Мечтите на Хитлер за Норвегия - да създаде своята "Нацистка утопия"

Германските войници били насърчавани да имат деца от "чистите норвежки"
26 сеп 2020 20:30, Нели Христова
249
Мечтите на Хитлер за Норвегия - да създаде своята "Нацистка утопия"
Снимка: Flickr

През пролетта на 1943 година Адолф Хитлер отива в Норвегия и обикаля фиордите на таен круиз на борда на военен кораб. В продължение на часове той се взирал в красотата на природата. По-късно един от членовете на екипажа го описва, като "ентусиазиран, като малко момче, заради планините и невероятното време". А това пътуване се оказва началото на странна любовна афера.

75 години след смъртта на Хитлер е трудно да научиш нещо ново, но книгата на американския архитектурен историк Деспина Стратигакос разкрива тясната връзка на фюрера с Норвегия. Според нея, след като армията му напада страната през 1940 година, Хитлер има намерение да я превърне в своя "нацистка утопия".

Докато Хитлер царува над победената Европа, той планира как с войниците му ще "пуснат корени в Норвегия и ще създадат около себе си пространство, в което да са владетели на скандинавска империя, простираща се до Северния полярен кръг". Но, разбира се, интересът на фюрера към Норвегия не идвал само от красотата на нейните фиорди. Той се възхищавал и на нейната гинетична история вярвайки, както пише в "Моята борба", че "с нейния викингски произход, руси жени и синеоки хора, норвежците имат най-чистата от арийските кръвни линии". Норвегия е била на самия връх на неговата расова стълбица.

Хитлер е безпощаден убиец, който отнема милиони животи на хора, които смята за расово недостойни. Но също така е и диктаторът, който насърчава "селективното развъждане", а Норвегия е избрана проба за нацистка евгеника. В рамките на програма, вдъхновена от СС, известна като Lebensborn (Извор на живот), германските войници били насърчавани да създават деца с най-добре изглеждащите местни момичета. Нацистката държава обещавала, че ще се грижи за тях и техните деца.

Вестниците в Германия непрестанно публикуват снимки на красиви, весели норвежки доячки, които се влюбват в Адолф Хитлер, защото той "ще ги спаси от моралната и расова дегенерация, а те ще изпълнят своя дълг, като създават поколение с чистокръвните си войници." Хиляди бъдещи майки, оценени като расово ценни, получават приоритетна медицинска помощ в специално построени родилни домове, хотели и сиропиталища. Разглезените майки на Lebensborn са били строго индоктринирани в нацистките разбирания.

Грижите за децата са били строго германски - в детската стая не се плаче. "Най-чистите" бебета често са отнемани от майките им, понякога дори принудително, и изпращани в Германия, за да бъдат отглеждани в одобрени семейства на SS. Повечето обаче остават в Норвегия.

По време на петгодишната окупация на Норвегия нацистите й предоставят на специално отношение, невиждано никъде другаде, използвайки принудителен труд и военнопленници за изграждане на нови пътища, мостове, тунели, железопътни линии, докове, електроцентрали и съоръжения за бизнеса и промишлеността. Скоро Норвегия се превръща в "единствената окупирана държава в Европа, където нацистка Германия инвестира повече ресурси, отколкото отнема".

В плана на Хитлер за създаването на неговата утопия, градовете, опустошени в жестоката двумесечна инвазия, щели да бъдат възстановени по коренно различни националсоциалистически линии, подчертавайки мощта на държавата и партията, а не, да речем, на църквата. Той също така искал да построи така наречения "град на фюрера" издигнат от нищото на полуострова Трондхайм, далеч от "междурасовия упадък на Осло". С население от 300 хил. души, Nordstern (Северна звезда) е трябвало да бъде едно от бижутата на Третия райх, заедно с Берлин, Хамбург, Нюрнберг, Мюнхен и Линц (родния град на Хитлер). Той щял да короняса Велика Германия, която се движи от Арктика до Алпите.

Но безумното въображение на Хитлер преминало много граници. Тази нова Северна Атина, казвал той, ще има опера, театри, библиотеки и художествени галерии, но също така и стадион и басейни - всичко необходимо за съвременен град с културно значение. Щяла да има обширни зелени площи, а домовете за нейните изключително германски граждани щели да бъдат разположени на тераси на южен склон, така че всяка къща да има слънчева светлина през целия ден. Те щели да бъдат така изградени, че да предпазят войниците от външния свят и да направят така, че "германските войници да си останат германци".

Но мечтаният от Хитлер арийски град така и не става реалност, въпреки че той прекарва часове в заедно с главния си архитект Алберт Шпеер, изготвяйки планове и модели на това, което Шпеер твърди, че ще бъде "най- красивият немски град". Проектът е изоставен - за лудият Хитлер само отложен - когато идва поражението от Червената армия при Сталинград на източния фронт през 1943 г. Нацистка Германия трябва да се отбранява, а и прилага политиката на "изгорената земя", унищожавайки всичко, което е построила. В това унищожение са включени и плановете за мечтания град на фюрера. А през последните години изследователи като Стратигакос успяха да съберат странните фрагменти от карти и документи, които са оцелели, и да получат снимка на фантастичната северна утопия, която той копнеел да построи.

Цената в човешки съдби, също е висока - майките от Lebensborn и техните деца я платиха, когато войната приключва. Хиляди жени са арестувани и затворени през лятото на 1945 г. за съдружие с окупаторите. Нямало е и милост за техните "немски нахалници", които били заклеймени като изгнаници и бяха третирани като такива.

