Вървим ли към 4-дневна работна седмица?

Повечето хора в глобален план вярват, че до 25 г. тя може да бъде постигната
1 мар 2023 16:10, Йоана Цонева
81
Вървим ли към 4-дневна работна седмица?
Снимка: Pixabay

Повечето хора са съгласни, че през следващите 25 години 4-дневната работна седмица ще бъде норма по целия свят. Това показва глобално проучване на "Галъп интернешънъл", проведено след 59 716 души по света в периода август-октомври 2022 г.

Половината от анкетираните са на мнение, че мнозинството от нас ще започнат да работят четири дни в седмицата още през следващите десетилетия, докато 38% са скептични, а 12% отказват да отговорят или не знаят как.

Хората в Северна Америка, Южна Азия, Близкия изток и Северна Африка, Източна Азия/Океания и ЕС са по-уверени, че 4-дневната седмица ще бъде достъпно право за повечето хора през следващите 25 години.

Още по темата
На противоположния полюс са Латинска Америка и европейските държави извън ЕС, следвани от страните на юг от Сахара, които са по-малко склонни да се съгласят в сравнение с други региони.

Най-висок дял отговори "Не знам" пък е регистриран в европейските държави, които не членуват в ЕС - там почти 1/5 не могат да вземат отношение.

Твърдението показва видими (макар и не драматични) разлики в отговорите по лични доходи и образование - хората с висше образование и по-висок доход са по-склонни да очакват по-кратка работна седмица в бъдеще.

4-дневната работна седмица се счита за най-вероятна придобивка следващият четвърт век в ОАЕ, Индия, Ирландия и Канада с дялове на съгласие до 70%. Много по-скептични са например гражданите на Перу, Швеция, Еквадор и Италия.

В България увереността, че скоро ще работим само 4 дни през седмицата, не е толкова силна, колкото регистрираното средно за ЕС. И у нас обаче оптимистите по този въпрос надвишават песимистите - 42% у нас очакват през следващите 25 години 4-дневна работна седмица, а 38% са скептици.

Значителен дял - 1/5 от респондентите - не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Debo преди 1 година
Такава практика е за белите държави,с висок стандарт на живот,а не бананови републики и васални държави като България
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас бизнеса веднага ще ревне, те искат 7 дни по 15 ч. да им бачкаш. Помните ли какъв рев беше за сливането на празничните дни. Виж депутати и подобни дори и сега работят по-малко дни и имат огромни отпуски за Коледа, Великден и годишен отпуск и си вземат по 5 заплати на месец.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха ми то аз само на хартия работя по 5 дни:)
65
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Който е ок с 20% по-ниска заплата и сега може да си работи на 4 дена
64
8
 
3
 
! Отговори
бг бизнес преди 1 година
Вие знаете ли колко милиарда ще загуби бг икономиката ако се работи на 4 дена? )))
63
1
 
6
 
! Отговори
Не! преди 1 година
Направо "летим"! Българския народ изчезва с по около 100 хил души на година и скоро ще се наложи на територията да работят римляните,мигрантите от Азия и ВИП-укрите... Дано това да насити най-сетне нашите алчни робовладелци и да ги направи много по-богати и щастливи!
62
2
 
9
 
! Отговори
Чичо леля преди 1 година
И в бг ще я направят 4 дневна седмица ама по 15 часа на ден
61
10
 
5
 
! Отговори
От акъла зависи преди 1 година
Колкото по умен е един човек толкова по малко му се налага да работи и с малко работа изкарва много пари. За човек с висок интелект са достатъчни няколко часа седмично за да изкара достатъчно пари с които да поддържа стандарт над средния. Друг е въпроса че парите са наркотик и хората се пристрастяват към тях. Затова има милиардери които продължават да работят по 16 часа на ден и да управляват едновременно по няколко бизнеса. Аз лично не съм толкова алчен. 5000лв на седмица ми стигат.
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
във Франция протестират милиони по улицата, щото искат да ги пенсионират посмъртно, тук сега ми разправяте че щяло да се работи с 1/5 по-малко... Ама не може и двете
59
5
 
6
 
! Отговори
Работата преди 1 година
Е за робите. Аз лично предпочитам тридневна работна седмица с няколко почивки. Тея поговорки, че "Залудо работи, за лудо не стой" и че работата красяла човека са от турско време. Робско демек. Работата принизява човека. Човекът е създание на Бог, той трябва да се отдава на усъвършенстване, чрез осъзнаване, а не да копа на лозето или пък новите копачи, които се наричат Ай Ти. Те пък вместо мотика, ползват компютър. Но....пак са си роби. Просто вместо мотика ползват друго оръдие на труда.
58
2
 
19
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Като гледам младежите, те са на 5 дневна почивна седмица! Никой не му се работи ! Това са фактите за съжаление!
57
4
 
9
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
НЕ! Обществото ни е 70% неставащи хора. Имам много да еволюира преди да стигнем до 4 дневна работна седмица. Около 40 години :)
56
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Ами те "гражданите-Софиянци" от Петък са по селата си от където са се пръкнали.
55
2
 
30
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
У нас като преизпълниш плана, не ти увеличават заплатата , а плана.Борбата е за седем дневна седмица , а не за четири. Ако въведат четири дневната , трябва да работим до 90г. да наваксаме.
54
2
 
9
 
! Отговори
депутат преди 1 година
ние отдавна работим .. в петък кой на джамия кой в къщи в родно село.. Ама не сте ли забелязали че работим на четиридневна седмица и ни плащат за шест дена.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не.
52
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е. След 25г, и без това няма да има кой да бачка. Безусловният базовия доход ще е факт, а всеки втори в трудоспособна възраст ще е или ИТ специалист, или влогър/ютубър. Месото ще е изкуствено, буболечки ще има във всички храни и т.н. Глобалният план за затриване на човека и превръщането му в биомаса е в пълен ход, и няма кой да го спре!
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вървим към безработица, глад и дивия капитализъм от 19 век
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вървим към тотален крах на цялото човечество според мен света който знаехме никога няма да бъде същия вече.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СКЪПА МОЯ,ВРЕМЕТО Е ПАРИ,ТАКА ЧЕ 5ДНИ=100% , 4ДНИ=80% ЗАПЛАТА, НО ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ПАЗАРА И МОЖЕ ДА СТАНЕ И 1ДЕН=20%, А ВИЙ СЕ ЧУДЕТЕ КАК ДА СВЪРЖЕТЕ ДВАТА КРАЯ !!...ВРЕМЕТО Е ПАРИ, А КАПИТАЛА НЕ Е БЛАГАТВОРИТЕЛНА МИЛОСЪРДНА ОРГАНИЗАЦИЯ...

Спонсорирани публикации