Защо филмовата гилдия не хареса промените в киното?

Коментар на проф. Любомир Халачев
10 фев 2021 18:27, Петя Славова
9
Защо филмовата гилдия не хареса промените в киното?
Снимка: БГНЕС

В края на 2020 г. в Народното събрание на първо четене бяха приети промени в Закона за филмовата индустрия. Според тях се предвижда по-голяма субсидия за национални продукции, повече български филми и въвеждане на финансови стимули.

Професионалисти от основните кино сдружения и филмови организации у нас обаче настояват да не се приема закона в този вид на второ четене след промени, внесени в последния момент от депутата от ГЕРБ Евгени Будинов и призовават президента Румен Радев да наложи вето над промените.

Предният закон беше приет след доста години и с много поправяния, припомни пред БНР проф. Любомир Халачев - кинорежисьор и продуцент, бивш ректор на НАТФИЗ. Акцент в българския закон са финансовите стимули за чужди кинопроизводители, работещи у нас.

Още по темата

Поправките предвиждат за държавна помощ да могат да кандидатстват продуценти, които са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги с 1 милион активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто.

"Това е стимулиращ финансов механизъм. Няма нищо общо с правенето на българско кино. Ние предложихме тези стимули да се правят по друг начин.

В закона се залагат много мини. Ако той се приеме така, сигурен съм, че до края на годината ще започнат оспорвания в съда на отделни негови клаузи", коментира проф. Халачев.

Той даде за пример текст в закона, според който финансовите стимули се дават само след културен тест.

"Искаме да произвеждаме българско кино – такова, каквото се прави във всички европейски държави. Да ни се даде достатъчно свобода и възможности за го правим, и то колкото можем по-добре", настоя кинорежисьорът.

Според него работещите (в) чужди продукции трябва да се стимулират по друг нормативен документ. Така съставен законът реално дава пари на чуждите (предимно американски) кинаджии, в артистичната българска гилдия настъпва противопоставяне, което никой не иска. Неслучайно американският посланик отправи поздрав за този закон и го нарече "исторически".

"Сигурно е исторически за американските продукции, но не и за българското кино. Предвиждам големи проблеми, ако различните схеми на подпомагане влязат в един закон. Не воюваме с никого. В цяла Европа културата се подпомага със субсидии", допълни проф. Халачев.

По думите му налице е още едно противопоставяне – между творците, които правят кино и тези, които работят за телевизионни сериали.

Отговор на отвореното писмо на българските филмови творци, които имат забележки по промените в закона, все още не е получен от съответните институции.


9
Още от Кино
Любен Зидаров илюстрира феста за късометражно кино In The Palace
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 8

То имаше много преди Герб, за които не беше държавна политика. Сега се прави нещо и пак недоволстваме. Последно какво искаме ?
8
1
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 2 седмици
Като не разбираш от кино не коментирай! Киното е "прохождало" в началото на ХХ век (първата прожекция се е състояла на 28 12 1895 г.), през 50 и 60-те години киното вече е утвърдено изкуство с трайно установени изразни средства, жанрове, школи и стилове. Що се отнася до сравнението на соцкиното и съвременното, то и тогава, както и сега имаше добре и лошо направени филми. Основната разлика е, че при социализма имаше държавна политика за развитието на българското кино, а сега ни управлява ГЕРБ
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 3

То и русия бълваше по 20 филма на година за война, до степен на която всички им писна ... и кво?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"1 милион активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто."

Това ще важи ли за онлайн медии?
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От години не съм гледал хубав български филм. Дори филмите от 50-те и 60-те години ( когато се предполага, че е прохождало киното) са в пъти по-добри от сегашните, и не е само до финансиране въпроса..
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 3

Много си запознат ! Явно си голям фен на американското кино
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Холивуд е яко еврейски.Вижте че почти всяка година правят поне по 2-3 филма за лошите нацисти и добрите американци.Бг правителството симпатизира на Израел.От тук насетне всичко не ви ли е ясно.Българите не са важни.Бажни са "бигоизбраните" ,нали така?А богоизбраните очевидно фаворизират населението с по тъмничък цвят на кожата.И така.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този професор пак мъти водите. Не каза, че субсидиите за български филми се увеличат от 7 на 12 за игрални филми, от 14 на 22 за документални и от 160 на 220 минути за анимацията. Облекченията за чуждестранните филми се изразяват в това, че ако чужда компания заяви и изхарчи определена граница сума тук, ще имат намалени данъци. Спора беше единствено за сериалите и се разбраха. Не виждам нищо лошо. Някои просто не искат да вървим нагоре
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма лошо в по-голямата субсидия за Бг филми, но не на всяка цена да правят бози