Защо ваксинираните се заразяват и трябва ли ни трета доза?

"Случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото"
23 авг 2021 16:15, Ния Христова
103
 
"Науката трябва да е водеща. За момента за България най-важното е да бъдат покрити всички рискови групи, да бъде предоставена адекватна и обективна информация, за да може всеки да вземе информирано решение за себе си и да може да бъде постигнато по-високо ниво на ваксиниране, тъй като, за съжаление, продължаваме да бъдем на последно място в ЕС".
 
Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов. 
 
ОТ думите му стана ясно, че случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото.
 
"Наблюдават се случаи както на преболедували, които се заразяват, така и на ваксинирани. В медицината и във фармацията почти никога няма абсолютни неща. Това са по-скоро изключения. Основното предимство на ваксините е, че предотвратяват в по-висока степен тежко протичане, хоспитализиране и смърт", обясни маг.-фарм. Кирилов. 
 
Според директора на ИАЛ към момента България разполага с достатъчно ваксини. За съжаление, страната ни подарява ваксини, въпреки че само 15% от населението е имунизирано.
 
"До този момент в страната са доставени над 5 млн. ваксини от 4-те разрешени за употреба от ЕК, като заявените за тази година са близо 14 млн. дози, включвайки и петата ваксина на CureVac, но там още EMA извършва проверка по документацията. В момента в страната на база анализ на нуждите има достатъчно ваксини – близо 2,5 млн. са наличните дози", посочи Кирилов.
 
В голяма част от европейските държави се усеща излишък на ваксини.
 
"Дарихме 172,5 хил. дози от ваксината на AstraZeneca на Бутан. 50 хил. дози от AstraZeneca бяха дарени и на Босна и Херцеговина. Предстои дарение от 51 хил. дози от ваксината на Pfizer на Северна Македония. Миналата седмица беше направена и първата препродажба от 100 хил. дози от ваксината на Moderna на Норвегия", съобщи директорът на ИАЛ. 
 
Трета "бустерна" доза
 
"През настоящата седмица се очаква Европейската агенция и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията да излязат с обща позиция по темата. Очаква се все още производителите да предадат данни на база изпитванията, но в България винаги, когато са взимани решения, сме се съобразявали с официалните препоръки. Именно в тази връзка ще се изчака официалното становище, тъй като EMA има най-много данни и извършва оценка на всички ваксини", коментира маг.-фарм. Кирилов.
 
Той изтъкна и особеност в договорите за доставка на ваксини за 2022 и 2023 г. – предвижда се и така наречената вариантна ваксина.
 
"Вариантната ваксина е адаптирана спрямо актуалните варианти на вируса. Изпитванията ще покажат какво ще бъде, но това е една от посоките, в които се мисли, в които се натрупва данни", обясни изпълнителният директор на ИАЛ.
 
Лекарства срещу Ковид-19
 
"Изключително активно работят ИАЛ и ЕМА в тази посока. Първото разрешено лекарство с показание Ковид-19 беше "Ремдесивир", като България участва в рамковото споразумение и продължаваме да получаваме доставки. EMA излезе с препоръка за употреба на кортикостероид и "дексаметазон" при тежки случаи", посочи маг.-фарм. Кирилов.
 
Той и коментира очакваните лекарства с моноклонални антитела:
 
"Към момента за 4 лекарства се извършва преглед на данните. Очаква се решение през следващите седмици и месеци. Обнадеждаващи са резултатите, като специфичното при тази група с моноклонални антитела е, че те ще бъдат за определена група рискови пациенти и непосредствено след положителен резултат ще бъде приложен продуктът в болнични условия", добави той.
 
Директорът на ИАЛ се надява много скоро EMA да излезе с положително становище за лекарствен продукт в таблетна форма, който да бъде въведен в началото на 2022 г.
 
"Стартираха в ЕС клинични изпитания във фаза 3. Надяваме се те да бъдат положителни и в началото на следващата година, ако всичко върви по план, да има такъв лекарствен продукт", завърши маг.-фарм. Богдан Кирилов. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

103
Още от Коронавирус
Ваксинирани, но с положителни тестове - трябва ли да се изолираме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нещата загрубяха, фда одобри ваксината на файзер, мнохо скоро ще бъде задължителна навсякъде, магазини, аптеки, болници, зъболекари...навсякъде! Идва време разделно, ако не направим нещо, загиваме всички
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разбира се че ви трябва трета доза. Ударете си и четвърта. Аз ще ви стискам палци
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На псевдоучения да му обясна като физик действията на една ваксина:1. Да предпазва от заразяване. 2. Да предпазва от разболяване. 3. Да предпазва от разнасяне на заразата. Кое от тези три основни качества на една ваксина не е разбрал? Това нещо не работи! Трябва доста умствено ограничение за да се твърди обратното! Два пъти показаха, че не работи - трети път не е необхпдим! Това е като - все отрязвам по малко и все е късо!
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
A be schtom magfarm ti kazva celta e pari ne zdrave anadynmu
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А бе будали... Не разбирате ли че ви тровят.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо са поръчани толкова много ненужни вакси? Експериментален продукт в доста големи количества?
90
0
 
8
 
! Отговори
светнат илю мината преди 4 седмици
Сега е безплатна ваксината. Но новите ще са платени и ще действат определено време. Най скъпите ще да са по един милиард и ще са до живот.Успех скъпи сънародници
89
12
 
0
 
! Отговори
данчо преди 4 седмици
Ако не се ваксинирате с астра зенека ще се разболеете от вариант делта.Астра зенекс е най ефективната ваксина.
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това не са ваксини, вече трябва да е ясно и на най-промитите мозъци.
87
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
маг.-фарм. Богдан Кирилов да си сложи 2-бустер дози...да е сигурен
86
6
 
0
 
! Отговори
До 84 преди 4 седмици
Къв ГЕРБ ,къв щаб бе,спрял !!!ХахахахаГЕРБ ги няма от април ...ХахахаУлииии....тук много изтрещели има
85
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дано всички ваксинирани да пукнат долни лешояди стигасте лъгали народа вие сте виновни за всичко
84
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Престанете с тоя лъжлив цирк и верус никой не ви иска вашите убийствени ваксини никога никакъв случай няма да се ваксинират хората проклети да сте всички лекари герб и щаба вън
83
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защото са овце и вярват сляпо на всичко, което казват по телевизията. Дано не съжаляват след няколко години. Една огромна лъжа е цялата пандемия.
82
0
 
17
 
! Отговори
Коприва преди 4 седмици
"Дарихме 172,5 хил. дози от ваксината на AstraZeneca на Бутан. 50 хил. дози от AstraZeneca бяха дарени и на Босна и Херцеговина. Предстои дарение от 51 хил. дози от ваксината на Pfizer на Северна Македония. Миналата седмица беше направена и първата препродажба от 100 хил. дози от ваксината на Moderna на Норвегия"Бравоооо!
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
79 какво се заяждаш? ***/а или не, важното е че има собствено мнение, а не стадно такова. Ти си живей с мисълта, че си умен/а и си скуби косите, че не си по-напред от французите ъв ваксинирането например. Състезавай се с който искаш. Хората живеят в свободна страна и имат право да избират да се ваксинират или не, така и да се гордеят с България, дори и когато такива като теб се срамуват. Аз също се гордея с родината си. Ако това ме прави ***, така да бъде.
80
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само 15% ли са успели да излъжат тея душмани?
79
4
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 4 седмици
Но не за първи път в живота си си истински пр()ста !!!
78
1
 
18
 
! Отговори
до 69 от славянин преди 4 седмици
По същата причина поради която сме първи в Европа по инфаркти и инсулти - прогнила и корумпирана ''здравна'' система и ''здравни'' работници! По същата логика мога и аз да ти задам въпроса: защо след като е толкова смъртоносен ковида някъде смъртността е символична!?
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
63, защо наопаки точно тая молитва бе? Ти сатанист ли си? Засрами се бе. Точно Отче наш ще ми пише наопаки. А рогата и копитата защо не ги изобрази с чартички и точки. Анатема!