Лазар Лютаков и Карин Фошар с "Поетични животни" във Fluca

Инсталация от три основни компонента може да се види до 12 юли
Обновена: 16 юни 2021 16:24 | 16 юни 2021 14:24, Петя Славова
0
Лазар Лютаков и Карин Фошар с "Поетични животни" във Fluca
Снимка: Fluca

 От 18 юни до 12 юли херметичното пространство на  Fluca ще се превърне в място за експеримент, вдъхновен от архаични строителни техники с органични материали. Между рационалното и поетичното, реалното и абстрактното, неопределеното и конкретното. Изложбата представлява четвъртия съвместен проект на живеещите в Австрия автори, специално създаден за Австрийския културен павилион.

"Поетични животни" е инсталация от три основни компонента: творби на Фошар от нейната поредица Cloud, присъстващи в нейната изложба Rubikon от 2017 г., по-голям от естествения размер гипсов бюст на Лютаков, направен от неговия приятел Наньо Нанев в ранните години на тяхното образование в НХГ "Цанко Лавренов" в Пловдив и подът на пространството, покрит със смес от слама, магарешки фъшкии и пръст - стара техника, която Лютаков е научил в детството от баба си в Шабла. В посветеното си на изложбата есе Новозенладския философ Стивън Цепке извежда взаимното куриране на тези елементи, (Фошар избира бюста на Лютаков, а Лютаков избира нейните творби за изложбата), като четвърти основен компонент в произведението.

Включването на други артисти като част от нейната работа не е прецедент в практиката на Фошар, а в случая с "Поетични животни" се превръща в отражение на отношенията между нея и Лютаков.  Изборът на художничката за портета на Лютаков има критични намерения. Този етюд, твърди тя, олицетворява тежката академична традиция, преподавана в Пловдивската гимназия.

Неговата бронзова патина напомня за паметниците, които и до днес са част от градската среда в България. Така главата ни препраща към това, което Лютаков е оставил зад себе си, заминавайки за Виена, където се е срещнал с Карин. Ако бюста се явява своеобразен документ от миналото му в Пловдив, то избраните от него нейни прозведения сякаш се опитват да изградят настояща връзка с мястото. Нежната мозайка от яйчени черупки в тези творби напомня римските мозайки на града, докато извитите им форми отразяват елегантната архитектура, оставена от времето на Османската империя.

Изложбата ще бъде представена в Австрийския културен павилион Fluca, разположен на ул. Отец Паисий 36 в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари