Апартамент без баня? В Токио търсят такива жилища

„Не е нужно да притежаваш собствени удобства, ако можеш да ги споделиш“
7 мар 2023 07:05, Елка Василева
93
Апартамент без баня? В Токио търсят такива жилища
Снимка: архив, БГНЕС

В Токио и околностите му живеят почти 40 милиона души. Повечето от тях разполагат със собствена баня у дома, пише Дойче веле.

Не така стоят нещата в малкия свят на Тайсей Мацуда, разказва АРД. Маса, легло, закачалка за дрехи - това е почти всичко, което има в апартамента си. Голям е едва 18 квадратни метра. Мивката е всъщност и кухня в малкия му дом. Баня обаче определено няма.

По-ниският наем изисква ограничения

"Не чувствам никакви ограничения заради това. Всичко, от което се нуждая, е наблизо”, казва Мацуда. Наемът на японеца е едва 280 евро на месец. Когато се нуждае от баня, ползва обществената. Тя е съвсем близо до апартамента му в квартал Коенджи, пише АРД.

Обществената баня от 30-те години на миналия век е причината той да се премести в този квартал. Обществените бани “сенто” са вече на изчезване в Япония. Но сега те могат да разчитат на хора като Мацуда. Той обича да посещава обществената баня, където има безжичен интернет и общо помещение, където посетителите могат да работят. А на приземния етаж има дори обща кухня, която Мацуда ползва почти ежедневно.

Младите търсят такива жилища

Брокерката на недвижими имоти Нацуко Кашима регистрира повишен интерес към подобни жилища сред по-младите клиенти. “Идеята е, че не е необходимо да притежаваш собствени удобства, ако можеш да ги споделиш. Това е все едно да не ползваш хладилник, защото в съседство има супермаркет. Този манталитет на споделяне става все по-разпространен”, обяснява брокерката пред германската медия.

Да живееш свободно и без голям брой вещи не означава да се лишиш от удобства. На Тасей Мацуда не му липсва собствената баня. "Открих нов вид щастие, което не познавах преди. За мен сега други неща са по-важни”, обяснява той пред АРД. Обществената баня е място за социални срещи. Една стара идея е възродена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: баняЯпонияжилищаТокио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Както се е почнало, върви се по мързелив склон. За какво да се женя, като мога да споделяме една жена сумати народ. . .. Някой хората имат по 80 бани, не защото ги ползват ами, защото има други хора които имат по 70 бани. Това е другата *** крайност
67
0
 
1
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Че килиите в затвора са по-удобни и евтини .Брайвик има тенис корт
66
0
 
5
 
! Отговори
До Опетков преди 1 година
Япония била заседнала в 18 век хаха Япония преди ВСВ вече е високо развита индустриална държава с просперираща икономика и водеща сила в региона.Кой мислиш им е построил хилядите самолети с които думнаха и Пърл Харбър, корабите и т.н. ?!!Амвриканската пропаганда ви изпива мозъците до последната капка !
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те тия построиха социализЪма на бай Тошо. Тогава се ходеше в обществени бани и ,естествено, имало е пестене на вода, ток и т.н.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пра дедовците и прабабите ни са се къпели само лятото на реката. И в днешни дни в селата нямат баня вкъщите. По бай Тошово време имаха обществена баня и за 20 стотинки се къпеш като бял човек. Дойдоха мутрите и унищожиха баните.
63
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък у нас самотни пенсионери се ширят в апартаменти 100-120кв.м и им било скъпо
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия явно радиацията от Фукушима им е дошла в повече ...
61
1
 
4
 
! Отговори
В Япония преди 1 година
Правото за ежедневен достъп до баня е уредено със закон..Има достатъчно обществени бани, така, че да е подсигурена възможността на всеки да получи достъп до тази "екстра"
60
1
 
5
 
! Отговори
да идеш казва .. преди 1 година
на градската баня .... :) японска му работа
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократични глупости . Без ток ,без отопление а сега и без баня . Тия правиха подводница самолетоносач преди демократично време . Мицобиши с златото на руските белоармейци от банка се превърна в индустриален гигант и завладя Азия .
58
4
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До българина Американските бази, байно, не са по желание на японците. В края на ВСВ Япония капитулира пред САЩ и беше напълно окупирана и завладяна. Американците ги вкараха в 20 век, защото те бяха заседнали някъде към 18, с изключение на армията им. За разлика от руската окупация у нас, американската им докара просперитета, който имат сега. написаното тук е, разбира се, абсолютна глупост. Няма нормален човек, който да предпочита мизерията пред относителния лукс.
57
2
 
7
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Поляци латвиици и други руско говорящи шофьори мизерници слагат торбичка за *** в кофа,тропат вътре и хвърлят торбата в храстите.За кво да плащаш за кен.еф?
56
0
 
29
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Имало по-важни неща, можело и без баня. Парите са проблема ,парите. Когато го накарат да плаща и за по-важните неща и от тях ще се откаже.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българина 52. Бе не знам колко са умни, но ти в тяхна обществена тоалетна няма да можеш да се оправиш с електрониката с която е наблъскана.
54
3
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Ако имах възможност за екскурзия до Япония, щях да отида преди да прочета тази статия.
53
11
 
6
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Турците и японците са потомствени роби! От риба човек не става!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чичо Манчо. Не е нужно да си спомняш какво е било някога има много клипове в Тубата кое къде как е и сега- хотели, влакове, кораби и т.н. Има много пътешественици снимащи всичко
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До И за какво живеят?!Ти заради банята ли живееш бе ?
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
па за комуй на човек баня - я се къпа само лятото на водоема
49
2
 
10
 
! Отговори
ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ преди 1 година
Краварите карат 3 литрови горелки и се жалват колко са им лъжливи президентите!

Спонсорирани публикации