Маските ни предпазват едва 20% от вируса?

Според датски учени те може и да не предлагат никаква защита
19 ное 2020 07:42, Нели Христова
42
Маските ни предпазват едва 20% от вируса?
Снимка: БГНЕС

Датско изследване установи, че защитните маски за лице почти не предпазват носещия ги от Ковид-19, но авторите подчертават, че заключението не бива да се използва като аргумент срещу широкото използване на маски, за да се предпазват околните, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани днес, е проведено през месеците април и май, когато датските власти не препоръчваха носене на маски. Общо 6024 участници в изследването били разделени на две групи, като в едната носели маски, а другата била контролна група.

След един месец 1.8% от носещите маска били заразени срещу 2,1 на сто в контролната група, съобщиха от университетската болница в Копенхаген.

"Изследването не потвърждава очакваното снижаване наполовина на риска от заразяване при хората, които носят маски", се казва в съобщението. "Резултатите могат да са знак за по-умерена степен на защита от около 15-20 на сто, но изследването не може да изключи възможността маските за лице да не осигуряват никаква защита."
Резултатите потвърждават получените и при предишни изследвания. Здравни експерти отдавна твърдят, че маските дават ограничена защита за носещите ги, но значително намаляват риска за околните, ако носещият маска е заразен, дори и да е без симптоми. Предотвратяването на разпространението на болестта сред другите е известно като контрол при източника.

Резултатите от изследването "не бива да се използват, за да се заключи, че препоръките към всички да носят маски на публични места няма да доведе до намаляване на заразата със SARS-CoV-2, защото изследването не е проверило ролята на маските като мярка за контрол при източника на инфекцията със SARS-CoV-2 infection", пишат авторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е адски тъпо изследване, направено за да потвърди това което всички знаем - маските не защитават носещия а всички останали. И това се знае от много време насам. Но най-важното, изследването не отчита кой как си носи маската, по колко пъти я пипа и дали си я сменя като се намокри. Така че просто е лошо направено проучване, целящо да всее съмнение в маските, точно когато те са най-нужни.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските ни предпазват 20%, останалите 80% ги осигурява ББ.
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
....маските дават ограничена защита за носещите ги, но значително намаляват риска за околните, ако носещият маска е заразен, дори и да е без симптоми. ....*Това се знаеше още от началото на епидемията и само *** неносещи маски плямпаха че видиш ли, щом те е страх носиш маска и си защитен, докато заразяваха околните.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДедоKoи жертви?
35
2
 
10
 
! Отговори
Закона казва: преди 3 години
Чл. 63 от Закона за здравето: при възникване на извънреднаепидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.Държавните и общинските органи трябва да създават необходимите условия за изпълнение на мерките, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.Да сте получили безплатни маски? Или не е Епидемологична обстановката или държавата не изпълнява закона!
34
3
 
4
 
! Отговори
Читко преди 3 години
Като видя само "ангийски учени", "датски учени", "учени от БАН", ми се гади вече. На други езици има термини за такива индивиди, които са по-точни, освен това учени в света и доктори повече от заразените - правете си изводи
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Но пък ако не носеха полза щяха вече всички да са болни,а не само една част.
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските, ако вършеха каквато и да било работа, нито един лекар или медицинска сестра, дето ходят направо със скафандри в специализираните отделения, нямаше да има заразен, а то фактите са съвсем други.
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом има стотици болни лекари при положение,че са целите екипирани е ясно,че нищо не е на 100% ефективно,НО маските намаляват риска да ти се случи. Като вали дъжд чадърът също не те пази на 100%, все ще ти се намокрят краката,ще духне вятър и ще намокри и ръката примерно,но въпреки това носим чадър,за да се предпазим сухи колкото можем. С маските е същата работа. Не е на 100%, но нещо е по-добре от нищо.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чак пък толкова много? Че нищо не пазят е ясно, но лошото е, че разболяват от други болести.
29
8
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Датските учени само потвърждават това, което казва доц. Мангъров от началото на пландемията - че маските не предпазват.Така че си носете намордниците и не се оплаквайте.
28
1
 
2
 
! Отговори
До Инфо!!! преди 3 години
Няма маска, която да дава 100% защита
27
1
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Уверен си на 100 %,че като сложиш маската ... ?
26
13
 
5
 
! Отговори
Инфо!!! преди 3 години
Ако сложиш чорап само е 20%..Слагаш точната маска и си 100% защитен..ама то някой са много прости и нямат 20% мозък за да публикуват тази статия
25
2
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Говориш небивалици. За Корея и Китай да го кажеш - да. Ама точно Италия, Испания и Франция ти е много грешен източника. Точно обратното - дисциплината им е почти колкото и тук.
24
9
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
20 пак е нещо! Иначе гориш като факел за да светиш на другите невярващи във вирус. Питайте роднините на жертвите.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някъде четох, че вируса се пренася и по мъглата и праховите частици, т.е излиза, че колкото и да носиш маска в момента в който си я свалиш може да лапнеш вируса без проблем от околната среда.
22
7
 
12
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
А тези които носят маска от къде се заразяват, след като в държави като Италия, Испания, Франция не можеш никъде да видиш човек без маска? Нали уж пречели ако си болен да разнасяш вируса?
21
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската поне задържа слюнката в твоя плювалник!Сменяйте тези парцалки! СТИГА вече! От желание да се покажем колко СМЕ УМНИ ЩЕ ИЗМРЕМ КАТО ***!
20
13
 
11
 
! Отговори
Но преди 3 години
Ако добавим 50% от страна на заразяващите с маска, кумулативният ефект нараства над 70%. Не може 3000 човека да носят маска, а 3 милиона около тях да не носят маска. Естествено, че ще ги заразят почти със същата сила, с която заразяват и неносещите маски. Порочна датска методология. От времето на Хамлет има нещо гнило в Дания.