Живеем в света на… Google, а неприкосновеността на данните?

Прекарваме часове на ден, комуникирайки си с Google, дори и да не го осъзнаваме
24 окт 2020 14:08, Елена Кирилова
65
Живеем в света на… Google, а неприкосновеността на данните?
Снимка: архив, БГНЕС

Преди 20 години за първи път написах Google.com в уеб браузъра ми. Зареди ми поле за търсене и бутони. Написах каквото ме интересуваше, скролнах през резултатите и кликнах на един сайт.

Уау, помислих си. Минималистичният дизайн на Google беше свежа алтернатива на други търсачки по това време. Помните ли AltaVisa, Yahoo! и Lycos, които ни приветстваха с купища реклами и линкове към новини? Нещо повече, Google изглеждаше, че показва по-актуални и адекватни резултати, пише Браян Чен за The New York Times, цитиран от Investor.bg.

Цялото преживяване отне само няколко секунди. След като открих линка, от който се нуждаех, бях приключил с Google.

Две десетилетия по-късно моят опит с Google е значително по-различен. Днес, когато търся нещо, прекарвам много повече време във вселената на интернет компанията. Ако търся шоколадови парченца (за готвене) например, виждам реклами на шоколадови парченца, които се появяват в горната част на екрана, последвани от рецепти, които Google е събрала от мрежата, следвани от Maps и Google Reviews за близки пекарни, последвани от видеа в YouTube за това как да си приготвя шоколадови бисквитки. (YouTube, разбира се, е собственост на Google).

Не става дума за това, че прекарвам повече време в търсачката на Google. През годините компанията от Силициевата долина е превърнала търсенето на нещо онлайн в такава технологична империя, че се е прокраднала в дома ми, в работата ми, в моите устройства и на още куп места. Тя се е превърнала в технологичен бранд, който доминира живота ми, а вероятно и вашия също.

На моя iPhone използвам приложения на Google за фотоалбуми и карти, както и инструменти като календар, имейл и документи. На компютъра и таблета, различните уеб браузъри, които имам, са с търсачка Google по подразбиране. За работа използвам Google Finance, Google Drive, Google Meet и Google Hangouts.

У дома Google също е навсякъде. Моята камера за сигурност Nest е направена от Google. Гласова услуга на същата компания е свързана със звънеца на входната ми врата. За да се науча как да поправя улук, наскоро гледах видеа за ремонти в YouTube. В онлайн картите си Google също така има снимки на дома ми, направени от космоса и от оборудвани с камери коли.

По неофициалната ми оценка прекарвам поне по седем часа на ден в свързани с Google продукти.

Този мащаб доведе компанията до критичен момент. Наскоро Министерството на правосъдието в Съединените щати заведе дело срещу компанията за антиконкурентни практики. Това е най-значимото антитръстово дело от американското правителство срещу технологична компания от десетилетия. Сегашният случай се фокусира върху търсачката на Google и как се предполага, че създава монопол чрез ексклузивни бизнес договори и споразумения, които пречат на конкурентите.

В туит Google написа, че делото е “дълбоко опорочено“. Компанията допълни: „Хората използват Google, защото избират да го правят, не защото са принудени или не могат да намерят алтернативи“.

За Габриел Уайнберг, главният изпълнителен директор на DuckDuckGo, която предлага фокусирана върху поверителността търсачка, това, което преживявам с Google, е отдавна планирано.

„Не мисля, че това е случайност“, посочва той. „Те използват различните си продукти, за да запазят доминацията на основния си пазар – търсачките“, посочва той.

Това струва неприкосновеността на данните на много от нас, твърди Уайнберг. По думите му Google събира големи обеми от информация за нас през своите продукти, което ѝ позволява да сглобява подробни профили на нашето поведение и интереси.

Ето защо през 2012 г. Уайнберг къса с Google и прочиства акаунтите си. „Трябваше да разбера последиците за поверителността от изграждането на масивни профили за хората, и огромната вреда от това“, коментира той.

