Една българка с много болести, сама и безпомощна в Германия

Иска ми се всеки да може да отиде на лекар, казва жената
12 май 2020 19:00, Елка Василева
82
Една българка с много болести, сама и безпомощна в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

За нея коронавирусът би бил смъртоносен: българката Анче Ангелова страда от тежки хронични заболявания. От осем години живее в Мюнхен, но няма здравна осигуровка, пише Дойче веле. Като нея са стотици хиляди в Германия. Как се живее така?

Ако я попитат как е, Анче Ангелова разкопчава блузата и показва рамото си, на което зее голяма открита рана. Устата ѝ е силно възпалена, храненето ѝ причинява болка. Кожата на 65-годишната жена е цялата в рани, тялото ѝ не функционира нормално. "Сутрин по 10-15 минути храча кръв", разказва българката, която от осем години живее в Мюнхен.

Сама и напълно безпомощна

Ангелова не знае как се нарича болестта, атакувала тялото ѝ. Не говори немски и не разбира защо не може да отиде на лекар или в болница като германците. Как така тя, която е гражданка на ЕС, няма право на здравна осигуровка. Едно обаче ѝ е ясно: във времената на коронавирус животът ѝ е в опасност.

Мнозина като нея търсят съдействие в мюнхенския клон на „Лекари на света“. Организацията подпомага хора, които не са обхванати от германската здравноосигурителна система. Сътрудниците на организацията знаят от какво страда Ангелова - Pemphigus vulgaris се нарича заболяването, при което имунната система поразява кожата. Към това се добавя и диабет. „Тя страда от много болести. А с всяко следващо заболяване рискът рязко нараства“, казва Джеват Кара, ръководител на кабинета на „Лекари на света“.

Още по темата

Епидемията от коронавирус принуждава Ангелова да бъде много внимателна. „Никъде не ходя“, казва жената. Прави най-много по няколко крачки в двора на жилищната сграда, в която се е настанила при приятелка. Ангелова се старае да не се набива на очи, тъй като всъщност няма право да живее в жилището. В най-лошия случай 65-годишната хронично болна жена ще се окаже на улицата. „За нея това ще означава смърт“, казва Кара.

Историята на Ангелова започва в едно село в Източна България. Търсейки работа и по-добър живот, преди осем години вдовицата се отправя към Мюнхен - със сина си, снахата и двамата внуци. Но синът ѝ заболява от рак и умира. В Германия Ангелова не намира нито работа, нито жилище. Понякога нощува при познати, понякога в кола или на улицата. Преживява от събиране на празни бутилки и просия. Изобщо не знае, че трябва да има адресна регистрация. А и да знаеше, не би могла да попълни формуляра, тъй като е неграмотна.

Когато не се чувства добре, Ангелова посещава безплатния кабинет на „Лекари на света“. Именно там отива и през 2019, когато получава остра кашлица, а устата ѝ се възпалява. Това е началото на нейното заболяване.

Стотици хиляди

По данни на Федералната статистическа служба през 2016 година без здравна осигуровка в Германия са били 80 000 души. Но се смята за сигурно, че реалните цифри са много по-високи. Професор Юрген Вазем от университета Дуисбург-Есен предполага, че неосигурените са стотици хиляди.

В случаи като този с Анче Ангелова се намесват „Лекари на света“. Организацията плаща шестте лекарства, които жената трябва да приема ежедневно. Осигурява ѝ лекарска помощ на доброволен принцип и преговаря с болниците. В средата на март Ангелова е оперирана в една мюнхенска клиника - безплатно, но при условие, че плащането ще бъде извършено впоследствие. Сега на Ангелова не ѝ остава друго, освен да се надява, че ще оцелее. И че нещата някак ще се подредят. "Иска ми се всеки да има възможност да отиде на лекар“, казва жената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
1
 
! Отговори
anon преди 3 години
Кофти работа. Но много хора са в същото положение и в България - с много болести и без доходи. Какво прави тази Българка в Германия по-специялна, че да трябва да се помогне на нея, а не на милионите бедни пенсионери в България?
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безкрайно ме учудва безсърдечието,злобата на някои коментиращи тук,не мога да повярвам,че съществуват такива коравосърдечни хора,без съчувствие към хората,явно са обладани от някаква форма на психопатия!
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкак така живее от осем години в Германия но няма осигуровки, какво точно прави там това не са осем месеца
62
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а в същото време българите дават 200 милиона на мутрите с хотелите и им намаляват данъка на 9%, браво българи велики сте!
61
2
 
