Шиндзо Абе: Олимпийски игри няма да има, ако има коронавирус

Откриването на ваксина все още е далеч
30 апр 2020 02:00, Ния Христова
3
Шиндзо Абе: Олимпийски игри няма да има, ако има коронавирус
Снимка: БГНЕС
Ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна, ще бъде невъзможно Токио да приеме Олимпийските игри. Това каза днес японският премиер Шиндзо Абе. 
 
Международния олимпийски комитет и японското правителство взеха решението на отложат Игрите, които трябваше да се състоят това лято. Игрите са планирани за лятото на 2021 година заради пандемията от COVID-19. Процента на заболяването се увеличава в световен мащаб, а експиртите предполагат, че откриването на ваксина все още е далеч. Започват да се появяват въпроси дали най-голямото спортно събитие може да се отложи допълнително или изобщо да не се проведе, пишат от БНР.
 
"Казвахме, че Олимпийските и паралимпийските игри трябва да се проведат, така че спортистите и зрителите да могат да участват безопасно. Би било невъзможно това да се случи, освен ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна", каза Абе.
 
Той даде този отговор на въпрос на депутат от опозицията дали Токио ще има възможност да е домакин на Игрите през 2021 година, след като събитието беше отменено. 
 
Във вторник Токио потвърди 112 нови случая на заразени, съобщи националната телевизионна телевизия NHK. По последни данни заразените с COVID-19 са 13 895 души, а 413 са починали. В столицата случаите на заразени са почти 4000.
 
Показателите от Япония са доста ниски в сравнение с други държави. Критици казват, че страната не прави достатъчно тестове, за да разкрие обхвата на проблема. 
 
"Когато погледнем това, с което се сблъскваме сега, трябва да се подготвим за продължителна битка срещу пандемията. Ще бъдем в тесен контакт с МОК, организационния комитет в Токио и властите в столицата", добави Абе.
 
Той допълни, че Олимпийските игри "трябва да се проведе по начин, който показва, че светът е спечелил битката срещу коронавируса. В противен случай ще бъде трудно да се проведат". 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 3 години
И японците ако се примирят и наведат... положението става наистина лошо. Надявам се здравия разум да завладее поне един лидер на мощна държава... поне един.