Кои са най-странните великденски обичаи по света

Във Франция забъркват омлет, бой по жените в Чехия и Словакия
10
Кои са най-странните великденски обичаи по света
Снимка: БГНЕС

Великден е един от най-важните празници в християнския календар. Различните страни и култури имат свои обичаи за отбелязването му. В повечето от тях големият празник се свързва с истински или шоколадови яйца, зайчета, агънца и пролетно време. В някои държави обаче имат алтернативни начини да отбележат възкресението на Христос. Ето някои от най-интересните и странните, представени от “Евронюз” и "24 часа".

В Чехия и Словакия “бият” жените с камшик

Да, няма шега. В понеделника на Великден мъжете и момчетата използват върби и панделки, за да изобразят камшик, с който леко налагат жените. Защо? Смята се, че обичаят е за добро здраве и красота. Въпреки че можем да сме 99,9% сигурни, че този обред е измислен от силния пол, жените (за щастие) с удоволствие участват в него. Той има връзка и с плодовитостта и плодородието, които са сред големите теми на великденските тържества.

В Русия ядат агънца, направени от масло

В Русия великденската вечеря се сервира с масло, оформено като фигурки на агнета. Според традицията да видиш агне е щастлива поличба. Едно е сигурно - агнетата не могат да са предрешен вълк или Сатаната, защото са въплъщение на невинност и чистота и са свързани с Исус и Бог.

Дева Мария отива на джогинг в Италия

Древният град Сулмона в района на Абруцо в Южна Италия всяка година е домакин на шествието La Madonna Che Scappa (Мадоната, която бяга). Театрално представление възпроизвежда момента, когато Дева Мария за първи път вижда възкръсналия си син, след като е била свидетел на смъртта му на кръста. Католиците носят статуи на Христос, свети Петър и свети Йоан през града до черквата “Сан Фелипо Нери”. Там те съобщават добрата новина за възкресението.

Тютюневи дървета вместо шоколад в Папуа-Нова Гвинея

Твърди се, се затлъстяването днес е по-голям бич и причинява по-често рак, отколкото тютюнопушенето. Но едва ли точно по тази причина племена дълбоко в джунглите на Папуа-Нова Гвинея украсяват дърветата с пръчки от тютюн и цигари вместо с шоколад. Те се раздават на хората по време на празненствата след великденската служба.

Във Франция забъркват омлет

В понеделника след Великден жителите на община О в Югозападна Франция се гордеят, че приготвят най-големия омлет в света. Правят го с около 4500 яйца, които се забъркват в гигантски тиган и после омлетът се сервира на 1000 гладни местни жители. Семействата чупят яйцата по домовете си, след това се събират заедно на градския площад, за да приготвят празничния обяд.

Великденски лов на зайци в Нова Зеландия

Докато останалият свят се радва на безобидни забавления като търсенето на шоколадови яйца, новозеландците от Отаго гледат на пролетното празненство като на идеалната възможност да намалят броя на зайците, които им ядат зеленчуците. С оръжие в ръка 500 жители на града се отправят на големия великденски лов на зайци.

Има и награда за онзи, който успее да гръмне най-много дългоухи - 3500 новозеландски долара ($ 2000).

Разпъване на кръст във Филипините

Най-дълбоко вярващите последователи на Христос във Филипините и до днес по време на Страстната седмица сами се разпъват на кръста и се самобичуват. Римокатолическата църква не одобрява тази практика и прави опити да разубеди онези, които я следват, но за момента безуспешно.

В Швеция трябва да се пазите от вещиците

В понеделника след Великден малките момиченца в Швеция се маскират като вещици. Увити в парцали и стари дрехи, с изрисувани лица, с метли и медно канче в ръце, те се запътват към приятели и съседи, за да получат сладкиши.

Традицията напомня на Хелоуин. Тя обаче е основана на вярването, че вещиците се събират на магическата поляна Блекула точно преди Великден, за да кроят заговори със Сатаната.

Търкаляне на яйца в Шотландия

В Шотландия семейства и приятели декорират яйцата, отнасят ги на върха на най-близкия хълм (а там такива не липсват) и ги пускат да се търкалят надолу. Победител е онзи, чието яйце стигне най-далече, без да се счупи.


10
Още по темата: обичаиВеликден
Още от Спонсорирани публикации
Икономически университет – Варна: Изберете ни днес, за да успеете утре!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Джигит преди 2 седмици
И разправят, че ние сме били варвари.
9
0
 
1
 
! Отговори
Гунчо преди 2 седмици
До Хаха

Дали ще въведат чешкия обичай тук не знам, ама в хъба и хамстера има хиляди филми посветени на него...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми нали трябваше да се обединят всички езически празници и поверия свързани с плодородието предимно. Чукането с яйцата символизира точно това чукане което си мислите и знам какво най -добре правят зайците. Колкоти Христос се е родил на 25 декември пак езическите празници е трябвало да бъда премахнати и са си направили номера цъкрвата.
7
1
 
4
 
! Отговори
gnus,bg преди 2 седмици
Обичаят на мазните пеефски сайтчета е още от сутринта да изтипосат тлъстите гербави муцуни на първа страница, за да им е гадно на хората на празника.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Премиера да сипе "мъдрости" от Банкя - един от най-странните обичаи в света...
5
0
 
1
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 2 седмици
- А-а, няма да ходя във Филипините!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Детето вика какъв късмет изкарах тук да се родя. Навсякъде в цял свят ядат шоколад и шоколадови яйца за Великден, а тук запъртъци.
3
1
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 2 седмици
В Чехия и Словакия “бият” жените с камшик....този обред е измислен от силния пол, жените (за щастие) с удоволствие участват в него.

Хмммммм. Интересно. Трябва и тука да го въведем този обичай.
2
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Не знаех, че съм французин...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Римокатолическата църква не одобрява тази практика"

От 40 години насам, но не сани хванали да я спират.

Спонсорирани публикации