Акулите са застрашен заради ваксината срещу COVID-19

Фармацевтична компания използва сквален от акула във ваксини срещу грип
29 сеп 2020 14:00, Петя Славова
24
Акулите са застрашен заради ваксината срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Акулите произвеждат сквален – естествено масло, произведено в черния им дроб, което е съставка в няколко кандидати за ваксина срещу COVID-19.

По данни на природозащитниците, половин милион акули могат да бъдат убити заради естественото им масло за производство на коронавирусни ваксини, съобщава Скай Нюз.

Понастоящем скваленът се използва в медицината като съставка, която повишава ефективността на ваксини, като създава по-силен имунен отговор. Британската фармацевтична компания "GlaxoSmithKline" в момента използва сквален от акула във ваксини срещу грип. Компанията заяви през май, че ще произведе милиард дози с тази съставка за потенциална употреба във ваксините срещу коронавирус.

За извличането на един тон сквален са необходими около 3000 акули, предава БГНЕС.

"Shark Allies", базирана в Калифорния група, предполага, че ако световното население получи по една доза ваксина срещу COVID-19, съдържаща чернодробното масло, ще трябва да бъдат заклани около 250 000 акули, в зависимост от използваното количество сквален. Ако са необходими две дози за имунизиране на световното население, което е вероятно според изследователите, броят ще се увеличи до половин милион.

За да избегнат заплахата за популациите на акули, учените тестват алтернатива на сквалена – синтетична версия, направена от ферментирала захарна тръстика.

Стефани Брендъл, основател и изпълнителен директор на „Shark Allie“, заяви: „Събирането на нещо от диво животно никога няма да бъде устойчиво, особено ако това е най-добрият хищник, който не се размножава в огромен мащаб. Има толкова много неизвестни колко ще се разрасне и колко дълго може да продължи тази пандемия и през колко нейни версии трябва да преминем, че ако продължим да използваме акули, броят на принесените в жертва заради този пртодукт може да бъде наистина голям, година след година.”

Според изчисления, направени от природозащитници, около 3 милиона акули се убиват всяка година заради сквален, който се използва също и в козметиката и машинното масло.

Има опасения, че внезапното нарастване на търсенето на чернодробно масло може да застраши популациите и да доведе до все повече застрашени видове, тъй като много видове, богати на сквален, вече са уязвими.


24
Още от Коронавирус
Като 10 бомби над Хирошима - жертвите на COVID-19 нахвърлиха милион
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Серсем преди 3 седмици
До Анонимен 17

Безстопанствените котки в САЩ дали се организират тайно, за да ходят на лов за акули? Знае ли човек, котешка им работа ...
23
0
 
1
 
! Отговори
Биолог преди 3 седмици
Има алтернатива на сквалена - с растителен произход, даже не е синтетичен.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
то не бяха маймуни, прасета, мишки, абортирани ембриони, плазма от болни деца, алуминий, живак, бром, храчки, сополи, сега и акули !
слагайте си вие умрелите ваксини и си мислете, че сте здрави, аз ще пропусна и отивам да спортувам.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Филе от акула, кеф.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стойте си затворени по къщите заради вируса през туй време ЕНП дърпа 700 млрд евро заеми и краде, да не си мислите, че само шкафчето на Боко е пълно Докато ви занимават със акули, гейове и вегани и триполови кой знае колко шкафчета се пълнят. Всички са навързани като ваксина за коронавирус. Мария Габриел да ходи да ги спасява акулите и Юнкер.
19
2
 
3
 
! Отговори
nimportequi преди 3 седмици
Ще ги отглеждат в развъдник и ще ги хранят с гмо като сьомгата.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тревопасните животински видове са най-застрашени от изчезване, в сравнение с хищниците и всеядните, установи международно проучване на британски и американски учени
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доктор Пит Мара от SCBI казва: "Изследването ни показва, че те (котките) са най-голямата заплаха за дивата природа в САЩ."


По думите на екипа изследователи "непритежаваните котки", т.е. уличните, неопитомените и селските, убиват три пъти повече животни, отколкото домашните котки.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грета май пак е избягала от час.
15
0
 
2
 
! Отговори
Сидни Австралия преди 3 седмици
Прооучването, финансирано от правителството, показва че до 8 000 животни се убиват на квадратен километър годишно, съобщи Центърът за опазване на застрашени видове (tsrh), базиран в Канбера.
14
1
 
1
 
! Отговори
sdad преди 3 седмици
Същото нещо се намира и около носа на хората....да хванат, да отглеждат хора за мат'риал....могат да почнат с едни махали...
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ловът на примaти има дълга история в САЩ. Още през 1909 г. президентът Теодор Рузвелт убива три павиана по време на сафари при което отстрелва близо 300 африкански животни.
Америка има водеща роля на пазарa с трофеи на примaти, заради който годишно биват убивани над 1000 животни.
12
1
 
6
 
! Отговори
Поначало преди 3 седмици
Ползването на ваксини срещу РНК бързо мутиращи е нон сенс. Безмозъчно начинание.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все по-големи глупости пишете, колкото да си храните троловете.
10
6
 
2
 
! Отговори
Педя человек преди 3 седмици
Вярно е.Щом ще ги ваксинират на сила,акулите са застрашени от ваксината за Ковид 19, ако на нея пише„Сделано в пРосия”
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чайниците да не убиват по-малко бе? На всяка сваттба задължитело трябва да има супа от перка от акула.
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-сигурното нещо срещу вируса, е бойко да може да краде денонощно, безспир, безкрай и никой да не му търси сметка. Тогава вирусът ще изчезне. А дотогава, жална ни майка. Каски, маски, ръкавици, кпп-та, декларации, тестове, ще има да се прави на улав крадейки.
7
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Акули, крокодили, отровни змии, питони удушвачи, насекоми, чието ужилване
е смъртоносно. Много ли ще загуби светът, ако тези създания престанат да съществуват. Тогава ще се увеличи популацията на някои други видове, но дали това ще е фатално за хората и природата?
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
стига с този измислен мухобойка вирус
5
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Светозар

Ще те питам каква песен ще запееш, ако трябва да си вадиш хляба в океански води и наоколо гъмжи от акули.
Или ако живееш на брега на океан, около брега да има много акули, а ти да не можеш непрекъснато да контролираш подрастващите си деца.