Проблемът на "дългия COVID": Лекарите трудно го диагностицират

Има пациенти, които изпитват симптоми година след инфекцията
13 апр 2021 22:00, Нели Христова
66
Проблемът на "дългия COVID": Лекарите трудно го диагностицират
Снимка: БГНЕС

Лит Хишме продължава да се чувства зле месеци след като се заразява с коронавирус преди една година през март. Той има болки в гърдите и не може да се концентрира. На 26 години бившият редовен бегач се умаря и задъхва, борейки се да функционира правилно. И все пак медицинските специалисти непрекъснато му повтарят, че той не е болен.

"Казваха ми, че всичко е в главата ми", споделя той пред CNN. За Хишме, който живее в Лондон, и много страдащи от "дълъг COVID", да докажат, че все още са болни, е най-голямата трудност пред това да се подобрят.

Друг лондончанин, Моник Джаксън, вече не брои пътите, в които лекарите му казват, че болката й е "просто безпокойство".

"Чувствах, че губя времето на хората, че хората или не ми вярват ... или тези, които са били съпричастни и подкрепящи, казват "не знаем, това е нова болест и просто не знаем ", казва 32-годишната илюстраторка.

Фактът, че не са сами, че други хора изпитват същите проблеми, е огромно успокоение както за Хишме, така и за Джаксън. Това не беше само в главите им. Те не си представяха болката. Те наистина бяха болни.

"Дългият COVID", наричан още синдром на пост-COVID, се оформя като основен, дългосрочен проблем на общественото здраве. Само в Обединеното кралство почти 700 000 души съобщават, че имат симптоми поне три месеца след заразяването с COVID-19, според проучване, направено от Службата за национална статистика на Обединеното кралство през март. По-голямата част от тези 700 000 заявяват, че заболяването им ограничава ежедневните дейности и за почти 70 000 симптомите продължават повече от година.

Отделно проучване, публикувано миналия месец, показа, че седем на всеки 10 души, които са били хоспитализирани с COVID-19, не са се възстановили напълно пет месеца след изписването.

Въпреки че цифрите се появиха в заглавията по целия свят, те не бяха изненада за страдащите от "дълг COVID" и техните лекари.

Около 10% страдат дългосрочно от COVID

Д-р Маной Сиван, доцент по клинични професии и консултант в Университета в Лийдс, беше един от първите лекари, които започнаха да пишат за хората, страдащи дълго от коронавирус, миналата пролет. Като експерт по рехабилитационна медицина, той знае, че при предишните епидемии от SRAS и MERS е имало някои пациенти, страдащи от пост-вирусни синдроми, дълго време след като епидемиите са били обявени за приключили.

Той вижда същите модели и с коронавируса.

"Всеки, който се възстановява от COVID, очаква да се възстанови добре, да се възстанови напълно в рамките на четири до шест седмици", каза той. "При около 10% до 20% от хората симптомите могат да продължат след периода от четири до шест седмици, а при около 10% от хората симптомите могат да продължат дори след 12 седмици, като това се превръща в истински проблем."

Сиван казва, че макар симптомите да варират при всеки пациент, има някои, които изглежда се срещат често. "Бих казал, че най-честите пет симптома са умора, задух, болка, мозъчна мъгла и психологически проблеми", обяснява той.

Много пациенти също изпитват симптоми, свързани с дисавтономия, причинена от дисбаланс в автономната нервна система и която може да включва сърцебиене, световъртеж и психологически проблеми като тревожност, депресия и ПТСР, добавя Сиван. Някои хора са имали обриви и подуване на ставите, а други са развили нови алергии.

Огромният брой различни симптоми правят "дългия COVID" особено тревожен проблем за общественото здраве.

"Когато погледнете хроничната болка или, да речем, хипертонията или диабетът, те са големи проблеми, преобладават сред населението и са скъпи, но има много рационализиран начин за тяхното управление - отивате при личния лекар, имате високо кръвно налягане, дават ви лекарство А, ако това не помогне, те добавят лекарство Б, така че има протокол, има клиники. Но не е така при "дългия COVID". Нуждаете се от пълен набор от професионалисти, мултидисциплинарен екип, който е много скъп и е много трудно да се създаде и да се работи с него", обяснява той.

Националната здравна служба (NHS) в Англия е създала около 70 COVID клиники. Но търсенето е много, много по-голямо от броя на наличните места. Моник Джаксън каза, че макар да е имала щастието да намери лекари, които са били полезни и разбиращи, тя не е успяла да влезе в този тип клиники.

