Адвокат: Не може да побългаряваме изискванията за сертификат

МЗ не спази собствения си план за пандемията, смята Мария Шаркова
4 ное 2021 12:35, Ния Христова
42
Адвокат: Не може да побългаряваме изискванията за сертификат
Снимка: БГНЕС
"За заповедите във връзка с пандемията на МЗ в началото можеше и да има извинение, че не са били съвсем ясни и точни какво може и какво не може да се прави. Сега обаче, година и половина след началото на Covid кризата  това не бива да се случва. А  те продължават да бъдат хаотични и неясни".
 
Това коментира пред БНР Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.
 
"Това касае и казуса, че с новата заповед вече сертификат при първа доза няма да се получава веднага, а след 15 дни. Като цяло Министерство на здравеопазването месеци по-рано трябваше да подготви хората за навлизането задължително зелените сертификати. А не сега да побългаряваме този сертификат и да предвиждаме различни изключения, които не почиват на базата на науката и да одобряваме хора с една доза, да получават зелен сертификат. Защото в епидемиологията се работи чрез оценка на риска. В останалите държави този риск е оценен.
Още по темата
 
И всичко това се случва на базата на това, че Министерство на здравеопазването първо не спазва собствения си план за пандемията. Имаше и дълъг период на бездействие.
 
А предприемането на своевременни и адекватни противоепидемични мерки не е въпрос на оперативна самостоятелност на този орган. А е въпрос на задължение да се създаде такава организация в държавата и на здравната система, която да не позволи да се стигне до изчерпване на ресурсите и до ограничаване на медицинската помощ и правото на пациента да получи правилна медицинска помощ", поясни още адвокатът по медицинско право. 

42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 11 Правилно! По-добре да спазва мерките, отколкото да вкара в организма си недоразработен медикамент, който съдържа и омаломощена зараза.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този сертификат е само едно средство за принуда. Нито е логично, нито правно обосновано. А този "адвокат" мяза на млад симеоновец - готов е да каже и че 2 + 2 = 100, щом му платят.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз може да е адвокат, което не означава въобще, че има връзка с правото, освен дипломата, която днес се издава на всеки, който си плати. Сертификатът у нас е такъв, какъвто го реши нашето правителство. Всяка държава решава сама за себе си какви мерки приема и вида на сертификата е част от съответните мерки. Дали и къде в други държави този сертификат има същата валидност, като у нас е съвсем друг въпрос.
32
0
 
1
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
До 31. Не се притеснявай , но ще ти кажа, че и ваксаните намаляват .
31
11
 
6
 
! Отговори
Вирусът действа преди 1 месец
Колкото повече мъртви от коронавирус, толкова по-малко нискоинтелигентни последователи на Мангъров
30
7
 
5
 
! Отговори
Вирусът действа преди 1 месец
Колкото повече мъртви от коронавирус, толкова по-малко нискоинтелигентнинпоскедователи на Мангъров
29
4
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 1 месец
Ми то българското отвращава в момента. Пълно безобразие и безхаберие. Да не говорим че те неваксинираните сами се затриват по 100 на ден.
28
2
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
Мъжът от Бургас е бил болен, когато са му поставили ваксината. Проблемът е, че не се тестват хората преди да ги ваксинират.
27
3
 
5
 
! Отговори
Кой го казва преди 1 месец
Всеки знае че адвокатите са мага корумпирани готови да продават майките и бащите си.Факт.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До aaa 22 Правилно сте разбрали. Ваксината е цел, а не - средство. Всеки ден има 5-10 ваксинирани починали. Казват, че са между 7 и 9 % от общия брой, но при заразените ваксинираните са 14-15 % от общия брой, значи ефективността им е между 40 и 50 %, което не е много. Като добавим и ваксинираните млади, които нямат нужда, може да се окаже, че ефективност няма.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
въобще не трябва да сме българи, а да се мъчим да изтрим и забравим българското за сметка на западното
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не говори че сертификата нарушава правата на хората. Явно говори това което са и казали.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мира Кожухарова сега ще излезе и ще каже: "Зеленият сертификат е известен от 2 септември, не искам да обвинявам никого!". Хахаха, тази баба е експерт с политически привкус.
22
2
 
20
 
! Отговори
aaa преди 1 месец
Зеления сертификат както се издаваше до сега нищо не значи. Единствената му цел е да принуди повече хора да се ваксинират. Моя приятелка работи в магазин и няма право да работи без сертификат. Ваксинира се на 29 Октомври с еднодозова ваксина и отиде на работа още същият ден, защото са и дали сертификат. И как по точно ваксината я пази от първия ден!?
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази е срам за адвокатите. Що разкараха Каролев? Досега щеше да е осъдил държавата!
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, сертификати за здравите хора, КОГА?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А изискванията за сертификата ковидът ли ги е писал :)
18
2
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
Ако трябва да се довериш на имунолог ли ще се довериш или на адвокат и математик?
17
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко може у нас. Цял народ блее и бе-еее-ее. Досега трябваше стадото да е ваксинирано. Но няма водач, няма кой да му налива акъл в главата, а то самото не става. Всичко това е позор за държавата. Последният й крах.
16
3
 
21
 
! Отговори
не спец преди 1 месец
Аз не съм спец по въпросите,но до 3-в Швейцария и Австрия имаш необходимият брой антитела-зелен сертификат за 3месеца за съответната държава.Като почне да чете човек основно американски медицински издания твърдят,че естественият имунитет придобит след боледуване е в пъти по-сигурен от изкуственият. Кой може да гарантира,че като си имунизиран няма да се разболееш и да разнасяш заразата. Защо всички имунизирани започнаха да се мислят за безсмъртни.Мъж от Бургас на 38г,спортист почина след 2 игли!