Спанак - идеалната храна за мозъка

Ето кои са предимствата на зеленолистния зеленчук
15 ное 2020 08:40, Дарена Найденова
10
Спанак - идеалната храна за мозъка
Pixabay

Спанакът отдавна се рекламира като суперхрана в много страни. Добре си спомняме, че именно зеленият зеленчук е любимата храна на Попай моряка, която го прави силен и здрав. В действителност спанакът е богат на витамини и хранителни вещества и има много здравословни ползи за очите, мозъка и сърцето. 

 
Листата на растението са богати на белтъци, железни и калциеви йони, както и витамините А1, В1, В2 и С. Хубавото е, че в 100 грама спанак се съдържат около 25 калории, което го прави идеален за хората, които спазват диети. Доказано е, че 80 грама пресен и 200 грама сготвен спанак ви осигуряват половината от дневната ви доза витамин С. Той съдържа минерални вещества като натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед. Освен това в него няма да намерите мазнини и холестерол.
 
Ето някои научно подкрепени ползи, които може да спечелите от консумацията на спанак.
 
1. Богат на хранителни вещества
 
Спанакът е чудесен източник на витамини и минерали, които са полезни за вашето здраве. Той съдържа малки количества цинк, витамин А, витамин К, каротин, лутеин и зеаксантин – основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира оптимално.
 
2. Полезен за мозъка
 
Яденето на спанак е полезно за здравето на мозъка ви, тъй като зеленчукът е пълен с антиоксиданти, като витамин А, лутеин и каротин. „Антиоксидантните ефекти могат да забавят свързаните със стареенето мозъчни увреждания“, казва д-р Джагдиш Хубчандани пред Insider. Той добавя, че приемът на спанак би помогнал и за поддържането на когнитивните функции.
 
Освен това, има доказателства за антистрес ефектите на зеленчука, като той успява да намали депресията и структурното и функционалното увреждане на мозъка. За приема на зелени листни зеленчуци, като спанак, също се смята, че забавя когнитивния спад.
 
Още за полезните свойства на спанака вижте в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До ОсманДреме ми дали имате.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спанакът е особено полезен при камъни в бъбреците. До сега не съм видял ЕДНА статия,която да изказва и вредите от дадената храна. А както знаем българина не е в цветущо здраве, за да може да си позволи от всичките тези полезни храни.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това на снимката прилича повече на зелен хайвер, отколкото на спанак.Както и повечето "информация" в сайта.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как точно си храните мозъка бе, ***?
3
1
 
5
 
! Отговори
ист преди 3 години
Здравословно хранене на агнешко със спанак-Агнешкото се опича на фурна, спанакът отделно се запарва и изцежда. След това спанакът се дава на прасето, а агнешкото се сервира с хубаво вино или бира.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости... мозъкът се храни само и единствено с глюкоза. Спанакът както знаем е трева.Безспорно е полезен , но точно за мозъка надали.
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Осман:Само ОПатреоете имат мозък. Болен мозък...

Спонсорирани публикации