Възстановяването й е "нагоре и надолу", като на всеки няколко месеца се появяват нови симптоми. "Главоболие, задух, имах странни симптоми като сини пръсти, а дясната страна на лицето ми се чувстваше като паднала и все още се чувства различно от лявата страна. Имах нервни усещания по цялото тяло, все едно коса се влачи по повърхността на кожата ми", каза тя. Джаксън се разболя толкова много, че трябваше да се върне при семейството си. Тя прекарва лятото облечена в много дебели дрехи, неспособни да се отърси от втрисането. Болката в гърдите и безсънието я държаха будна месеци наред. "Това не беше просто умора, все едно бях забравила как да спя. Имах само един или два часа сън на нощ", каза тя.

Симптомите й бяха толкова причудливи и поразителни, че тя продължаваше да търси онлайн, за да види дали някой друг изпитва същото. Когато не можа да намери много, тя започна да записва своите преживявания във визуален дневник онлайн. Постепенно тя започна да попада на други пациенти и групи за подкрепа в социалните медии.

Д-р Нисрин Алван, доцент по обществено здраве в Университета в Саутхемптън, каза, че мобилизирането на дълги пациенти с COVID чрез социални медии е помогнало да се ускори признаването на състоянието като сериозен проблем.

"Определено сме на по-добро място сега, защото повече хора знаят за това, повече лекари и здравни специалисти знаят за това, но е важно да се каже, че все още има много вариации в това колко хора са диагностицирани и дали им се вярва или не, защото нямаме универсална стандартна дефиниция за това какво е COVID", казва тя. "И това също зависи от това кой си. От миналото и от другите болести знаем, че има групи, на които се вярва по-малко - жени, хора от етнически малцинства, хора от по-нуждаещи се среди."

И Хишме, и Джаксън са активни в групи за подкрепа на пациенти. Джаксън говори с експерти, публикувайки ресурси в своя блог. Хишме е съосновател на Long Covid SOS, група за застъпничество, която води кампании от името на пациентите, за да получи повече признание за състоянието, повече изследвания върху него и повече подкрепа за страдащите от него.

Джаксън казва, че се е подобрила 10 месеца след като се е разболяла. Въпреки че все още не се е върнала към предишното си аз, тя се чувства по-добре. Тя също така казва, че симптомите й значително са се успокоили, след като е получила ваксината срещу COVID-19. Въпреки че експертите все още не са сигурни защо това може да се случи или колко дълго може да продължи подобрението на пациентите, други хора, страдащи дългос от COVID, също съобщават за облекчение след имунизация.

Втора пандемия

Повече от 133 милиона души в световен мащаб са заразени с коронавирус. Макар да не е ясно колко от тях страдат от "дълъг COVID", експертите по обществено здравеопазване предупреждават за "втора пандемия" на болестта.

"Мащабът е огромен", казва д-р Клеър Рейнър, пенсиониран лекар по трудова медицина. Самата тя страда дълго от COVID.

Проучване, публикувано по-рано тази седмица, показа, че всеки трети от хората, заразени с COVID-19, имат по-дългосрочни психични заболявания или неврологични симптоми.

Рейнър казва, че именно този аспект на "дългият COVID" може да бъде особено притеснителен, защото влияе върху способността на хората да се върнат на работа. По думите й, много отдавна пациентите с COVID изпитват когнитивни затруднения като проблеми с паметта, затруднения с говора, способност да се концентрират, четат или планират деня си.

"Имаме огромно количество хора, които са болни в продължение на една година, те са млади хора, предимно в трудоспособна възраст, повечето изглежда са били напълно здрави преди и изведнъж не могат да работят", обяснява тя.

Хишме е един от младите хора, за които Рейнер говори. Сега, на 27 години, и след година от инфекцията, той все още не може да се върне на работа. Преди да се разболее, Хишме беше софтуерен инженер, изследващ изкуствения интелект. Той иска да се върне към кариерата си - но не може. "Аз съм на 27, това са моите първи, златни години и мозъкът ми вече не може да работи на това ниво, изтощавам се, уморявам се, очите ми се напрягат", споделя той.