След ироничният обрат на съдбата, следвоенните норвежки власти решиха, че майките, които са спали с германски войници, са очевидно умствено изостанали, както и техните потомци. Децата, някога издигнати на пиадестал заради гените си, след това са презирани заради тях.

Мечтата на Хитлер за прочистена и расово "чиста" Европа вървеше по същия начин, както и неговата утопия за блестящ нов град близо до Арктика. И отиде в кошчето на историята.


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Целуващите портрета на Сталин трябва да целуват нещо друго на Чичо Сам затова, че ги спаси от германската военна машина. Дори самия вожд Сталин признава, че без помощта на САЩ, СССР нямаше да може да надвие Хитлер. А ген. Патън прозорливо заявява: победихме грешния враг!
143
0
 
12
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 месеца
не можах да разбера какво значи "гинетична история"...да не би да е гЕнетична...
142
10
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 месеца
Манията за величие на Хитлер го е довела да загуба на войната. Най силната армия в света.Силно надъхана , добре облечена с най модерното оръжие. Първите ракети. На крачка от атомната бомба.Хитлер е слаб тактик воден от ламтеж и не слуша генералите си.
Да разхвърлиш армията си на няколко фронта в Европа и Африка е лоша идея. И края на ВСВ го доказва.
141
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До Анонимен 144

Виж сега, не съм в настроение, иначе знаеш :))) Вярвай си в което искаш, ако щеш вярвяй в дядо Коледа и тем подобни, никой не те спира :) Само ми кажи, кои генетици определяли кои са арийци и неарийци, след като арийската раса е измислена от нацистите :))) Да не би джуджето Химлер с очилцата да ти го е казал или и ти имаш машина на времето :))))
140
11
 
8
 
! Отговори
Готина мацка преди 5 месеца
Не трябва да се дават за пример такива примитивни *** като: австриеца Хитлер, грузинеца Сталин, китаеца Мао, камбоджанеца Пол Пот и белгиеца Леополд. Може да съм пропуснала някого, но това не е фатално.
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Яааа, предишният 144 сега вече е 143.
Как стана това, бе?
138
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В близко време ще започнете ежеминутно да го споменавате
137
3
 
10
 
! Отговори
Мюмюнчо преди 5 месеца
След 200години даже са много ша мо цункате снимките на тоя хегомен!
136
6
 
12
 
! Отговори
До 62 преди 5 месеца
Имало е и български СС батальон.
135
4
 
12
 
! Отговори
Един чичко преди 5 месеца
И все пак аз бях прав !
134
1
 
13
 
! Отговори
До 144 преди 5 месеца
Настъпва и млада смяна. В научните институти, свързани с историческата наука, шефове на секции и на проблемни групи стават преди всичко децата, внуците, зетьовете и други близки на въпросните доносници. Ние пък ги хрантутим, защото БАН е на бюджетна издръжка.
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След пет , шест години Той ще бъде много търсен в Европа
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 149 Христо Христов
Ти явно вече си си взел арабоафриканския витамин
131
2
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 144 преди 5 месеца
Говорил си с "доказани български историци"?! Изобретил си машина на времето и си се върнал повече от 70 години назад? Защото тогава са избили доказаните наши историци.
Днешните ни изтъкнати историци също са доказани, но по друга линия - потърси в мрежата списъка с доносниците. Ще видиш там имената на всички днешни корифеи на историческата ни наука. Не само че не наведоха глави от срам, ами след промените точно те се изредиха да са директори на институти в БАН, ректори и декани във ВУЗ и т.н.
130
6
 
8
 
! Отговори
реалнафантазия преди 5 месеца
До 150,

Сините очи не са ли признак за рецисивен ген, който е считан за по-слаб? :)
129
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 125
Тогава защо генетиците имат критерии, по които определят кой е ариец или какъв процент неарийски примеси има?
128
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 152

Арийска раса не съществува, може би в далечното минало е имало държава Асирия, но за раса ? Хитлер или по точно очилаткото Химлер (чист ариец, висок, здрав, синеок и т.н) са ходили чак в Тибет и Иран за да си търсят корените на арийството, сами разбирате че това е абсурдно, все пак най малко сте виждали иранци, за Тибет и Далай Лама поне сте чували :)))
127
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И голяма част от руснаците са бели и руси, но генетично тия белите и русите руснаци пак идват от викингските племена. Факт е, че Династия Рюрик които стоят при основаването на руските държави, също са варяги (викинги). И кво? Руси хора имало в Русия, ама Хитлер ги нападнал и избил милиони. И в Полша е пълно с руси и синеоки хора.
126
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютен мит е, че руcите хора са аpийци. Даже точно обратното е - станали са руcи поради изpoдени гени. Твърдението, че като се върви по-нагоре към севера хората стават по-бели и по-руси е детско. Стават бели и руси само в Европа, иначе не стават бели и руси от Карелия нататък през цяла Азия че чак после дори в Аляска и Канада местните не са бели и руси. А арийците идват от източната граница на Иран (и Афганистан, провинция). Хитлеp е пращал експедиции в Хималаите в търсене на арийска раса.
125
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 145

Госпожата нищо няма да плати.
Госпожата си кара 4 мандата като първи женски канцлер и незнамсиощекакво.
Като всеки демократичен политик, меркел прави това, което е нужно, за да спечели гласове. 2015та немците и по-конкретно женските с ляволибералните прогресивни разбирания демонстрираха масово за повече афроараби. И меркел им ги даде.
Не е виновна тя, че немското стадо винаги е било тор.