Богдан Кирилов: Очакваме ваксината "Новавакс" през март

Страната ни ще има и достъп до лекарства срещу COVID
28 яну 2022 12:10, Нели Христова
65
Богдан Кирилов: Очакваме ваксината "Новавакс" през март
Снимка: БГНЕС

"В България до момента са осигурени от четирите разрешени ваксини в ЕС срещу Covid-19 за близо 8,5 млн. лв. В ЕС към момента са разрешени пет ваксини, като към държавите членки са извършвани доставки от четири от тях, коментира Богдан Кирилов, изълнителен директор на ИАЛ, пред БНР.

Най-много дози имаме от ваксината на Янсен, след това ваксината на "Пфайфзер/ Бионтех", следват по количества ваксините на "Модерна" и на "Астра Зенека".

Петата ваксина, която е първата антигенна или протеинна ваксина, тази на "Новавакс", я очакваме в България през месец март. Към момента в нито една държава - членка няма извършени доставки от нея.

Министерството на здравеопазването провежда в момента разговори с Европейската комисия за осигуряване на количества и от тази ваксина за нашата страна. Ще има развитие в тази посока и ще имаме доставки и от нея. За количества не мога да уточня все още", съобщи Богдан Кирилов.

Кирилов посочи, че данните сочат 90 на сто ефикасност на ваксината на "Новавакс" по отношение на симптоматично и тежко протичане, като първоначалните данни показват и ефикасност спрямо варианта "Омикрон", но са необходими още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави. Компанията трябва да предостави и тези данни на ЕМА в следващите седмици.

Очаква се одобрение и за другата антигенна ваксина - на фирмите "Sanofi/Glaxo", която е също антигенна, допълни Богдан Кирилов. България е заявила и 10 000 дози за инактивираната ваксина на "Валнева", но все още няма окончателни данни от клиничните изпитвания, но към средата на годината би следвало да има окончателна оценка.

Директорът на ИАЛ съобщи, че двете нови лекарства срещу Covid - 19 - на фирмите "Пфайзер" и "Мерк", ще бъдат достъпни за нашата държава. Те ще се прилагат като таблетни форми в ранен етап на болестта, преди да стигне до усложнения.

За хапчето на компанията на "Пфайзер" за комбиниран продукт EMA препоръча издаване на разрешение за употреба под условие. За лекарството на "Мерк" становището на ЕМА се очаква през февруари.

"Количествата все още не мога да кажа какви ще са, но са направени всички необходими стъпки от МЗ да получим лекарствата едновременно с всички страни - членки", посочи Богдан Кирилов.

500 деца до 11 години са ваксинирани у нас, от 12 до 15 години - 11 000, а от 16- 17 години още 10 хиляди са имунизираните деца. По думите на Кирилов и за новите ваксини, в съответствие с препоръките, компаниите трябва да предоставят педиатричен план, след получаването на разрешене за употреба.

Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас, посочи още той.

За децата от 12 до 18 години има 8 съобщения са странични реакция, които са стандартните и са леки, като преминават до 48 часа.

България готви дарение от 250 000 дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" за Босна и Херцеговина, стана ясно още от думите на Кирилов.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Нов Сезон преди 3 месеца
Март месец пускат новия сезон на вируса с нови мерки, сертификати и ваксини! А честито!
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя дали си е бил три дози ,като предлага отровите
59
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 месеца
Със самосвалите за кремвирши ли ще идва?
58
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 месеца
А Спутник кога?
57
0
 
7
 
! Отговори
Ние пък, дето преди 3 месеца
ни изнудвате да се ваксинираме, не я очакваме. Така че сложете си я където не е прилично да се споменава.
56
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
тоест очаквайте новите етикети на шишенцата от март месец........
55
1
 
13
 
! Отговори
трибунал преди 3 месеца
Народен съд очакваме през март!
54
0
 
8
 
! Отговори
Хан Тервел преди 3 месеца
Щото "Стара-вакс" за нищо не става...
53
0
 
14
 
! Отговори
Към Богдан преди 3 месеца
Не говори в множествено число. Ние (психически и физически) здравите НЕ я чакаме ! А ти взимай едно одеяло и отивай на КПП Калотина да легнеш и да си пазиш ред. А като дойде отровата...исках да кажа ваксината си набии отзад четири игли заедно със бустерите наведнъж ! Тогава е възможно да станеш здрав като бик....Но по скоро си почти толкова умен.
52
0
 
9
 
! Отговори
Ваксърмен преди 3 месеца
Заря и официално посрещане ще има ли ? Чакам я с нетърпения да си набуча три бустера :)
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КОЛКО ВЗЕХТЕ З А РЕКЛАМАТА НЕ ПИШЕТЕ... А ТАЯ ФАКСИНА ТЕПЪРВА КВИ ДЕФЕКТИ ЩЕ ДАВА? И ТЯ ЛИ ТРОМБОЗИ, ИЛИ ДРУГАДЕ ЩЕ УДРЯ?
50
0
 
11
 
! Отговори
ЧАКАМ преди 3 месеца
Чакаме я новата ваксина с най-голямо нетърпение. Направо да сложат един часовник с обратно отброяване на дените до доставката :)
49
1
 
8
 
! Отговори
Цанко Антивакс преди 3 месеца
Ами чакайте си я. Секи сам си преценя.
48
5
 
1
 
! Отговори
до 47 преди 3 месеца
Явно ти си много "грамотен" - смях! Както всички полу.и.д.и.оти си вярваш във величието и не смееш да прочетеш друго по-различно от това което ти харесва.Един "т.ъ.п" въпрос - поитересувай се как част от най-богатите българи се имунизираха именно с него? Как го вкараха и как МЗ им разреши? Едни некоректен пример - Лили Иванова е имунизирана именно със Спутник.А още малко информация за гладкия ти мозък - това е единствената ваксина без странични ефекти!
47
2
 
11
 
! Отговори
м,да преди 3 месеца
Много неграмотен народ има. Спутник и Астра зенека са еднакви ГМО ваксини! Омикрон е най-добрата естествена ваксина за здравите хора. За старците е добе да пуснат класическите ваксини на Новавакс !
46
0
 
14
 
! Отговори
браво преди 3 месеца
Спрете ГМО ваксините. Пускайте класическите, като искате хората да се ваксинират!
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак ще подаряваме ваксини на разни хора. Досега за да не отидат зян сме подарили 200 000 ваксини на макетата, 133 000 на сърбите, 180 000 на черна гора, 200 000 на украйна и 35 000 на молдова. Ако някой може да смята това прави 748 000 броя ваксини. На модерна ваксините са по 22.50 евра, на файзер са по 19.50 евра, средно да ги сложим 21 евро за ваксина, това са 15 708 000 евро или данъкоплатеца е спонсорирал подаръци за чужди държави в размер на 30 722 177.64лв до тук. Харчете то нали не е ваше
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хууво сте ги заявили, *** ко ши ги праите...
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЙЕС, ЙЕС, ЙЕС !!!
42
6
 
15
 
! Отговори
Нов Сезон преди 3 месеца
Нова ваксина - нов вирус! Ха честито!