Петдневната работа седмица от офиса е в историята

Идеалното съотношение е 2 или 3 дни работа от дома седмично
20 дек 2021 15:08, Анисия Иванова
104
Петдневната работа седмица от офиса е в историята
Снимка: Pixabay

Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сред служители от 25 държави показва, че може би никога няма да се върнем към работа от офиса 5 дни седмично, съобщава Bloomberg.    

Както служители, така и техните мениджъри осъзнават, че работата от домовете по време на пандемията се е отразила положително на тяхното представяне и благосъстояние, показва доклад на ОИСР. Очаква се делът на служителите, които работят от разстояние поне 1 ден седмично, да се увеличи значително в сравнение с периода преди пандемията. Отделно проучване на ОИСР на обяви за работа показва значително увеличение на обявите, които предлагаха работа от разстояние по време на ограниченията заради Covid не се е променило, след като те са били премахнати.

„Тези резултати предполагат, че работата от разстояние е тенденция, която ще се запази, особено в страни с висока степен на дигитална готовност,“ казват изследователите.  

Тази огромна по своите размери и изглежда постоянна промяна към работата от разстояние ще има значителен ефект върху структурата на икономиките и ще засегне въпроси от правата на служителите, през производителността до осигуряването на детски грижи. Отделно проучване на ОИСР на обяви за работа показва значително увеличение на обявите, които предлагаха работа от разстояние по време на ограниченията заради Covid не се е променило след като те са били премахнати.

„Тези резултати предполагат, че работата от разстояние е тенденция, която ще се запази, особено в страни с висока степен на дигитална готовност,“ казват изследователите.  

Тази огромна по своите размери и изглежда постоянна промяна към работата от разстояние ще има значителен ефект върху структурата на икономиките и ще засегне въпроси от правата на служителите, през производителността до осигуряването на детски грижи. 

За да се адаптират, изследователите анализират резултатите от проучването и казват, че правителствата имат доста задачи. Те трябва да се уверят, че предоставят надеждна връзка с интернет, да определят регулации, за да направят работата от разстояние възможна и да предоставят обучение за тези, които са заплашени да бъдат загърбени от свят, който вече не работи от офис, включително жените и служителите от малки компании. Проучването показва и че служителите трябва да бъдат защитени от прекалено голям обем работа от домвете си, която може да навреди на благосъстоянието и производителността им.

Според участници в проучването идеалното съотношение е 2 или 3 дни работа от дома седмично, за да се балансират ползите като по-малкото време за път и по-малкото източници на разсейване в дома с негативите, като влошената комуникация и липсата на ежедневни  разговори в офиса. 

„Няма съмнение, че опитът, който натрупахме по време на пандемията с работата от разстояние, ще се отрази в огромна степен на компании за следващите няколко години,“ смятат учените.

Още интересни анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
2
 
! Отговори
В историята ама преди 2 години
другия път!
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще стане това, ако блъскам планки на гилотитата 8ч.?
82
1
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Остава ти да си направиш фирма,сам да си определяш всички условия на работа! Най лесно е да даваш "акъл" от страни!
81
1
 
11
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Имам колега който искаше да работи Home Office, но шефа не му даде, затова той напусна и сега работи за американска компания изцяло от дома си за заплата 3 пъти по-висока от тази която получаваше от бългрския работодател, регистрира си фирма през която минава парите си и даже данъците му намалиха, тъй като се самоосигурява (710 лв за самоосигуряващи се лица), а за останалите пари си плаща корпоративен данък и си ги разпределя като печалба.
80
0
 
0
 
! Отговори
Da преди 2 години
До Анонименще се ползват за складове :)
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И тогава ще трябва да ги издържаме, докато те "клатят крака", демек комунизъм н" - ти си ги издържай ;)
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 84 - Амазон е на 5 години от това, да съкрати 85% от работещите в складовете. На полето хора и днес почти няма и тенденцията е да са все по-малко. Не мисля, че до 30 години, в тези сфери ще има и 5% от сегашната заетост.
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81 - Автоматизирани трактори и напоителни система има от няколко години вече. Говорим за всичко от омръщане, торене, поливане, обезпаразитявне и прибиране на посевите. След 6-7 годни, няма ще бъде много рядко, да има хора по полето или дори в близост. И повечето тотези системи ВЕЧЕ се справят многократно по-добро от повечето хора. До 20 години, ще е просто задаване на едни параметри и с гони няма да е нужно, да се обръща човешко внимание. Ама сигурно за теб са "алабализми", нали?
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блумберг да си яде ушите. Няма нищо такова по наще ширини
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бачкаторите на полето и в заводите/складовете/магазините/мините на хоум офис кога ще минат? Все пак трябва някой да работи за т.нар. принадена стойност, както го е казал товарищ Маркс.
74
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 10 години не съм имаш 5-дневна работа в офис. Това е за нископлатени бачкатори. Хоум офис неограничено и по избор, това е при мен от 10 години.
73
2
 
0
 
! Отговори
Idiot преди 2 години
Gлупости на търкалета. Нищо подобно. *** ще паразитират още повече. 🤬🤬🤬🤬🤬
72
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80, ай дай точно за земеделците, а не с недомлъвки.
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 78 - Всъщност за земеделците ... неее точно.
70
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фейк новина. По трудовия кодекс няма такава глупoтeвинa. Анисийчето лъже.
69
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как работник на поточна линия, миньор, монтьор, строител, шофьор, земеделец и мн. др. ще работят Home Office ми е интересно.
68
5
 
27
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Глупости! Просто им хареса, че спестиха от освобождаване на офисно пространство. Появиха се т.нар. оборотно бюро. Едно бюро, на което за седмица се сменят двама или трима служители, работещи в офиса на ротационен принцип, а през останалото време фирмата е окупирала пространство, интернет(и неговото подържане) и всякакви други разходи в дома на служителя си. Да се оправя! Имал гарсониера, живеят 3-*** ичи повече човека? Не е наш проблем, вече ще работите от вкъщи!
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това важи за тия, които работят на петдневна работна седмица, докато ние караме на шестдневна.
66
4
 
10
 
! Отговори
Пепката преди 2 години
Доста е удобен хибридния/избирателния модел. В момента, нашата фирма позволява служителят сам да избира дали да ходи в офиса или не. Това изглежда, че ще остане и за вбъдеще.Когато искаш да разнообразиш, да се видиш с хора, отиваш в офиса. Когато нямаш време, искаш да поспиш повече или да си свършиш работа за да ти е по - свободен следващият ден, оставаш вкъщи. Доста е удобно. Работодателите печелят най - малко от това. Офиса си ни е отворен постоянно. Единствено спестяват консумативи.
65
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително противно е да се работи от дома.