Изминалата зима - най-топлата в България от 135 години

Тя е и втората най-топла в Европа
21 мар 2023 16:25, Нели Христова
66
Изминалата зима - най-топлата в България от 135 години
Снимка: БГНЕС

Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години - откакто у нас се правят метеоролични изследвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години. Това коментира климатологът гл. ас. д-р Симеон Матев от Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който направи онлайн презентация "Защо зимите не са това, което бяха?". Той е и един от авторите на научно-популярната платформа "Климатека".

Д-р Матев посочи, че до момента 2007 г. се е считала за най-топлата зима в България, но 2023 г. я изпреварва макар и с няколко десети от градуса. По-думите му най-голяма вина и за двете най-топли зими има месец януари, от който се очакват истински прояви за сезона. Климатологът коментира, че 1963 г. е може би най-студената зима за последните стотина години с най-дебела снежна покривка, а през 1985 г., 2012 г. и 2017 г. са последните по-студени зими у нас, предаде БТА.

За последните 30 години средната зимна температура в нашата страна се е повишила с 0,6 градуса, каза д-р Матев, като отбеляза, че през последните десет години това повишение вече е със скорости два, три и четири пъти по-големи. По думите му това води до намаляване на ледените дни, на тези със снежна покривка и виелици и дните с екстремно ниски температури. Дори има деца на 7-8-годишна възраст в Южна България, които не знаят какво е сняг, коментира климатологът. За последните 20 години само веднъж е измерена температура от минус 20 градуса - през 2016 г., посочи още той.

Температурите през зимния сезон си следват общия ход на повишение на средните глобални температури, обясни д-р Матев. Той добави, че от 1850 г. до момента повишението на температурата е с близо 1,2 градуса, като най-бързо се затоплят полярните райони на Земята.

Повишението на зимните температури се дължи на някои циклични промени - Земята има както ледникови, така и междуледникови периоди, посочи климатологът. Към тях трябва да добавим антропогенното въздействие на икономическата дейност, употребата на огромни ресурси, при което се отделят голямо количество парникови газове, които са основният причинител на част от затоплянето, което наблюдаваме през последните 30 години, обясни той.

Изминалата зима в Европа е с положителна аномалия на средната сезонна температура от 1,44 градуса, посочи Симеон Матев. От 1911 г. досега скоростта на повишение на зимните температури е с 0,16 градуса на десетилетие. За последните 33 години - от 1991 г. насам, трендът на повишение е с 0,5 градуса на десетилетие или повече от три пъти по-голям отколкото за целия изминал период, коментира климатологът. По думите му, последните години показват доста бързо, направо стремглаво повишение на зимните температури, което важи и за глобалните. В последните години се затопляме много по-бързо, отколкото се затопляхме през целия изминал век, констатира той.

Д-р Матев посочи, че в Европа са поставени повече от 1000 топлинни рекорда по Нова година - от 31 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. В Билбао - един от най-студените градове на Испания, на 2 януари отчетоха почти 25 градуса - лятна температура, отбеляза той. Изследване на австрийски климатолози показва, че в последните 50 години ски сезонът в Алпите е намалял с около 40 дни, посочи още Матев.

На въпрос дали се измества зимата, той коментира, че през март е нормално да има сняг. Ненормално е обаче, когато тези снеговалежи през пролетта зачестяват, а именно това се наблюдава, посочи климатологът. По думите му, това е потвърждение на теорията, че екстремните явления се увеличават. От една страна, имаме повишение на температурата, от друга - повишаване на случаите със снеговалежи в необичайно време на годината - през октомври, ноември, март и април, допълни той.

След суха и топла зима и, ако валежите през пролетта са по-малко от нормата, би могло да се очаква по-висок риск от горски пожари, коментира климатологът. Според него можем да очакваме по-студени зими, но не толкова скоро. Първи по-сериозни трендове на понижение на температурите може да очакваме след 2050 г., а по-сигурно след 2100 г., каза още д-р Матев.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
WARNIGS ABOUT 21 G преди 2 месеца
Warnings about CLimate change with WEAPONS incl 21 G digital holographic..тестове от 2023 дават информация за нови оръжия базирани на сателити вкл 21 ЖЕ.У НАС облъчване на големи региони ПОДМАМИ овощните дървета да цъфнат преждевременно.. Много преди да се събудят пчелите.ПОявиха се данни за целенасочени наводнения с нови оръжия ..Облъчват точно определени обеми от биосферния океан над сушата..
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Winter is coming. Казваха в клипа на *** пък нищо не дойде. И тук се прецака. Зимата все по-малко ще е студена. Виж лятото е гарантирано, че ще е адска жега.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Парното спряно, зимата топла, цената на горивата пада, но топлофикация пак си иска 100 лв. всеки месец и накрая на сезона ти връща 15 лв. и приключва. Защо те не ми плащат, че техните тръби минават през моя собственост, тази наглост кога ще свърши. С бойлера и топлата вода мога да не им ползвам, но пак ще си плащам, никъде няма такова чудо.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЛАМБО - обаче Путин ли е виновен, или кравешкото пръцкане?
53
2
 
