Проф. Петрова: Пандемията е към своя край, овладяна е в страната ни

COVID-19 е довел до смъртта на 17 900 българи, колкото е един малък град
15 юни 2021 13:49, Анисия Иванова
69

Пандемията в България е към своя край и е овладяна в нашата страна, каза в студиото на "България сутрин" професор д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

Всеки момент се очаква заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски на някои обществени места. "Това е съвсем логично на фона на намалялата заболеваемост", допълни тя.

Професор Петрова обясни, че заболеваемостта зависи от репродуктивното число на вируса - заразяването на брой хора от един човек, у нас в момента то е 0,66%, това е стойност, която постепенно спада още от 1 април.

Още по темата

Тя обаче подчерта, че ваксинирането у нас се бави много. "Ние имаме 3 пъти по-малко ваксинирани с първа доза от средното за ЕС, само 10% от населението е ваксинирано", отбеляза тя. Но е на мнение, че българите вече са убедени в необходимостта от ваксиниране, но много са решили просто да изчакат, което не е правилно.

"Има голяма вероятност за нови вълни на COVID-19 към есента, когато преболедувалите миналата година може да изчерпат имунитета си, а децата, ако останат незащитени, ще се превърнат в новата таргетна група на вируса". Това прогнозира в студиото на Bulgaria ON AIR епидемиологът от УМБАЛ "Св. Георги" Християна Бацелова.

Според нея е необходимо децата да бъдат включени във ваксинационния план - не само, за да не допринесат за разпространението на вируса, но и заради риска от късни последици и за тези, които са прекарали болестта без симптоми.

Тя отбеляза, че България е една от малкото държави, в които всеки може когато и където поиска да се ваксинира, с избор на ваксина. "Не трябва българите да чакат да дойде есента и тогава да се ваксинират", отбеляза епидемиологът.

"COVID-19 е довел до смъртта на 17 900 българи, колкото е един малък град. През ноември м.г. сме достигнали 125% увеличение на смъртността, сега е около 6%, в Германия обаче е под 1%. Това задава въпроси за здравната система, може би спирането на плановите операции изигра лоша шега" коментира Пенка Петрова.

Според нея успоредно с разхлабването на мерките трябва да се обърне внимание на останалите заболявания.

Тя обясни и за етапа на разработката на българската ваксина.

"Правят се тестове с животни. Няма финансиране за други тестове, нашите два научни проекта, които разработихме, ще ни дадат възможност да сме по-подготвени за следващи такива ситуации", убедена е Петрова.

Тя предупреди, че индийският вариант на Ковид-19 тропа на вратата на България. Той е регистриран в 44 страни, в България още няма случай, но в съседна Румъния има 26.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ситуацията е точно както във филма "Хлапето" отпреди 100 години. Хлапето минава и троши с камъни прозорците на хората, след което бяга бързо. След 15 минути се появява Чарли Чаплин със стъкла на гърба - добрият стъклар. И започва да поправя прозорците. Да, ама един се сети за какво става въпрос и подгони него - стъкларя. Така че хората трябва да осъзнаят кои са "стъкларите" в днешно време и да им потърсят сметка!
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости от всички страни! Затова сме на тоя хал.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заедно с ГЕРБ и ВМРО изчезнаха и другите вируси.
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герба падна и вируса нема ,ало щаба н къдя сте )
58
3
 
5
 
! Отговори
666 преди 2 години
Якото на модерния вирус е, че дефинира хипохондриците. 10%. Сега им сложете жълти етикетчета, та да ги познаваме от далече.
57
6
 
20
 
! Отговори
Епидемия преди 2 години
Бацелова е на хранилка от СЗО. Имунитет не се изчерпва. Иска да направи децата ви стерилни. Анатема, нейната верица.
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остави ни КИТАЙСКАТА ЧУМА, сега ще ни довърши московската!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пешо, никой не те бие да си слагаш ваксина!
54
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се как спят вечер тези лъжци, които побъркаха хората, зареди едни пари... гнусни муцуни...
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано.
52
6
 
25
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Колкото повече мрънкяте, толкова повече отвращавате хората. Не ви искаме отровите!
51
8
 
32
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
В началото четем, справихме се с ПЛАНдемията. След това четем, бавим се с ваксинацията. Да си дойдем на думата. Българите се оказаха по-умни и не ви искат бъркочите. А понеже са закупени, и трябва да се оправдаят средствата, затова само ни заливате с платени статии в които сутрин, обед, вечер, днеска и нощеска ни обяснявате как само с ваксината ще оцелеем. Е нема да стане тази. Ако трябва няма да ходя на море. Ще работя от вкъщи, но ваксина няма да сложа.
50
5
 
25
 
! Отговори
кукуригу преди 2 години
Пандемията Пенке не е в България и изобщо не и се вижда края! В България само има епидемия, която е част от пандемията. Не знам какво е приключило, но много хора са болни около мене. Една колежка не беше добре, тръгна си от работа и каза че ще иска болничен. А е ваксинирана и с двете дози. Добре, ама нали друг вирус нямало? Нали мерките ни предпазвали? Предпазват дръжки!
49
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев пречеше на борбата с пандемията. Появи се Кантардижиев, появи се пандемията. Изгониха Кантарджиев, спря пандемията.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая по автобиография е на 50 год пък изглежда на 65
47
2
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
тропа троп ковида летно време не вирее в БГ!
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре сега плашилото ще си изчерпят имунитета - да се чудиш първите оздравели от Ухан как все още го имат, чети *** лебед такъв
45
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам никакво намерение да живея насила и по разпореждане на държавата. Държавата решила да удължава живота чрез ваксини. Така е и това не е лошо, който иска да се ваксинира. Но няма да живея само и единствено за да удовлетворявам държавни политики за удължаване на живота на населението. Унизително е да превръщат тялото ми в публична собственост чрез грижи за общественото здраве. Един път вече ме национализираха чрез натрапена наборна робия. Втори път, благодаря.
44
4
 
8
 
! Отговори
един до 46 преди 2 години
Няма съмнение, че те го пуснаха но те не стоят на върха на пирамидата.
43
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирането било бавно, на последно място сме били в Европа. И какво от това? Да се уплаша, че ще умра ли? Веднага започвам да се страхувам. Този рояк от професори още ли не разбра, че моят живот си е мой и ще правя с него каквото си поискам? Май разбраха, че това не работи. Тогава започнаха упреците, че не пазя околните. Нито аз ги пазя на практика, нито те пазят себе си и мен. Като гледам как бързо се ваксинират, натам отиват нещата.