Нури Джейлан: "Ако човек не познава злото не може да бъде истински добър”

Една история, вдъхновена от Чехов
Обновена: 11 мар 2012 21:43 | 11 мар 2012 15:06, Петя Славова
0
Нури Джейлан: "Ако човек не познава злото не може да бъде истински добър”
Кадър от "Имало едно време в Анадола". Снимка: София Филм Фест

Неговите персонажи са тъжни, самотни, отчуждени. Най-отдалечен образ е природата, която наблюдава, стряска с мълчаливостта си, с бавността. Така усеща Нури Билге Джейлан живота. И въпреки, че в днешно време филмовите сюжети се надпреварват да покажат зрелище и динамичност, носителят на Златна палма в Кан не се притеснява да забави темпото, да отдъхне, защото именно така открива колективната преценка на битието. „Именно изкуството ни учи как да възприемаме нещата”, обясни авторът по повод новия си филм „Имало едно време в Анадола”.

Историята в този негов проект е вдъхновен от реални случки, които е преживял един млад лекар в затънтена провинция в Турция. Подобно на предишния си проект „Три маймуни” и тук режисьорът се заема да разнищи тъмната страна на човека. Повече от всеки друг филм наративът е повлиян от чеховите образи. Съвсем съзнателно техните преживявания се чувстват и в този сюжет. Действието тръгва от тих планински хълм, обезпокоен от следствени полицаи, двама посдъсими, прокурор и съдебен лекар. Групата е тръгнала да дири едно заровено престъпление.

Сред многобройни малки перипетии, истината изплува. Авторът намира къде стои тънката граница между човечността и нейното естествено престъпване. Улавя моментите, в които всеки може да пречупи бариерата на уж допустимото, без да влага злоба и неразбиране. „Ако човек не познава злото не може да бъде истински добър”, категорично обяснява Джейлан. Той разказва повече от една история. Всеки герой таи своя мъка, причинена от лична драма, заровена дълбоко в съзнанието му. Нури успява да я изведе, да предизвика всеки персонаж да се изповяда.

Без да съди, просто като наблюдател, режисьорът поднася живота в неговата простота и сложност, тъма и просветление. И без притеснение поръсва най-мрачните моменти с комични ситуации, защото както казва Джейлан: „Хуморът откроява много повече трагедиите, позволява много по-лесно да ги видим”.

*„Имало едно време в Анадола” може да видим в кино Люмиер на 11 март от 18.00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
d_k преди 12 години
nemi haresva mn ne6ta ot jivota izkam samo maje