Нинова заподозря битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев

БСП били обезпокоени от това, което им било представено
12 май 2023 12:38, Нели Христова
115
Нинова заподозря битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев
Снимка: БГНЕС

"Не бива законодателна, политическа власт и партии да се месят в тези неща. Иначе ние многократно сме заявявали своята позиция за оставка, но важното е какво ще последва след това. Просто да махнеш лицето Х, за да сложиш лицето У, без да промениш системата, няма никакъв смисъл. Очевидно тече битка за овладяване на прокуратурата, очевидно тази битка минава през оставката на Гешев".

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. До момента единствено от левицата не бяха коментирали официално искането на кандидат-премиера Мария Габриел за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Тя отказа да коментира с какво Иван Гешев уронва престижа на прокуратурата - аргументът на Мария Габриел да иска отстраняването му, понеже е работа на Етичната комисия и на Висшия съдебен съвет.

"Ако това е битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев, няма смисъл от това. Но ако е истинска воля за промяна на съдебната система, каквато ние заявяваме многократно, чрез промяна в закони, подзаконови нормативни актове и т.н сме винаги "за". Дори сме внасяли свои предложения в предишния парламент, така че сме "за" промяна в съдебната система, която да води до справедливост и бързо правораздаване", каза тя.

Според нея ГЕРБ не говорят за политическа формула и че са сбъркали подхода си отначало. Вариантите били два - ГЕРБ да предложат премиер с приоритети, който да предложи правителство на малцинството и да търси подкрепа, а вторият, който е правилния според Нинова, е да има лидерска среща, на която да се определят приоритетите и срокове за изпълнението им, а после да се търси подкрепа.

"Те избраха първия вариант. Сбъркана работа. Грешка след грешка всеки ден", коментира Нинова.

"От това, което ни беше представено, сме обезпокоени най-малкото казано", каза тя. И даде пример с това, че по време на срещата с Габриел е имало само едно изречение за бюджет 2023 и не е било коментирано с какъв дефицит ще бъде той и дали ще има увеличение на доходите.

"Едни общи думи, общи фрази - ще направим това, ще направим онова... Сериозният подход изискваше друг начин на работа", коментира соцлидерката.

До момента тя не е получила покана за лидерска среща, макар че според Нинова тя е важна, за да се определят надпартийните цели.

Като "манипулации, лъжи и интриги" Нинова определи твърденията, че вече се водят разговори за разпределяне на министерства и че БСП е поискала земеделското и социалното министерство.

"Нито ние от своя страна, нито другите парламентарно представени партии сме получавали каквито и да е предложения, нито искаме, нито е воден разговор за това", обясни Нинова.

Все пак разговорите между левицата и ГЕРБ продължават, но било важно какво ще стане на днешната среща между тях и ПП-ДБ. Коментира обаче, че днес "поразвалиха онова едноръко джентълменско споразумение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Чак сега ли разбра, бе Нинова?! Обикновените хора го знаем от още преди 3 години, когато започнаха напиканите протести на жълтите павета и олигархията поиска оставката на Гешев, а ти сега се правиш на умряла лисица!
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя играе с ПП които изнасяха оръжие милиони ,а тя казва че и един патрон не бил изнесен ) Петков вкарате украинците безплатно по морето в най скъпите хотели ,предатели на българския народ ,кой българин е бил безплатно на слънчев бряг и един ден в скъп хотел
101
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
А защо никой не иска да се коалира с Възраждане? Каква е тази мистерия, с която ги обвиват? Дори не искат да му дадат думата....какво се случва тук?!?
100
0
 
0
 
! Отговори
Без преди 1 година
Премахване
99
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали до вчера ,ППетата , Зарков и не само те даваха зор да се махне Гешев.Сега пък защо искат да го махат, прокуратурата искали да овладеят....А разберете се най после,направете правителство и стига сте се карали ,като деца в детската градина !
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ръси глупости както му изнася.
97
4
 
1
 
! Отговори
Нинова е зависима преди 1 година
Нинова милиционера Гешев харесва ли ти, по зъл човек от Гешев няма, Нинова явно е зависима!?
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом герб ще слагат следващия прокурор, работата е ясна!! Тиквю ще си постави по-сигурен човек, именно ново овладяване на прокуратурата.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаргамел хал хабер си няма от бюджет, че пък и с какъв дефицит да бъдел? С какъвто каже бащицатА! Този Гаргамел е с връзки в ЕП. Ще се о каже по-голяма тиква от Тиквю!!
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно. Само че като не можем да участваме - ще плюем
93
0
 
2
 
! Отговори
По света и у нас преди 1 година
Нерон е Бойко Борисов и всички членове на БКП защото това е Карл Маркс но и извън
92
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова, ти ли ще тръгнеш да сваляш Г.прокурор с твоите 23 депутати, дето все още се клатушкат покорно след тебе в гъши строй? Засрами се и си прави сметката, че на следващите избори депутатите зад теб ще станат под 20. И научи поговорката Сик трензит Глория Нинова' от село Крушовица! Защото ти си родена за ликвидатор, а не за водач! Късно се сети, че хората бягат от теб! Сега ще ти остане говоренето, а твоите хора са електорат на Възраждането на Костя Копейкин.
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво БСП става въпрос? Тази партия на бедните я разруши г-жа Нинова! Тя размаха сатъра и посече и стари, и млади, докато от почти 900 хил.души останаха само 230 хил.електорат. От бившата партия се пръкнаха мощната Възраждане с цели 37 депутати и Левицата. Захрани тя и ПП, но там на първите избори мешава има и Президентът. И в партията на ген.Янев се ориентира част от електората на червената партия. Сега Нерон от Крушовица си оглежда много оределите редици,които няма надежда да се увеличат..
90
2
 
0
 
! Отговори
Виж преди 1 година
Какви обещания кадровика а иска ми се да предитвратя отстраняването на гешев
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бокоратурата ще продължи бездействието си и след премахването на геша
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както винаги ,Нинова подозира
87
8
 
10
 
! Отговори
партиец преди 1 година
Cлaнuнoвa по принцип е по конспирациите, то и за това нея никой няма да я бутне от поста ликвидатор на бспто. Което не е лошо, аз приветствам с две ръце заличаването на тази терористична партия бсп/бкп. :)
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То стана като сапунен сериал
85
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова е велика,НО САМО НА ПРИКАЗКИ! Да вземат да я направят пак министър,че да спре да лае глупости.
84
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво се оказа че главния прокурор не е недосегаем и всичко е било лъжа през последните години. Друго какво разбрахме,че всъщност властите не са разделени както тръбят,а само политиците да поискат могат да сменят всеки стига да поискат,а това може да е нормално за Русия или Африка,но не и за европейска държава. Явно целта наистина е "сложим наш човек" както каза просто Киро и явно наистина целта е да се овладее прокуратурата,а не реформа