Пикът на лятната вълна на COVID-19 у нас се очаква през август

Ива Христова: След това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат
6 юли 2022 09:00, Елка Василева
97
Пикът на лятната вълна на COVID-19 у нас се очаква през август
Снимка: архив, БГНЕС

 Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се очаква през август. След това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат.

Още по темата
Това прогнозира пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболяемост над 920 на 100 000 на 14-дневна база. Към момента вече гони 1000. При нас все още тя е около 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с доста по-висока заболяемост“, коментира Христова.

По думите ѝ хубавото е, че този пети подвариант на варианта „Омикрон“ си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания.

Проф. Христова каза още, че няма съществено натоварване на здравната система в Западна Европа, така че това не се очаква и за нашата страна. Заболяването минава по-леко. За това помага и натрупаният ни имунитет.

„Когато заболяемостта се покачи, дори хора, които сега казват, че е рано и няма нужда да се слагат маски, също ще ги сложат, защото не е разумно да се разболеем точно сега в сезона на отпуските“, смята проф. Христова.

Симптомите са свързани с повишена температура около 37,5 до 38,5. Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Поредната медицинска комунистка на хранилка. Трета година ни занимават с глупости. Маски на жегата. Май-май просто искат отчитат дейност да си вземат парите за цирка. Къде има толкова хора за тестване на тези жеги не знам. И как по команда всичко се наду в Европа,а как е в Шри ланка или Сомалия нали и те имаха техен щам на кромид.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измишльотини..Тия май поогладняха
70
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гоним първенството по смъртност от ковид, няма да се ваксинираме, за да не го изтървем.
69
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
очаква се един хубав шамар
68
2
 
4
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
До Доктор ХаусМисля че трябва да си пиеш хапчетата ...анконлу,само ти ли не разбра че маската вреди ,а не ти помага (в тая жега ,особено )?А лечението на Ковид е със тояга и камъни ,ще излекуваме тези терористи ,които изведнъж се появиха отново във ефира ,да ни тормозят със тези глупости!!!
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таман да се заям за симптомите и хоп - накрая са си написани - стандартните ЕЖЕГОДНИ симптоми за сезона на отпуските и стомашните летни вируси... От няколко десетилетия означават едно, тася година пак ще означават друго
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЧНАХА С КОРОНАТА , ЗНАЧИ ВОЙНАТА СКОРО ЩЕ СВЪРШИ СЛЕД КАТО И ДАВАТ ПАК ПРЕОРИТЕТ ! ХАХАХ
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сте вдигнали кръвно докато четете това, бързо тичайте да си направите тест. Здравната ни система ви очаква с интерес. Вид на подвида на измислен вирус, това не се измисля лесно.
64
2
 
30
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Очаква се голям пик на заболяванията от ковид. Другите години го наричахме "летен грип" ама пусто - с "летен грип" не можеш да източиш здравната каса. А с ковид - бъркаш си в носа, а милиончетата сами си текат. Както почти на всички е ясно - докато парите за ковид не падната до не повече от 150 лв "пандемията" никога няма да свърши, както няма да намалее и алчността на бялата мaфия.
63
2
 
27
 
! Отговори
Петя преди 1 година
"Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми" - сезонният летен вирус явно вече го няма , станал е коронавирус. Тия тестове явно всички вируси ги изкарват коронавирус
62
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая Ива Христова това й е партизанското име за да се прави на добра християнка. Само, че християните не лъжат и заплашват като нея.Истинското й име е Рут Барух.
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не е и да ни плашат.Направо ни взеха за канарчета.
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво желание си подновяват ковид активността тези. Паричните потоци тръгнаха, тръгвнаха и някакви измислени инфекционисти за които никой не беше чувал допреди година. Но вече никого не можежете да уплашите с вашия немощен вирус.
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ли ти нареди чичко Сорос *** патицо да всяваш страх и ужас за да се подобри демокрацията (колонизацията)?Я бързо в затвора за предателство.
58
4
 
7
 
! Отговори
До Доктор Хаус преди 1 година
А ние превантивно ще те ваксинираме с кожената спринцовка в а-нала,та да ти е силен имунитета! :)
57
5
 
22
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Няма да слагаме маски заради лек грип! Хем сама казва, че е леко заболяване, хем реве за маски! И това ако не е шиззоо, кое да е! Щом и стомашно-чревните вируси вече броят към любимата им болест... скоро ще искат и тапи в задднициите за да не заразяваме! този свят заслужава да бъде унищожен! Надежда НЯМА!
56
5
 
17
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Вуйно, защо не кажеш че е обикновен грип вече. Ще го караме всяка година.
55
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма определение за ковид вълна с една дума докато няма точно и ясно определение то не може да се каже че има такава вълна.
54
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А това правителство въвъде мерки,а изгоря и те много добре го знаят.Цялата патаклама е заради плана за възстановяване,явно са ги натиснали да ни терориризират иначе няма кинти,вее ги отрязаха с половин милиард.Много вдигат акциите на Копейкин,с тази пропаганда,гласоподавателите му ще са минимум двойно и дано късопаметния българин не забрави какъв терор беше по времето на герберастите и ботокса
53
4
 
24
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
До кога ще ни занимавате с затихващиите варианти на ковидо? Кви пикове ви гонят и то през лятото?!?