Всеки пети по света е под карантина: Кои страни забраниха излизането?

Само 2 месеца след като светът наблюдаваше строгите мерки в Китай, много последваха примера
25 мар 2020 15:36,
41
Всеки пети по света е под карантина: Кои страни забраниха излизането?
Снимка: БГНЕС

Около една пета от хората по света са вече под карантина. Правителствата по целия свят препоръчват на гражданите си да останат у дома в критични за света времена и състезание с времето за овладяване на пандемията от коронавируса.

Бройката на заразените надхвърли 400 000 и вече се доближава до 450 000, а смъртните случаи са почти 20 000.

67 дни бяха нужни за да се появят първите 100 000 случая на заболели от COVID-19. Последните 100 000 случая са регистрирани само за 4 дни.

Още по темата

И така, къде по света правителствата наредиха на своите граждани да стоят у дома си?

Китай

Поднебесната империя приложи най-масовата карантина в човешката история. в опит да ограничи разпространението на коронавируса. 16 дни бяха поставени под карантина в края на януари.

В пика си карантината на Китай обхвана най-малко 20 провинции. Ухан, където вирусът за първи път се появи, беше поставен под карантина на 23 януари. В продължение на поне 6 седмици улиците му опустяха, а гражданите на Ухан останаха по домовете си.

Не след дълго 15 други градове последваха съдбата му.

По изчисления на Световната здравна организация мерките на Китай са предотвратили още по-широкото разпространение на новия коронавирус.

"Няма съмнение, че смелият подход на Китай към бързото разпространение на този респиаторен патоген промени курсът на разпространението", отбелязва канадски епидемиолог. Въпреки това той отбелязва, че епидемията остава силно смъртоносна.

Важно е да се отбележи, че ограничаването на пътуването от и до Ухан е забавило разпространението на вируса в Китай с 3 до 5 дни, защото е имало активни случаи и извън града по време на налагането на забраните.

Но Китай отбелязва завиден успех: на 18 март страната регистрира 0 случаи на вируса. Проблем са обаче завръщащите се от чужбина.

Италия

Нацията притихна на 10 март. Буквално всички аспекти на живота за 60 млн. италианци бяха спрени. Магазини, спортни зали, храмове, пътуване. Животът в страната сякаш е спрял.

Жертвите на COVID-19 в Италия са вече над 6 000, а заразените почти 65 000. Премиерът Джузепе Конти описа политиката на правителството с простичкото "Оставам си у дома".

Спортни прояви, училища, университети, музеи, културни центрове, басейни, хотели са затворили.

Общественият транспорт продължава да работи и летищата все още са отворени, но се разрешава пътуване по неотложени цели. Хората попълват декларация, за да излязат. Работят само аптеки и магазини за храна.

Отложени са и вноските по кредити, а семействата на затворници вече не могат да посещават близките си.

Отпуските на здравни работници са прекратени.

Испания

Мадрид нареди на 47 млн. испанци да останат в домовете си за поне 15 дни, с уговорката, че този период може да бъде удължен. Заповедта позволява на хората да ходят до работа, банка, на лекар, и да пазаруват основни продукти.

Барове, ресторанти и хотели са затворени в цялата страна.

"Имаме само една цел и тя е да победим коронавируса", обяви премирът Педро Санчес.

Полша

На 13 март премиерът Матеуш Моравецки обяви, че страната "забранява чужденци да влизат на територията й и затваря всички ресторанти, барове и казина".

Поляците, които се прибират от чужбина, подлежат на 14-дневна карантина.

Чехия

За 10 дни са затворени повечето магазини и ресторанти, а от 16 март са забранени и пътуванията в чужбина, обяви чешкото правителство.

Все още работят хранителни магазини, аптеки, банки, пощи, бензиностанции, както и ресторанти, които приготвят храна за вкъщи.

В страната училищата са затворени, а публични прояви са отменени.

Белгия

От 17 март Брюксел помоли гражданите си да останат у дома и да ограничат контакти, дори със семейството си. В неделя здравният министър на страната предупреди, че карантината вероятно ще продължи още 8 седмици.

Европейския съюз

На 16 март ЕС ограничи всички "несъществени" пътувания на територията си за поне 30 дни.

Заради Brexit мярката не засяга Великобритания.

На 13 март директорът на СЗО Тедрос Адханог Гебреус заяви, че Европа сега е епицентър на пандемията.

Германия

В 16 провинции магазини, църкви, спортни зали, барове и клубове са затворени.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че мерките са "драстични" и невиждани в историята на Германия след Втората световна война.

"Но ние трябва да направим това сега, за да намалим броя на контактите и с това броя на сериозно заболелите и така да предпазим нашата здравна система от прекалено натоварване", е обяснила Меркел.

На 20 март Бавария стана първата федерална провинция, която мина под пълна карантина.

Франция

Еманюел Макрон обяви 15-дневна карантина на 16 март. Забраниха се публични събирания и разходки. Той посъветва френските граждани да ползват обществения транспорт само ако е абсолютно наложително и да купуват само най-необходимото.

