Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?

Причината - сухите есен и зима и поройната пролет
114
Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?
Снимка: Pixabay

Заради коронавируса е отменено насроченото за днес официално откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира". След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога.

Още по темата

Много ни е тревожна жътвата тази година, каза пред БНР  Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик, обясни тя. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг.

Северозападът стои малко по-добре, по-прилични добиви се очертават и на места в Южна България, но е много зле положението в Бургаско, Сливенско, Ямболско, очерта картината Мариела Йорданова.

„Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата“, подчерта тя.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Мариела Йорданова.

„Зърното е борсова стока. България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки“, изтъкна тя. 

Според нея печалба няма да има.

„Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март“, допълни зърнопроизводителят.

„За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми, от климатични аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска“, заяви Мариела Йорданова.


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди седмица други приказки имаше - странна работа!накъдето духне, на там тръгне!
106
0
 
4
 
! Отговори
саки преди 1 месец
ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА УПРАВЛЕНИЕТО НА ХУНТАТА ПЕЕШЕ ДРУГА ПЕСЕН,А ДНЕС ПЕСЕНТА НА ПОСКЪПВАНЕТО,ХЛЯБ,ТОК ВОДА И ДАНЪЦИ.ТОЙ ХЛЯБА ПОСКЪПНА С ГРАМАЖА НАДОЛУ,А ЦЕНИТЕ НАГОРЕ!СРЕЩАХА НИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ С МИЛИОНЕРИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ И МИЛИОНЕРИ ТЪРГОВЦИ НА ТОРОВЕ И ПРЕПАРАТИ,А ДНЕС ДОБИВИ ОТ 0 ДО 300 КИЛОГРАМА НА ДЕКАР!ХУНТА,ВОЖД,МЕДИИ,МИСИРКИ И ТЪЩИ!ТО...
105
0
 
1
 
! Отговори
отвсякъде сме вътре! преди 1 месец
умиране има - отърване няма! Съединението прави вируса! Разделяй и живей!
104
0
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
До Словянин Послъгваш много яко. Рекордът по Тошово време беше 6 млн тона и то с различни фалшификации. Максималният добив беше около 500 кг от декар, като криеха площи за да го "повишат". Реалните нужди на българина са около 1.5 млн тона, ако не са намаляли още. Всяка година се добива над 5 млн тона като излишъкът се продава. Някакви липси имаше по Виденово време, ама то при комунистите винаги има глад и мор.
103
0
 
1
 
! Отговори
izh преди 1 месец
Не е лошо когато някой се изказва и други повтарят думите му да вземат да проверят действителното положение. Какви са цифрите и какви са игрите с тях. Иначе няма сив свктор и издръжка на партиен апарат. от години добив 600 кг се смята за провал. Средния добив се върти около 800- 820 кг за севрна България и малко по малко в южна. 30 % още от Жан Виденовото време се продава кеш, а житарите / много стройна организация/ имат грижата да го докарат до Балчик /зърненото пристанище на страната/
102
3
 
0
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 месец
При капиталистическата система хлябът е винаги скъп...много скъп. Това е истината и причината за цената на хляба.
101
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Пшеницата е борсова стока, и това, че в България добивите са ниски, няма абсолютно никакво значение за нейната цена. Цената към момента е ниска, защото в eдин от основните производители - Русия, реколтата е много добра.
100
1
 
3
 
! Отговори
Земеделец преди 1 месец
До Словянин
Наистина незнанието ти не е аргумент . Не само , че цифрите които цитираш са неверни , но за пръв път чувам изказване на такъв наивник , че пшеница се гледало в задните дворове .
99
5
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 1 месец
Незнанието не е аргумент. При Бай Тошо произвеждахме от 8 до 10 мил т зърно, като не се отчитаха добивите в дворовете и в доста планински райони. Сега рядко достигаме 5-6 мил т. Преде изнасяхме в Русия срещу много по-евтини нефт и газ. Сега получаваме много по-скъпи горива, а и токът от ФАЩ-централите, от ветрогенераторите и слънчевите панели и до 4 пъти по-скъп. Българско е ограбвано ежегодно от западни банки и корпорации от 14 до 16 млрд Евро. Сега сме най-бедни в ЕС, а бяхме на 23-27-ми в све
98
0
 
6
 
! Отговори
Антилогика преди 1 месец
Тъй като реколтите при големите играчи, като Русия и щатите няма да са по-ниски, проблема е само при нас и пшеницата е борсова стока, изкупната цена не мърда, производителите реализират загуби, което означава, че НЯМА причина да поскъпне хляба. Но в тази държава всичко е антилогично и хляба пак ще си поскъпне, както и всичко останало...
97
1
 
9
 
! Отговори
*/* преди 1 месец
Пичове работата е следната.Европа дава едни луди мангизи да се отглежда българска пшеница.Но тя не е за българския пазар ,а за европейския..Ние сме на концесия,не се заблуждавайте.Внасяме зърно от Египет,Мароко и т.н.Елате след месец на пристанище Варна.Колоната камиони пълни със зърно, стига до село Казашко. Това е.
96
1
 
5
 
! Отговори
борса преди 1 месец
Ако реколтата е качествена тя се изнася за печалба българина винаги яде ней-евтиния и некачествен хляб.
95
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 77

Да бе, такива добиви имаше през социализма, че се налагаше да внасяме зеле, картофи, чесън, пшеница.
А преди 1945 г. България е произвеждала селскостопанска продукция в количество, достатъчно да нахрани два и половина пъти по-многочислено население.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще изнасят зърното и ни баламосват що няма да има за народа.. суша било...
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ха... лоша година ли?... абсолютна лъжа, ние къде ли бяхме тая година, та не видяхме тая суша...
92
6
 
6
 
! Отговори
Gute Zeiten, schlech преди 1 месец
Пич бъркаш тотално зърнопроизводителите със софийските банки нещо ,да ЗЪРНО Е=ПАРИ , ама бентлитата ги карат банкерките, олигасите и онея с бързите пари по 500€ в нощното шкафче, затрихте си селата сега ревете че сте гладни столичанчета....dead end street....
91
3
 
5
 
! Отговори
Евала ! преди 1 месец
Почвам освен да паса с овцете , то друго вече не остава !
90
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Не мога да разбера защо само Лъжи се говорят и пак се мисли за повишение на хляб и т.н.-ПЪРВО да Проверят Институциите в последните 5 г колко зърно се изнася всяка година? Колко хиляди тона са? И колко Зърно остава за БГ пазарът-Аз мога да ви кажа че зърно има достатъчно за БГ-Но може да няма толкова много за изнасяне с цел по добри печалби-По скоро ще се получи ситуация че алчните посредници ще изкупят всичкото-и за БГ може да не остане! С закон да намалят Износа! Аз ли да ви уча-един Гражданин
89
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се отглежда хлебна пшеница, отглежда се фуражна .
Цената на един декар земя в Добруджа е 2500 , на места гони 3000лв
Полетата са буквално черни и реколтата ще е около 100-150кг от декар
Рентите от 90 лева ще се сринат на 50-60 лв , на места дори 30 лева
Земеделието е фабрика на открито и срещу природата никой не е спечелил
Дъждовете не паднаха в подходящото време , сега надеждата е в царевицата и слънчогледа . Това са фактите , другото е празни приказки
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мухобойки лъжи

Спонсорирани публикации