1
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 2 месеца
"Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години - откакто у нас се правят метеоролични изследвания" - А СЕГА ДЕ? Преди 135 години какво са правили, че са "причинили" такова затопляне?? Пра-пра-пра баба ми колко мусака е направила, че да дигне темпеиратурите??? А ПРЕДИ ТОВА, когато даже не са правили "метеоролични изследвания"?? Ми то може да е имало и по-топли? Без даже да са карали коли? АБЕ ДА НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ ПАК БЕ?
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При топли зими бензиностанцията с ракети рашистан става още по-ненужна и безполезна за света.
51
1
 
1
 
! Отговори
... преди 2 месеца
ми като цяло след като човека е открил кюмура и от тогава почва затоплянето! А кюмура е открит преди повече от 2600г. По време на средновековна европа използването на кюмур нараства драстично! а по време на индустриалната революция в големите градове е въздуха е изкючително мръсен от сажди и изгорели газове от кюмур! след това естествено идва и петрола! Което засилва глобалното затопляне! А и след като почват да се отглеждат индустриално крави прасета пилета и други то климата се затопля необра
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До *** СМРАДЕВ, конспираторе, това ли е новата конспирация, след като ковид - конспирациите се оказаха пълен провал, и вече не хващат дикиш? Сега ще се сменяли полюсите... А това какво общо има с времето и с уж потопа??? А откъде ще дойде тоя потоп, като последните години са еднни от най-сухите??? ХАХАХАХАХ, бъзикни конспиратор отзад, и му гледай сеира
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В началото на новата ера и през средновековието е имало температурен оптимум. Тогава е било много по-топло от сега. Викингите са имали над 100 ферми в Гренландия, където дори сега вместо пасища има ледници. В Англия и Северна Германия е имало лозя. Тогава пак ли е имало парникови газове?
48
3
 
0
 
! Отговори
МУНЧО СМРАДЕВ преди 2 месеца
Изглежда коментарите ги драска само един човекочевадно е ! Смяна на магнитните полюси и потоп драги ми смехурковци,крият го от вас и то повече от всичко друго.идва краят скоро ,те са се подсигурили обаче ..питайте оня летеца що пръскат неговите другарчета от краварника толкова яко ? И да,климата се променя от запад към изток ,живях 13години в Лондон от 2001ва и го видях с очите си това. Беше пролет цяла година там 23-25градуса ,уникален климат . Сега и при нас ще стане така в България
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Язък за всичките закани на нашите копейковци "каква страшна, люта и дълга зима ни очаквала" и как в Европа, без руски газ, щяло да настане нова ледникова епоха! Както всяка руска партенка, така и тази се оказа пълен фалш!
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е това значи, че преди 135г. е имало по-топла зима, тоест затоплянето не се дължи на индустрията
45
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 2 месеца
До д И така да е докато не стане никой няма да слезне от колата особено жените. Ако ще нафтата да е 5лв на литър няма слизане - само пазар и глезене. Цялото население се е разглезило и ако има 1мм дъжд - олеле колко страшно ще се кача на колата. Не че Фандъчка с нейните кражби за поредните избори на герб не прави всичко възможно да се карат коли в града ама трябват велоалеи и в северните квартали на София. Трябва Бойко Борисов да не спира във велоалеята пред датското посолство в час пик - 9ч!
44
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 2 месеца
до 44 може да се обезсолява морска вода от нискосоленото ни море. На юг тази технология работи от много години, при по-тежки условия. Обаче можеше...можеше...но инж.Ганев живее във друго измерение.
43
3
 
3
 
! Отговори
д преди 2 месеца
Това, което празните глАви не проумяват е, че изобщо не е само до това дали на вашите трътки им е било топло/студено у ваше село. Липсата на вода ще докара глад и болести. Но нищо, ако не вие, децата ви ще имат възможност да се насладят на това, съчетано с милиони мигриращи.
42
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Таратанци. Сещам се една зима, в цяла България 15-20 градуса , тук цяла седмица мъгла и температурата не мръдна от 2 градуса. Май става като свинското със зеле... И не е вярно, че между 1985 и 2012 не е имало студени зими. 1991 бе много студена. Помня, защото правех марш на скок в казармата при снежна виелица и -15 градуса. 1993 също бе ужасно студена, дори се сещам, морето край Варна бе почнало да замръзва. -16 градуса бе стигнала температурата. И в по-близки времена е имало студени зими.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
манипулация е
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искате да е топло, ама като е топло ще ядете само маслини и лимони.... а водата.... режим ще има, ще ходите п0тни и некъпани. Даже режим да има си е чист лукс, то се вижда на места в Африка и Индия какво е.
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А, значи и преди 135 години е имало глобално затопляне!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изкарахме зимата с газ за 3000$, а сега цената е под 500. Но в цяла Европа доставчиците на газ и отопление калкулираха цените на база 3000$, а не на сегашната цена от 500. А ЕЦБ печаташе пари да раздават компенсации на населението.

Спонсорирани публикации