"Как цар Футбол превзе България": 50 интересни футболни истории

Второто издание на книгата на журналиста Теодор Борисов вече е преработено и допълнено
21 юни 2021 14:44, Ния Христова
1
50 любопитни истории, свързани с футбола в България, завладяват не само феновете на спорта, но дори и тези, които не обичат да гледат мачове. Автор на книгата е докторът по история и спортен журналист Теодор Борисов. Второто издание на "Как цар Футбол превзе България" вече е преработено и допълнено. 
 
"В новото издание има нова информация.От 1957 г. насам се твърди, че първият мач в България се е състоял на Юнашкия събор във Варна между Габрово и Свищов.Попаднах на репортаж от варненската преса и в деня, в който е трябвало да се състои мачът, е валяло дъжд. Всички събития са били пренесени в салон, където мач трудно може да се играе. И реално никъде на пише, че е имало състезание по ритнитопка", разказа в ефира на Bulgaria ON AIR Теодор Борисов.
 
Той сподели, че такава книга се пише с години, защото историите са добре проучени и подбрани. 
 
Кметът на кой български град забранява футбола? 
 
"Отговорът на този въпрос е град Фердинанд, днешна Монтана. Решението е на общинския съвет. Според тях футболът вреди на младежта, заради инциденти със счупени глави и крака. В гимназията в Казанлък също правят такъв опит, но той остава само локален и не завладява целия град", уточнява авторът на книгата. 
 
Споровете по някои футболни въпроси продължават и до днес. Като например претенциите за това къде е игран първият мач на осветление на Балканите. Плевен и Пазарджик продължават спора по въпроса.
 
От книга също така ще разберем и защо футболните топки на някои мачове в София са били намазани с фосфор.
 
Как футболът се извоюва титлата Цар на спортовете?
 
"Футболът вълнува българите от 20-те години с първите успехи на националния отбор. Хора от интелектуалния елит са се интересували от това какво се случва в спорта. Например един Стефан Македонски е бил президент на "Славия", споделя пред Bulgaria ON AIR авторът на книгата "Как цар Футбол превзе България". 
 
И добавя, че сред 50-те Истории има по нещо интересно за всички.
 
"Въпросът е феновете да имат интерес към българския футбол. Българите сме особени нихилисти и сме свикнали да изтъкваме негативните неща, но трябва да се осъзнае, че това е част от нашата история. Историята на България", каза още Теодор Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цар футбол не е превземал България от 2004 година,но важното е че си имаме евроценности!!