Индия

1,3 млрд. души под карантина за 21 дни - Индия също се присъедини към опитите да се овладее пандемията.

"За да спасим Индия и всеки Индиец ще има абсолютна забрана на излизането от домовете ви", заяви премиерът Нарендра Моди.

Великобритания

За поданиците на кралицата излизането извън домовете е разрешено за работа, кратка тренировка и пазаруване на храна или лекарства. На гражданите на Острова се разрешава една тренировка на ден.

Събирането на повече от двама души, с изключение на онези, които живеят заедно, ще бъде забранено, както и повечето церемонии, различни от погребение.

Австралия

Дейността на фирмите и компании, които не са от жизненоважно значение бе преустановена в понеделник.

Министър-председателят Скот Морисън заяви, че е искал училищата в страната да продължат да действат, но родителите могат да оставят децата си у дома, ако желаят.

Въпреки това в Австралия все още не са въведени подобни мерки като в другите страни.

"Няма да приложим подобни ограничения, които ограничават хората в домовете им. Това не е мярка, която към този момент е била обмисляна", казва Морисън.

Ирландия

И в Ирландия има някои рестрикции, но мерките в страната не са толкова екстремни. Страната се фокусира повече върху масовото тестване.

Все пак са затворени някои магазини и са отменени спортни събития, но много повече търговски обекти продължават да функционират.

Норвегия

Още на 12 март скандинавската страна се изолира, с възможност за удължаване на това положение.

Пристанища и летища са затворени.

Дания

Друга скандинавска страна, Дания, обяви извънредно положение на 11 март. Първоначално то трябваше да продължи две седмици, но сега е удължено до 13 април.

Забранява се събирането на повече от 10 души, затворени са училища, ресторанти, библиотеки.

Мароко

От 15 март насам международните полети към Мароко са забранени. Затвориха джамии, училища и ресторанти.

Кения

Също от 15 март Кения затвори училищата и забрани на граждани на други държави да влизат в страната. Затворени са клубове и ресторанти.

Кувейт

Станата забрани всички пътнически полети до територията й без краен срок, считано от 13 март.

Кувейтци пък не могат да посещават ресторанти и спортни зали. Има и вечерен час - от 5 следобед до 4 сутринта.

Малайзия

От 16 март насам в Малайзия работят само пазарите, банки, здравни служби и доставчиците на режийни услуги.

Йордания

Близкоизточната страна е под карантина от събота сутринта. Сирени обявиха началото на забраните в 7 сутринта в цялата страна.

На жителите на Йордания не се разрешава излизане, а правителството изпитва система за доставки на най-важните продукти като храна и лекарсва от вторник.

Аржентина

Южноамериканската държава обяви на 21 март, че ще бъде под карантина  - като превантивна мярка, но и задължителна.

Хората могат да излязат от дома си само за най-важните неща, а полицията пази улиците. Тази ситация ще продължи до 31 март.

Израел

От 19 март насам Израел е под частична карантина, а на чужденците се забрани отдавна да влизат в страната.

Както на повечето места се разрешава да се излиза за храна и лекарства, но Бенямин Нетанаяху предупреди, че при нужда, мерките могат да станат и по-строги.

Република Южна Африка

21-дневна карантина е обявена в ЮАР от 26 март. От тогава натам ще работят само най-жизненоважните бизнеси, а военни и полиция ще следят за спазването на реда по улиците.

Нова Зеландия

14-дневна карантина очаква онези, които се доберат до Нова Зеландия. От днес пък страната обявява едномесечно извънредно положение, след като случаите на коронавирус скочиха с 50% за ден.

Карантината ще бъде вдигната донякъде след месец, ако целта за намаляване на случаите намалява.

Колумбия

Националната карантина на Колумбия е в сила от вторник. Правителството заръча на всички хора над 70-годишна възраст да си стоят у дома до май месец.

Мерките за останалите хора в страната се очаква да продължат още 19 дни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Светът пламна. Днес и Русия е разтревожена. Путин направи обръщение къмв народа ...Нещата не отиват на добре в световен мащаб. В Италия жертвите пак се увеличиха след два дни на спадане.Испания също гори - починалите за последното денонощие са над 700 ...В този ред на мисли се питам докога Щабът на генерал Мутафчийски ще се държи като щраус, който си е заровил главата в пясъка пред задаващата се стихия ?Мерките на Щаба са недостатъчни и скоро ще лъсне това !
6
2
 
12
 
! Отговори
Кризата преди 4 години
Държавата взе лиценза на Еврофутбол и направи 2300 нови безработни и гладни по време на криза!
5
3
 
6
 
! Отговори
избирател преди 4 години
С риск,да стана банелен,за което се извинявам!Препоръчвам,по интелигентните от нас,да намерим и прочетем книгата,на Гъстав Льобон"Психология на тълпите"......
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днеска ще пляскаме ли за медсестрите?
3
1
 
10
 
! Отговори
гербистка-общинарка преди 4 години
А за разхождане на домашните кучета може да се излиза, нали?A za
2
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашия остър президент заведе офцете на Шипка. БеСеПе
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ке се умира.