Шапки за коса - аксесоар или неприятел за косата?

Спорно е дали увреждат косъма
Обновена: 29 май 2023 22:43 | 29 май 2023 22:12, Дарена Найденова
7
Шапки за коса - аксесоар или неприятел за косата?
IStockphoto

Шапките са фантастичен начин да предпазите главата и очите си от слънцето, помагайки за предотвратяване на слънчево изгаряне, и да предпазите цвете на косата си от избледняване. От модели с широка периферия до бейзболни, те предлагат различни предимства за кичурите и главата, когато ги носите. Да не говорим, че са чудесен завършек на целия ви личен стил. 

Но може ли носенето на шапки да увреди косата? Може ли любовта към аксесоар да е причина за косопад? Подобни въпроси започнаха да стават все по-често срещани, особено сега, когато сме на прага на лятото и по всякакъв начин ще се опитваме да се предпазим от слънцето. Плажът пък винаги изисква една красива сламена шапка с широка периферия, която освен за сянка, служи и за чудесни снимки в Instagram. 
 
Дали обаче ще трябва да се откажем от летния аксесоар в името на по-здрави и плътни кичури? По-долу разкриваме отговора на този въпрос. 
 
Може ли шапките да причинят косопад?
 
В повечето случаи шапките не причиняват и не допринасят за косопада. Изключение би било, ако шапката е изключително стегната или дразнеща, така че причинява напрежение върху кичурите и уврежда скалпа. В този случай, с течение на времето, повтарящото се напрежение върху косата и главата може да допринесе за косопад, особено ако скалпът и косъма вече са уязвими или страдате от изтъняване. 
 
Въпреки това, е доста малко вероятно носенето на шапка да доведе до загуба на коса и повечето хора, които обожават аксесоара, няма от какво да се притесняват. Всъщност, според фризьори, повечето правилно прилепнали шапки могат дори да помогнат за предотвратяването на косопад и увреждането на скалпа, като предпазват главата от елементи като UV лъчи, ниски температури и вятър.
 

Бюти съвети – масажирайте скалпа за растеж на косата

Грижа за косата – включете алое вера

Масло от чаено дърво – задължителна съставка за косата

Може ли шапките да причинят увреждане?
 
Подобно на косопада, в повечето случаи шапките няма да причинят увреждане на косата. Многократното дърпане или опъване на косата може да доведе до накъсване или дори загуба с течение на времето. Това обаче не е типично и не е нещо, за което трябва да се притеснявате, освен ако не носите изключително тесни шапки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
с преди 10 месеца
Шапки за коса......За пръв път чувам такова нещо. А че има нещо увредено, има- но то не е косъма, а мозъците на някои хора.
2
0
 
2
 
! Отговори
Чукундур преди 10 месеца
До 1....... Ами изхвърли го вече това вмирисано зеле какво ни занимаваш.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зелето е проблем на глобалното затопляне. При тези жеги няма как да бе смърди.