ЕРП-тата и ЕСО срещу мораториума: Възможен е колапс на цялата система

Това ще се отрази на цялата икономика на България, се чете в позицията
15 дек 2021 18:20, Красимир Ангелов
179
ЕРП-тата и ЕСО срещу мораториума: Възможен е колапс на цялата система
Снимка: БГНЕС

Всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза. Има опасност от колапс на цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България.

Още по темата
Това се казва в обща позиция на електроразпределителните дружества в България и на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) във връзка с решението да се наложи мораториум върху цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната енергия, електроразпределителните дружества в България.

"Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които са засегнати от ценовите равнища на енергийните услуги, е редно да се изпълнява със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и социалната политика. Необходимо е да подчертаем, че разчетите на КЕВР за промяна на цените на електроенергията, считано от 1.01.2022 г., няма да доведат до увеличаване на приходите на мрежовите оператори, тъй като в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор заплащат на производителите на електроенергия", се казва в позицията на ЕСО ЕАД, ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО.

"Не на последно място трябва отново да алармираме, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи. Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори.

Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България“, се чете в позицията на ЕСО и ЕРП-тата.

"Като купувачи на енергия от борсата за покриване на технологичните си разходи, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха компенсация от 110 лева за мегаватчас. Това компрометира мярката, превръщайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните принципи за равнопоставеност.

Разчитаме, че в следващите дни, чрез съвместни усилия и конструктивен диалог, ще намерим решение за справяне с кризата в сектора, недопускане на прекъсване на снабдяването и ефективна защита на енергийно уязвимите потребители", заявяват още ЕРП-тата и ЕСО в позицията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
Герундий преди 2 години
Злите езици в средите от бранша говорят за умишлен фалит на енерго-разпределителните дружества, по стара комунистическа рецепта! БСП дойде на власт през задният вход с помощта на президента, кръгът Капитал и може би мутри като Божков! Маскирана като ПП и чрез лъскави усмивки и костюми на млади управляващи! Лошото е, че след комунистическите репресии и обвинения, чуваме само оправдания! Цента на тока-виновен еди кой си! Цената на стоките-еди кой си! Инфлацията-еди кой си! Лъжи,оправдания,Фалити!
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, някой може ли да даде смислено обяснение НЕК и КЕВР за какво са ни, при тези цени против народа???
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тоя ток яко лапат кинти и то много маймуни навързани по клона, а народа страда със високите цени на всичко, до кога бе?
135
1
 
1
 
! Отговори
Колю преди 2 години
НС трябва да гласува за премахване на борсовата търговия и спекулата при продажбата на ток.
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много ясно че ерп тата ще се оплакват , новите собственици мутри застрахователи на чез какво да правят, те не са свикнали да имат разходи , повечето пожари от лятото са причинени от тях , нито сменят трансформатори , жици , нито кастрят дърветата
133
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка криза и особено тази в енергетиката трябва да се използва за освобождаване от ненужни паразитни структури като тези ерп-та и разни холдинги, които са ни вкарали в кризата и трябва да бъдат реформирани и съкратени или премахнати, защото не си вършат работата. Политици в енергийната система не трябва да има, трябва да се деполитизира както армията и полицията, тя е елемент от националната сигурност.
132
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много маймуни има на този клон и повече не може да продължава така. Тези оператори са все чужди компании -- немски, чешки и печалбата си я изнасят в техните страни. И това е "благодарение" на демокрадците и техните чужди съветници, същите който кряскат против довършване на аец Белене. Целта им е да ни превърнат в колония на ес, а не нормален член. Работи се с метода на енергийните експерти по студиата. Една по една тези чужди компании трябва да бъдат заменени с български.
131
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
ЕРП са ИЗМАМНИЦИ.
130
0
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Производството на ток,добивът и обработката на полезни изкопаеми,продажбата на горива да бъдат национализирани,т.е да станат български.Просто е.
129
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме прекупвачи на ток. От там се повишава цената, която плаща народа.
128
18
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Не трябва да има никакво замразяване и никакви компенсации! Нали искаме да сме като европейците - да се евроинтегрираме и имаме борси и пазарни цени?!
127
6
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Цената се повишава, защото една некомоетентна сбирщина наречена герб промени закона настани стотици пиявици, които да си играят на борса с тока. Иначе цената нямаше да е особено по-различна. Кому са нужни всички тия посредници между мен и производителя???
126
2
 
18
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Значи първо на първо трябва да се знае, че енергетиката в българия както и доста други неща са под контрола на ахмед доган! Това става чрез фирми и дружества главно офшорни! После, просто е невъзможно да не се забележи, че по времето на герберастията се казваше, че на нас д астоим АЕЦ не ни е нужно тъй като изнасяме много енергия, сега се оказва, че има недостиг на енергия! После няма как да вземш 350 лв пенсия и да плащаш левче на киловат както се очаква да стане! Та такива ми ти неща!!!
125
0
 
37
 
! Отговори
ОТКЪДЕ- НАКЪДЕ преди 2 години
...ОТКЪДЕ- НАКЪДЕ ИЗНАСЯМЕ ЕВТИН ТОК ОТ КОЗЛОДУЙ, КОЯТО Е ДЪРЖАВНА АЕЦ, И ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ЗАБРАНИ ИЗНОСА НА ТОЗИ ТОК, А ЗА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР ЦЕНАТА СЕ ВДИГА НЕКОНТРОЛИРУЕМО!!!!!!ПЕЧЕЛЯТ САМО ПОСРЕДНИЦИТЕ НА БОРСАТА. ТОВА Е ИСТИНСКИ Г Е Н О Ц И Д!!!!
124
7
 
2
 
! Отговори
1+1 преди 2 години
Мораториум в условията на пазарна икономика е като ваксинация в пандемия.
123
0
 
35
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Тока трябва да бъде регулиран. Не може така днес 100 лева утре 200 а на Иванов ден 500. То туй да не е някаква игра. Цялата икономика зависи от тези цени. Енергийните дружества трябва да станат пак държавни. На тези, които не им харесва мораториума да продават и да си ходят.
122
0
 
18
 
! Отговори
l преди 2 години
Ми ако не ви харесва се махйте.
121
0
 
14
 
! Отговори
морски преди 2 години
Наистина печеливши бизнеси са раздадени на доверени им хора-милиционери.
120
0
 
5
 
! Отговори
до 133 преди 2 години
Стикерите за старите бараки и зоните за паркиране са ТВЪРДО подкрепени от заможните интересуващи се софиянци. Беше ли дори на едно обществено обсъждане по случая? Не. Значи мълчиш.
119
1
 
20
 
! Отговори
Край преди 2 години
По лош от монополиста е само частния монополист.Задължитело печелившите бизнеси - банки/застраховки/ производство и доставка на ток/ са запазени за НАШИ /чети милиционери/ хора.Вие можете да се радвате на пазарната конкуренция с кафета, магазинчета, фризьорски салони и пр. "бизнеси".

Спонсорирани публикации