Ваксината срещу коронавируса - митове и истина

Променя ли човешката ДНК?
23 ное 2020 14:03, Петя Славова
98
Ваксината срещу коронавируса - митове и истина
Снимка: БГНЕС

Предстои принудително ваксиниране срещу коронавируса, а самата ваксина ще променя човешката ДНК: такива твърдения се разпространяват масово в интернет. Има ли нещо вярно в тях? Какво казват фактите? Вижте коментара на "Дойче Веле":

Германия планира задължително ваксиниране?

Преди в Германия да бъде приет новият закон за защита от инфекции, масово се разпространяваха твърдения, че той предвиждал принудително ваксиниране, масивно ограничаване на свободи, тотално следене, налагане на мерките с помощта на армията и дори превръщане на парламентите в безгласна буква.

Ето какви са фактите. В изменения закон за защита от инфекции са изредени мерки, които властите могат да предприемат за ограничаване на пандемията. Например: спазване на социална дистанция, ограничения на контактите в публичното и личното пространство, ограничения на пътуванията, културните и спортните мероприятия, задължение за носене на предпазни маски. С други думи: споменати са мерки, които вече действат и за които сега бе създадена съответната правна основа.

Що се отнася до твърдението за предстоящо принудително ваксиниране - то е лишено от всякакво основание. Не са приемани и никакви мерки, които да ограничават работата на парламентите или пък да водят до "тотален контрол".

Твърденията, че ограниченията щели да бъдат налагани с помощта на армията, също не почиват на факти. По конституция армията в Германия може да бъде използвана само по изключение и единствено в условията на природни катастрофи или извънредно положение.

Две от твърденията все пак са частично достоверни: свободата на пътуванията действително бе подложена на ограничения. Същото важи и за свободата на събиранията. Тя не е генерално отменена, но отделни частични ограничения са допустими - "когато това е необходимо за защита на населението и особено като превантивна мярка срещу претоварването на здравната система".

Първи дози от ваксината още до края на годината?

Обявявали ли са двамата създатели на ваксината на Biontech в личните си профилив социалните мрежи, че още до края на тази година ще могат да доставят първите дози? Именно това твърдение се появи в два еднакви постинга в Туитър.

Ето какво казват фактите. Съобщението е фалшиво: нито Йозлем Тюречи, нито Угур Шахин са писали подобно нещо в Туитър. Двамата съоснователи на Biontech дори изобщо нямат лични профили в Туитър, разясниха от фирмата. Профилите, за които става дума, са фалшиви и междувременно бяха изтрити.

Двата фалшиви профила, от които е публикувана невярната информация, са били създадени през август и септември, първоначално явно под чуждо име. Съществува и един профил на Тюречи в Instagram, който очевидно също е фалшив.

Ваксината променя човешката ДНК?

В социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината на Biontech и Pfizer използва технологията мРНК, която никога не е била тествана и одобрявана за употреба. Тази технология променяла човешката ДНК, а 75% от доброволците, върху които е била изпробвана ваксината, имали сериозни странични въздействия, пише американската журналистка Емералд Робинсън в Twitter.

Още по темата

Проверката на фактите показва, че това твърдение е невярно. Pfizer и Biontech наистина използват споменатата технология мРНК, при която фрагменти от генетичния код на коронавируса се използват за възпроизвеждане на вируса в човешкия организъм. В резултат имунната система го разпознава и започва да произвежда антитела - така се създава имунитет срещу COVID-19. Така разработената ваксина вече се тества интензивно. В момента тече третата клинична фаза на изпитанията с над 43 000 души.

Журналистката Емералд Робинсън, която е кореспондентка в Белия дом на консервативния американски сайт Newsmax, твърди освен това, че ваксината променяла човешката ДНК. В това обвинение няма нищо вярно. Германският институт "Паул Ерлих", който отговаря за ваксините и биомедицинските препарати, обяснява на своя сайт следното: "Не съществува никаква опасност за интеграция на мРНК в човешкия геном. Този геном се съдържа в клетъчното ядро под формата на ДНК. Всякакво включване на РНК в ДНК е невъзможно поради различните им химически структури".

Същото твърди и Марк Линас от Cornell University в САЩ. Пред агенция Ройтерс той заяви следното: "В случая става дума за един мит, който често пъти бива разпространяван съвсем съзнателно от противниците на ваксините с цел да се създава объркване“.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксинирания човек е защитен от вируса и не може да се разболее от болестта, следователно него по никакъв начин не могат да го заплашват не ваксинираните понеже той нали е ваксиниран. Не ваксинираните да му мислят защото ще останат те достъпни за вируса. А той ще е гладен и ще търси да се храни. Така че ваксинирайте се доброволно, шегичка бе.
89
0
 
4
 
! Отговори
do 82 преди 1 месец
ти отговаряш САМО за себе си !
вие,, кои сте вие бе!??
Не можеш да представляваш всички !