14
 
! Отговори
Ненчо преди 3 години
Не се ли чудиш защо хората бягат от БГ и не искат да се връщат ?
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спи в кола, но не може да поиска от посолството съдействие да се върне. От какво живее там? А снахата и внука? Отиват в чужбина уж за по- добър живот, а после са доволни да ги натикат 15 човека в една стая
59
5
 
12
 
! Отговори
наглост преди 3 години
Толкова топ лекари ни прибраха- обучени и натрупали опит за сметка на българския данъкоплатец и сега нали колко сме се натоварили с една болна жена... Наистина ли?
58
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже колко мъка. В Германия всеки роботещ е осигурен и може да осигурява и семейството си. Социала също поема осигуровката. Как тази жена просто живее на улицата не знам. За съжаление много са такива. Незнанието на езика и "помощтта", от турци, като в Доизбург раждат много такива истории. Ако си плащаш сам здр. осигуровка дори и семейна е 150 ?.
57
2
 
23
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Като цяло , повечето западни държави имат програми за интеграция, но трябва да проявиш някакъв минимален интерес.
56
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПлюеша кръв, тялото й било в рани, ама не знаела от какво е болна. Абе вие съвсем за канарчета ни взехте. То такова ниско ниво на пропаганда дори Работническо Дело не държеше. Истинска трагедия сте начоследък с тези статии спуснати от НПО центъра......Ако не знае езика,нито може да се лекува и ако не и кажат,как да знае от какво е болна?А 65 годишна жена от България е абсурд да е неграмотна,защото образованието беше абсолютно задължително за всички през соца,явно не разбира езика
55
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До азОткъде пък знаеш,че е ромка? Винаги,когато се случи някое нещаститие с някой човек,го обявявате веднага за ром и подминавате,тази жена е преживяла голяма трагедия,умира сина и ,а тя е на улицата и болна.Милосърдието явно е непознато на много хора.Католическата организация Каритас,също помага на много хора,добре,че има такива организации,които дават надежда и шанс на хората!
54
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Човек Това за морето може да е вярно, но се отнася за хората, човеко. За какво е това море, нали се борим то да е чисто. Да не сме в Индия. В соца всеки си знаеше мястото. Айс.
53
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би е неграмотна от тяхна (немска) гледна точка защото не знае никакъв немски. Те не знаят дали е неграмотна на български. Защо всички смятат, че е от ***? Жената е загубила сина си и е много болна, вероятно и депресирана , и не е била в състояние да учи и работи
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либералната демокрация е по *** и безсмислен строй от всички предходни взети заедно.Какво точно допринася Германия като приема цялата световна *** да вегетира грозно.
51
7
 
14
 
! Отговори
аз преди 3 години
В средата на март Ангелова е оперирана в една мюнхенска клиника - безплатно, но при условие, че плащането ще бъде извършено впоследствие.-----------------------------------------РБ да плати за неграмотна цитанка, която не проработи нито ден и не платила никога осугеровки -
50
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е възможно да има неграмотна българка, повтарям българка на 65 г. възраст.Абсолютно.
49
7
 
8
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Да спре всички лекарства и да изкара цяло лято на море при приятел или с помощта на добър човек, който да я съжали и спонсорира. Капитализма е отровен и не по-малко лош от комунизма. Германия за бежанците.. Там е загубила сина си от рак.., а вероятно е на медикаменти или е вксинирана с нещо. Според медицинските журнали това е автоимунно заболяване свързано с реакция от вксини и лекарста. Таласотерапия - медицина на повече от 3000 години.. морето лекува всички страдания - и душевни и физически!
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го четох вчера в друг сайт,никакво съчуствие обаче не се породи у мен,не знам защо а, всъщност знам но не е политкоректно да го напиша.Иначе а дано българкатакоято е и неграмотна да оздравее.
47
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюеша кръв, тялото й било в рани, ама не знаела от какво е болна. Абе вие съвсем за канарчета ни взехте. То такова ниско ниво на пропаганда дори Работническо Дело не държеше. Истинска трагедия сте начоследък с тези статии спуснати от НПО центъра.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
важното е завреният зет е добре, пасе си тревица и е доволен от хилядите прогонени българи, а да той е ...