Вместо в офис шефове пращат служители на хотел

Интересът е на IT компаниите
24 сеп 2020 11:10, Петя Славова
9
Вместо в офис шефове пращат служители на хотел
Снимка: БГНЕС

Шефове пращат служителите си да работят в хотел на морето или в планината. Това е само един от експериментите, които работодателите предприемат, за да направят дистанционната работа по-приятна за своите служители, гласи анализ на водеща компания в сферата на HR решенията.

Директорът на българския клон на фирмата д-р Ирина Йончева коментира пред "Монитор", че част от дружествата дават възможност на своя персонал да работи в някой от родните курорти по време на регламентираните си работни часове, а след приключването им да отмаря в спа центъра на хотела или да кара ски.

Въпреки че предложението звучи изключително примамливо, остават неяснотите около правилата за безопасна и здравословна среда на работа. Под въпрос е и колко продуктивни ще бъдат служителите, докато са на почивка. По думите й изнасянето на работни офиси не е новост, но тази година интересът се е увеличил значително.

Служителите, които могат да се възползват от „офертата“, са основно заетите в IT сектора. Именно поради тази причина хотелите, включени в инициативата, трябва да изпълняват две основни изисквания – да имат високоскоростна интернет връзка и добра мобилна мрежа. Освен това те остават и най-търсените специалисти след колапса на трудовия пазар, причинен от коронавирусната пандемия.

"Компаниите са предпазливи в наемането на нови служители и наблюдават внимателно развитието на икономическите последици от COVID кризата както в България, така и в чужбина", подчерта тя.

Йончева обясни още, че за офис на "плажа или ски пистата" обикновено се наемат част от хотел или няколко апартамента. Задължително условие е договорът между дадена компания и хотел да е дългосрочен, за да може всеки от служителите да успее да го посети. Компютърджиите прекарват средно по седмица на безплатната "ваканция". Те обаче не могат да пътуват със своите семейства.

От регионалните звена на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА) по морето и Съюза на собствениците в Слънчев бряг обаче отрекоха да имат подобни резервации. Те бяха категорични, че дори не са чували за въпросната практика, определяйки я като "Филм", който няма как да се „заснеме“ у нас. Представители на Българската асоциация по информационни технологии също не потвърдиха информацията, тъй като нямат подобни данни за всички 100 компании, които членуват в нея.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
скиора на живо от СБ преди 2 месеца
Това май са мокрите сънища на д-р Ирина Йончева, дето никой нито е виждал, нито чувал. Пример за това до къде могат да стигнат нечии постоянни фантазии и болни амбиции за величие. Скиора на живо от слънчака
8
1
 
5
 
! Отговори
Кон преди 2 месеца
Среща се тази практика, ама никой не е луд да си прати хората в слънчака. Също така никоя уважаваща себе си IT фирма не иска да има нищо общо с картела басском, така че не се учудвам, че горните не са чували.
7
0
 
4
 
! Отговори
Zoija преди 2 месеца
Аз като меринжейка пращам моите служителки на хотел. На Бахамите, Сейшелите, Малдивите. Работиме в айтито да го
6
0
 
14
 
! Отговори
ввб преди 2 месеца
Имаше една менажерка нареждаше на продавачите в магазина да излизат и влизат в магазина,за да засили интереса на минувачите към магазина и от време на време се строяваха пред магазина на опашка.
5
1
 
10
 
! Отговори
hlkhljlk преди 2 месеца
Това са глупости, вкл. номер 1. Кой ще си остави семейството да ходи с колеги някъде за 2 седмици. Относно статията, дори да е вярна, като цяло много ИТ фирми все още усещат ефектите от кризата, не им е до харчове. Целта е да се запазят работните места по възможност, обявите за работа са много по-малко в сравнение с преди кризата.
4
2
 
11
 
! Отговори
Зеленоок преди 2 месеца
Повечето компании не ти правят проблем да работиш от където искаш, но по закон нямат право да те организират без да ти предоставят всичко по регулациите. Затова казват на служителите - ходете където искате на ваша отговорност!
3
8
 
13
 
! Отговори
11 преди 2 месеца
Баси лъжата! Няма кой да прати служител така... Но какво се случва точно? Шефа отива на почивка (пишем служителя) искаме накрая фактура, за да ни се приспадне от данъците (крадем ДДС) и опаа.... по новинарските сайтове казва,че пращали служители...
2
11
 
1
 
! Отговори
Домуз ага преди 2 месеца
Това не ми харесва!
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Простете ме, това го правим от години. Наемаме вила на брега на морето и целият ми екип работи от там 2 седмици. Правим го минимум 2 пъти годишно- море и планина от 8 години насам.