аре у лево!!!!
88
2
 
10
 
! Отговори
666 преди 1 месец
Вие в тази медия прости сте станали или така сте родени? Онези, които използват законите са същите, които ги пишат! Закон, *** такива, в извънредно положение се променя в рамките на 24 часа!Журналистите сте долна ***.И да, вероятно ще има принудителна какинация.Всеки да си търси вратичка. И не, не става дума за тотален контрол, промяно на ДНК или 5Г. Става въпрос за нещо, което не е тествано, резултатите вероятно са изкривени(помним Боинг 737 мах). А производителите няма да носят отговорност
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Про-ваксъри се дераят, щото хората с разсъдък нямало да се ваксинират. Можело тия първите да се заразят от вторите. Питам: Ако тези, които правят ваксина са толкова запознати с продукта си и с природата на човека, то с какво ваксинираните заплашват неваксинираните ?
86
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато това са митове и легенди защо най-голямата авиокомпания в Австралия обяви, че когато е готова ваксината, ще превозва само ваксинирани пътници. Южна Корея, Китай и Канада също ще я последват. Малко по малко парчета от човешката свобода ще се откъсват, докато хората не се самопринудят. Едва ли някоя държава ще ваксинира под дулото на автомати, но това не означава, че няма да принуждават. На някои хора истината ще им избоде очите, но такива казват - то конспирация.
85
2
 
6
 
! Отговори
Сезонна вирусология преди 1 месец
И накрая ще надделее схващането за това , че по_ добре никаква, отколкото калпава ваксина....Но милиардите ще са се прелели като буен поток в правилните сметки!!!
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето още една истина. СЗО е дала 11 разрешения на РНК ваксини , но само за свине.
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето една истина за ваксината.

Енергията необходима на хладилниците ще замърси природата и накрая ще бъде спасен един човек за сметка на силно замърсяване на природата и нанасяне тежка вреда върху здравето на стотици. Тоест, за всеки спасен от ваксината ще има минимум 100 човека с влошено здравословно състояние в резултата на замърсяване на природата.
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тия не ефекасни убийствени ваксини не искаме никакви ваксини дето искате да убивате хората фалшиви сави тестовете и всички ваши боллклуци не искаме никакви ваксини сложете си вие у *** тия ваксини
81
4
 
5
 
! Отговори
pak te преди 1 месец
Тази статия са ви я поръчали, за да убедите някого в официалната линия ли? Нещо много се притесняват някои какво мислят хората.
80
1
 
6
 
! Отговори
Xa xa преди 1 месец
Слагат ти днк на прилеп от китай и ставаш като от филм.
79
3
 
23
 
! Отговори
До Чета и не разбира преди 1 месец
Видно е, че четеш и НЕ РАЗБИРАШ. "Никой няма да ви задължи да се ваксинирате" - чул те Господ. Това е всичко, което аз лично искам по отношение на ставащото. Който иска да се ваксинира и по 100 пъти, аз не желая и си поемам отговорността за това. Проблемът обаче е, че малко по малко ще започнат да забраняват някакви неща на неваксинираните - пътуване в чужбина (ще го преживея, 9 години живях на Запад и съм посетил близо 20 държави), работа, после обществени места и т.н. т.е. пак ще ни задължат!
78
13
 
7
 
! Отговори
Чета и не разбирам преди 1 месец
НЯКОИ ИНДИВИДИ! АМИ ЕТО КАКВО АНТИВАКСЪРЧЕТА: НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ЗАДЪЛЖИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ! НИТО ДЕЦАТА ВИ! НЕ ГО ПРАВЕТЕ! НО НЕ ХЛЕНЧЕТЕ ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ПОЛАГА ГРИЖА, КОГАТО СР РАЗБОЛЕЕТЕ! ЛИЧЕН ИЗБОР Е КАК ЧОВЕК ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА ЗДРАВЕТО СИ! И КАТО ИСКАТЕ ДА СТЕ РАЗЛИЧНИ И ДА ИЗБИВАТЕ КОМПЛЕКСИТЕ СИ, СВЪРШЕТЕ НЕЩО ПОЛЕЗНО: НАПР КОПАЙТЕ НА ПОЛЕТО! ПОЛЕЗНО Е ЗА ЗДРАВЕТО!
77
7
 
8
 
! Отговори
Истината е: преди 1 месец
Ваксината срещу коронавируса е мит.
76
6
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"В резултат имунната система го разпознава и започва да произвежда антитела - така се създава имунитет срещу COVID-19" - който доказано е временен (в някои случаи 3-8 месеца).
Така, че може ли ес и правителствата да обяснят, защо е това грандиозно пилеене на пари.
75
0
 
3
 
! Отговори
хехе преди 1 месец
До до хехе

плоска е бе ..лъжат ви ...ти виждал ли си я кръгла само на картинка ...снимка с фотошоп направена !

то слънцето си е друга работа.......
74
2
 
5
 
! Отговори
до хехе преди 1 месец
Няма как да е плоска, щом слънцето изгрява от хоризонта... :) ... и да... пак не даваш аргумент, а продължаваш в същия просто_ват стил... но нормално за хора с ТВ на раменете... :) ... хайде, че тревата ще свърши... на паша...
73
6
 
3
 
! Отговори
хехе преди 1 месец
Аз само да попитам ....нали знаете че Земята е плоска !?
72
3
 
8
 
! Отговори
до хехе преди 1 месец
Мдааа... всеки може да пише, че нещо е идиотщина и глупост, но малко са хората, които имат акъл да напишат и някой друг аргумент в защита на изказването си... Аз вече написах такъв - тотална власт... Това е нещото, което би желал всеки морално не особено читав човек с огромни възможности. Има ли тази власт, малцина са тези, които не биха изпълнили желанието му... А твоят аргумент какъв е, така и не разбрах... Както и да е, не очаквам аргумент от човек като теб - хайде на паша и така...
71
1
 
1
 
! Отговори
хехе преди 1 месец
До до БауTop
Разбира се, всеки мож еда чете идиотщини и глупости в интернет, но само умни хора, могат да разберат, че това са глупости и идиотщини. Ти явно не си от тях.