вече са крачка пред тях и са опразнили магазините.

Но вече и във физическите, и в дигиталните магазини, рафтовете са празни.

Съвременните платформи дават шанс на не един и двама търговци за изграждане на кариера от търсене на сделки. И така в последните седмици, гледайки как в Амазон се повишава търсенето на "Маски Н95", "дезинфектант", "кърпички", те намерили може би най-голямата си възможност за печалба до сега: пандемията.

Така че те заредили от ценната стока с план да я продадат за цена, която пазарът би могъл да понесе. В началото тази стратегия сработила, защото в продължение на няколко седмици цената се покачва плавно.

Дори и при завишените цени, хората все още купували масово продуктите. Амазон и Ebay имат изгода от това, прибирайки комисиона от всеки продаден продукт.

Критиката от регулатори и клиенти обаче кара компаниите да предприемат мерки за преустановяване на търговията с продукти, които са от критична важност, но търговците изкуствено надуват цената.

Това обаче не е спряло голяма част от търговците да натрупат печалби. В началото на февруари, когато вирусът беше все още основно в Китай, Мат Колвин попада на обява от фалирала фирма, която разпродава 2000 опаковки за пандемия - всеки пакет с 50 маски, 4 бутилки дезинфектант и термометър. Продавали ги за по 5 долара, но Мат успял да смъкне цената на 3,50 и ги купил всичките.

В рамките на дни продал всички 2000 комплекта от по 50 маски в eBay, срещу 40 и 50 долара всяка. Той не разкрива колко е печалбата му, но споменава, че е сериозна.

Той обаче не смята, че е спекулирал с цената. В Amazon е продал срещу 20 долара бутилки гел за ръце, който струва по принцип 1 долар. Той напомня, че в цената се включва неговия труд, таксите на Амазон и цената за доставката.

Той негодува срещу законите на родния си щат Тенеси, в който подобна спекула е забранена. Според него законите не са пригодени за днешното време. Ситуацията му се е усложнила още повече, след като в събота главния прокурор на щата е започнал разследване срещу Колвин.

"Тези закони са писани за бензиностанциите, които взимат двойна цена за газ по време на ураган", настоява той.

"Просто защото на мен нещо ми е струвало 2 долара в магазина не значи, че не ми коства още 16 долара, за да ви го доставя до вратата", негодува той.

Колвин не вижда нищо неморално в действията си. Той просто поправял "неефиктивността на пазара". Някои части на страната имали по-голяма нужда от тези продукти от друга, а той просто поправял тази "несправедливост".

Мат просто смята, че върши обществено полезна дейност и заслужава достойно заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
Мм333 преди 4 години
Не подкрепям действията на прекупвачите в такъв момент,но по ме тревожи колко бързо някои хора слагат смъртни присъди,наричат тези които правят бързи печалби с определението"***"/а те май са умниците/,много лесно започват да смятат чуждата печалба,а в същото време личните им сметки не вървят.Общо взето царе сме дс прехвърляме проблема от болната на здравата глава.Грешка,болната ли казах ,имах предвид от Тъпата.
52
0
 
2
 
! Отговори
ЗзЗ преди 4 години
До колкото помня граф Монте Kристо се разправя с един такъв нагляр по много оригинален начин. Отвлича корумпиран банкер и го затваря. Умишлено не му отнема парите които банкера носи със себе си. Когато банкера му казва че е гладен, му обявяват цена от половин милион франка за 1 пиле. И така в продължение на дни бавно и болезнено източва парите на банкера.
51
0
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Във варна продават едно шише от 250мл за 25 лева. Само, че на касовата бележка пишат "консумативи", за да не ги изловят.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Мат да не е склададжията на Фрамар, дето една марля стана от 10 ст на 2 лв
49
4
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Днес изнася този случай като пример за подражание или какво. Що за порносайт сте. Този репортаж е на нивото на 12 годишните, каквито са и много тролчетата тук
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще го наказват, та такива са все наши хора и си плащат, където трябва!
47
2
 
16
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
За такива "джамбази" незабавно съд без обжалване и веднага в затвора, като публично да се оповести решението на съда. Да видим дали някой ще посмее !
46
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До всички, защищаващи тези - нека докторът ви поиска 100 хил. за нещо дребно, понеже са търсени в момента. Мислете, това поведение е престъпно, също е с надуване на ценитие на храни и др. особено за жизнено важни неща!
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ги разстрелват такива.1 маска 50 долара а *** е скътал 200000 броя.
44
0
 
2
 
! Отговори
до рублата преди 4 години
Там е проблема на борсата. Че се е отдалечила от смисъла си. А той не е спекула.Смисъла на борсата е да се финансиа бизнеса и всеки човек, колкото и малко пари да има, да можеда инвестира в бизнес по свое желание.За съжаление, когато цената на акцията е прекалено волатилна и когато хората искат да спечелят от цена, а не от дивидент, всичко се обърква.Трябва ниово законодателство и нови принципи на борсата, за да се върне същата към съшнстта си.
43
3
 
16
 
! Отговори
ограбват ви преди 4 години
Аптеките скриха спирта, хранитлените вериги скриха под рафтовете по-качествената храна и опитват да пробутват почти непродаваеми продукти на двойни цени.Турските лимони, които мухлясваха по рафтовете стигнали 7 лв за кило.В аптеките пък ми се наби на очи една много типична днес, но напълно нетипична по принцип картина - аптекарите са ухилени до уши, чуруликат си по между си като спечелили от лотарията палавници.
42
2
 
17
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Най-ми е смешно как емигрантчетата защитават спекулантите,де изкупили на цял окръг дезинфектантите.Щом са от друга държава-може.Ама ако случката бе в България,щяха да опищят,че няма такава държава!
41
3
 
4
 
! Отговори
profit преди 4 години
Той не разкрива колко е печалбата мукуп 2000x3.5 = -$7000 таксите на Амазон и цената за доставката 10% -$9000Продава срещу 40 и 50 2000x45 = +$90 000 ---------------------------печалба +$74 000
40
5
 
6
 
! Отговори
БъраБъра преди 4 години
До 45. Беш ли му държавата?2 дни по-късно Радев рече -- Юруш на Бузлуджа!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще ядат супичка от ползвана тоалетна хартия.
38
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези *** не разбират че при инзвънредни ситуации държавата не само конфискувастоката но праща такива селски тарикати в затвора.А при военно положение ............ЕКЗЕКУЦИЯ.Бам, и със селяните с свършено.
37
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Печалби правят...
36
9
 
13
 
! Отговори
хахахахаха преди 4 години
Забравяте да споменете, че властите му отнеха всичките артикули в полза на държавата.Да се радва, че не е вРусия, че директен разстрел и куршума щяха да накарат да си плати, което е редното в такова положение.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция са безплатни Но *** все гледа да прецака другарчето.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Вместо скъпи маскиДа си увиваме главата с тоалетна хартия?!?! Феновете на еФтинджоса тотално пропаднахте.

Спонсорирани публикации