Но Джеф Джарвис, професор в Craig Newmark Graduate School of Journalism и автор на книгата „What Would Google Do” за възхода на компанията, твърди, че все още има още достатъчно пространство извън света на Google. Има поне едно нещо, за което не ползваме Google – социалните мрежи, където залагаме на Facebook и TikTok. Изкуственият интелект, дори от типа на този, който Google разработва, все още е доста неинтелигентен, посочва той.

„Интернет все още е много, много млад“, коментира Джарвис.

За да тествам този аргумент, реших да каталогизирам присъствието на Google в животите ни. Ето какво излезе:

Продължението на материала четете ТУК
 


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Интересен казус преди 2 месеца
Хора близки до властта използват Google,google play и Фейсбук като тригър думи с заплашителна форма спрямо лица,дали ако бъдат уведомени собствениците на Алфабет и Фейсбук за тези престъпления няма ги осъдят за милиарди долари обезщетения!?
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Яндекс е копие 1:1 с гугъл, а Вконтакте е копие 1:1 с фейсбук. После пак ми говорете, че в Рашка сделат без да крадат и копират.
15
0
 
3
 
! Отговори
ffffffffff преди 2 месеца
Това с разпъването на Иисус преди 2020 години може да е било само филм.

И тогава си имали триизмерно кино хората.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
в бг-мама разбират от всичко от детски колички до ядрени ракети
13
0
 
2
 
! Отговори
ffffffffff преди 2 месеца
Напоследък много вярвали във всемогъщия бог, но той може да се окаже и самият сатана. А не е ли доста зъл този всемогъщ бог?

Може и Иисус да е бил зъл и да се е преструвал на добър.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДА АМА ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СВЕТА НА ГУГЪЛ ЗАЩОТО ЗАПОЧНАХА ДЕЛАТА ЗА МОНОПОЛИЗЪМ
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Яндекс е тайна разработка на Гугъл и ЦРУ, без да се усетят руснаците пак бяха наведени и оправени, Путин е бесен, но не може да направи нищо, защото го държат под ключ в Кремъл, няма измъкване келешченца. Вива САЩ!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Джеръми Ът е навсякъде, където и да погледнеш, все Джеръми Ът виждаш!


Той е Иисус Христос! Той и извън нас, той и вътре в нас!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Гугъл да претърсят за Джеръми Ът, защото той е Иисус Христос!

Може би е редно някъде из небесата да го търсят, но може и някъде отдоле да гледа.
8
0
 
0
 
! Отговори
lelee 100М tb indeх преди 2 месеца
Вярно е, че пресолиха манджичката с тракерите и подслушваческият асистънс , но хората си ги обичат. тези които се оправят със системата също не сме с лоши чувства. Фб и другото също доста продават през тракери ... ама то наистина , погледне ли се топ 10/20 на тракерите превъзходството е осезаемо
7
2
 
6
 
! Отговори
. преди 2 месеца
До Рачо

Tor е капан за наивници, проект на NSA! Само си мислиш, че имаш анонимна конекция, а всъщност всяка сесия и пътищата, през, които минава се записват!!! Свали розовите очила брат!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той Джеръми Ът, който е Иисус Христос, и в предаването Панорама участвал, като едноок, но може би така се е правел на едноок и че не вижда добре.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да попитаме Гугъл, защо нищо не намират за Джеръми Ът, който е Иисус Христос??

Той е собственикът на банката в САЩ може би.
4
0
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Къф гугъл бе!Бг Мама е търсачката
3
4
 
2
 
! Отговори
Рачо преди 2 месеца
Само Тор - няма Гугъл,няма мугъл
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Джеръми Ът всичко виждал, и той сам го е казвал, че от него нищо не можеш да скриеш.

Той е Иисус Христос!
1
1
 
3
 
! Отговори
ffffffffff преди 2 месеца
От Google много търсели Иисус Христос, него да го питат за всичко на света.

Джеръми Ът е Иисус Христос!