 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 месец
Сега като си избрахме партия "Няма такава държава" с дълъг премиер, такъв ще ни го ... че дългия COVID ще ни се вижда като санаториум. А за него самия в момента е параван, зад който се спотайва и крие от "народната любов" и ... от отговорност!
56
2
 
6
 
! Отговори
мамин сладък преди 1 месец
До Препатил

Писах че вече съм го изкарал преди 4 месеца като лек грип. И антитела имам все още, и то диста много. А нервната система се поврежда от психясалите медии, които приравника този вирус на 100 процента смърт, затова хората имат проблеми с нервите - мислят си - заразих се и сега край и няма оправяне... Дайте по-спокойно и всичко ще ви е наред. Спрете да четете и обръщате внимание на тези глупости и няма да имате нервни проблеми :)
55
2
 
1
 
! Отговори
Препатил преди 1 месец
До мамин сладък
Моли се дате не стига. Ковид поразява нервната система и оттам може много дълг да те мъчи.
54
0
 
3
 
! Отговори
Уморих се!!! преди 1 месец
НЕЛИ ХРИСТОВА,
в българският език не съществува думата "умаря"! Правилно е "уморява"!
Аз се уморявам:Ти се уморяваш: Той се уморява: Тя се уморява: То се уморява:
Ние се уморяваме: Вие се уморявате: Те се уморяват
53
0
 
1
 
! Отговори
Да, да! преди 1 месец
До Марш в училище!

Боде очите просто ...
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво прави тази статия в български сайт? Тук на спешна помощ не им пука... други умират по стълбите или в домовете си вие ми говорите за "пълен набор от професионалисти, мултидисциплинарен екип, който е
много скъп и е много трудно да се създаде и да се работи с него"....
51
1
 
6
 
! Отговори
мамин сладък преди 1 месец
Поредната лупост "дълъг ковид" - повечето симптоми са на психична основа, щото подлудиха народа с тоя грип. Плюс предписвнето на хиляди лекарства и антибиотици като презастраховка на лекарите и често без необходимост. Аз го изкарах само на аспирин няколко дни без лекарска намеса. Мои роднини все още изхвърлят токсините, с които ги набутаха лекарите, въпреки че и те бяха с лека форма (нито температура, нито кашлица, нищо).
50
0
 
2
 
! Отговори
Много български преди 1 месец
лекари са отсъствали от часовете по диагностика на заболяванията като студенти!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
доцент по клинични професии ?!
48
0
 
8
 
! Отговори
Марш в училище! преди 1 месец
"умаря"??... тук спрях да чета
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За някой смешка за други реалност. Почти година имах постоянни болки наподобяващи мускула треска в различни групи мускули.
46
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Последно "лонданчанин" Моник Джаксън или лонданчанка ?! Превеждайт грамотно, моля !!!

Ако сте анучили английски, моля да научите и Български език !!!
45
4
 
14
 
! Отговори
от първа ръка преди 1 месец
Впечатлението ми е, че "дългият ковид" е по-скоро предизвикан от безумния коктейл от лекарства, лежерно предписвани по телефона. Настояха мой близък с гастрит и рефлукс да взима в продължение на 14 дни двойна на пределно допустимата доза силни антибиотици, плюс куп други агресивни медикаменти. Той ги смали наполовина и въпреки това е уморен от химическата атака, едва се съвзема. Д-рите се презастраховат.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този ковид трябва да бъде виновен за всичко. Затова не може да е къс, трябва да е дълъг и недиагностициран.
43
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Абе каква е тази дума Умаря, вие грамотни ли сте бе 🤦
"бившият редовен бегач се умаря"
42
1
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
Не изпускат достатъчно дълго газове. Да ядат боб с кисело зеле и наденица и бира. И салюти пред Бъкингам.
41
3
 
15
 
! Отговори
Попай преди 1 месец
Мой близък го водят с "дълъг ковид", нищо че диагнозата се поставя по телефона. Вика ми, сърцето ми и кръвното от седмица не са наред, сигурно е от Ковида дето го изкарах по Нова Година. . Казвам му, че той има сериозен проблем със сърцето и преди е имал подобни периоди, вече е на 50 и трябва да се пази и да се консултира със специалист. Той звънна на "специалиста" и по телефона получил жадуваната диагноза " постковид" . Би било смешно, но вече не е!
40
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как да диагностицират нещо, което не съществува. Всеки ден им подават нови симптоми, щото старите не вършат вече работа. Как да диагностициращ нещо, което има такъв широк спектър от симптоми и е навсякъде и никъде и всичко и нищо.
39
11
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
Не вярват на Ковид , ама вярват на БСП. Луда работа.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе пич иди удари една микренска ракия и бъди жив и здрав бе