С българския "Аве" се открива 16-ия София Филм Фест

Дебютът на Константин Божанов вече събра много международни отличия
Обновена: 25 фев 2012 18:08 | 7 фев 2012 10:10, Петя Славова
0
С българския "Аве" се открива 16-ия София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

С български филм ще бъде открито 16-ото издание на Международния София Филм Фест.

Най-големият кинофорум у нас ще стартира с продукцията, която вече събра куп международни награди „Аве”. Началото е на 9 март в Зала 1 на НДК.

Романтичната драма е носител на Специалната награда на журито – Сараево’11, наградата на ФИПРЕССИ във Варшава’11, наградата за млад талант в Хамбург’11, голямата награда „Iron Herring” в Лийдс’11, наградата за най-добър режисьор на фестивала „Златна Роза” - Варна’11 и номинация за „Златна камера” и участие в Седмицата на критиката в Кан’11.

Дебютът на Константин Божанов бе и сред 45-те заглавия, селектирани за наградите на Европейската филмова академия в края на миналата година. Продукцията бе видяна и на кинофестивалите в Триест, Гьотеборг, Солун и Тромсьо, а в. „Монд” я определи като „един от най-силните български филми през последните години”.

Сюжетът разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко ново прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечено без да иска в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве...

Главните роли са поверени на Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и Анжела Недялкова, партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.

Пътят на родения през 1968 г. Константин Божанов към заснемането на първия му игрален филм „Аве” е дълъг. След като следва кино и скулптура в България, а след това и в Кралския колеж по изкуствата в Лондон, той си създава име на творец в областта на модерното изкуство.

Участва в изложби в Цюрих, Шанхай, София и Лос Анджелис, а късометражният му филм “Lemon Is Lemon” (заснет заедно с Ивайло Симидчиев), печели няколко международни отличия.
 


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари