След COVID-19: Остават ли трайни увреждания?

Нужни са още изследвания през следващите месеци
Обновена: 23 мар 2020 16:44 | 23 мар 2020 16:44, Елка Василева
50
След COVID-19: Остават ли трайни увреждания?
Снимка: архив, БГНЕС

При излекувани от коронавирус пациенти китайски учени са открили необичайни матови петна по белите дробове. Според експертите това може да се разглежда като признак за трайно увреждане, причинено от заразата с COVID-19.

Първо добрата новина: повече от 80 хиляди души вече са се излекували след зараза с коронавирус. Проблемът е, че все още не разполагаме с достатъчно информация за възможните късни последици от това заболяване, пише Дойче веле.

С голямо облекчение много от излекуваните разказват как са надвили болестта - физически и психически. И колко са щастливи, че вече имат придобит имунитет срещу COVID-19. Но едва през следващите месеци изследвания ще покажат дали преболедувалите коронавирус трябва да се опасяват от евентуални последици за здравето си, свързани най-вече с възможни увреждания на белите дробове.

Напълно излекувани?

При някои излекувани от коронавирус пациенти лекари в Хонконг са установили нарушена функция на белите дробове в комбинация с постоянен задух. Вярно е, че към момента лекарите са изследвали само сравнително малка група от пациенти, но въпреки това тези данни вече се разглеждат като първи признаци за възможни последици от COVID-19.

Още по темата

„При част от излекувалите се пациенти има съмнения за с 20 до 30 процента намалена белодробна функция“, казва д-р Оуен Ценг Так-ин, директор на център по инфекциозни болести към болница в Хонконг. „Тези хора се задъхват, когато вървят по-бързо“, добавя експертът.

При тези пациенти компютърната томография е показала наличието на необичайни матови петна по белите дробове, които може да се разглеждат като признак за вече настъпило увреждане на органите. Откритието на лекарите от Хонконг потвърждава предишни заключения на техни колеги от Ухан. В началото на февруари те са анализирали снимки на белите дробове на общо 140 пациенти с коронавирус и при всички са открили същите матови петна.

Съмнения за белодробна фиброза

Допълнителни изследвания на пациенти, излекували се от коронавирус, трябва да покажат дали са развили фиброза. Това възпаление на белодробната тъкан затруднява доставката на кислород в кръвта. Вследствие дишането става учестено, а пациентите страдат от постоянен задух.

Белодробната фиброза е заболяване, което не се лекува. Може само да бъде забавено, ако бъде открито навреме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и 10 години пушене намалява капацитета на дробовете с 20-30%.
44
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен 41Това е спорен въпрос.Може да разчиства терен за простащината.
43
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Не и преди поредните парламентарни избори,после ще уточним диагнозата.
42
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 4 години
А младите си въобразяват, че коронавирусът е опасен само за по-възрастните и едва ли не, младите сега се жертвали за възрастните.
41
4
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До 29.И на мен ми се струва, че има нещо общо с ХИВ. Предава се по различен начин и не се знае колко бързо те прецаква след "излекуването"...
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остава доживотена астма. С една дума доживотен инвалид. Пазете се страшно е.
39
5
 
24
 
! Отговори
...roden krai преди 4 години
познавам работодател ...,не един, които се радва на вируса и чака да станат още по - гладни хората за да ги наеме на по - ниска заплата...... България майчице мила...
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корона вируса остава трайни ползи, помита простащината в България.:)))))))))))))))))
37
18
 
9
 
! Отговори
арматуриста преди 4 години
Срещнете ли комунист,беж по далеч от него.Той ще ви зарази с комунистически идеи,или с короно вирус,който тръгна от лабораториите на комунистически Китай!
36
4
 
22
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Дойче веле... и до тук, разумните хора спират да четат
35
0
 
19
 
! Отговори
Сапунсвежест преди 4 години
А негерите од Сливен? Имали сватба там?
34
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е в следствие на развита тежка пневмония, а не на самия вирус! Защо ги публикувате тези простотии?
33
4
 
19
 
! Отговори
браво преди 4 години
Видяхме, до какво води не казването на истината още с Чернобил. Викате и с този вирус да си мълчим и да си живеем нормално , като чернобила, пък каквото сабя покаже. Тия дето искат навънка и мрънкат,че не можело да ги ограничава никой, предлагам правилтеството да им вземе по 1 билет до ИТАЛИЯ. Дори и аз ще дам някой лев за това.
32
3
 
12
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Много от нас, които като деца са прекарали морбили или друга шарка в последствие са получили белодробна лека фиброза. Много познати болести, които поразяват дробовете също оставят отпечатък. Въпросът е при тази тежка пневмония какво ще се случи, когато оздравеем?
31
10
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Аххх ако ми се даде власт как ще ви затворя всичките *** за повтаряне с цел внасяне на паника!!!
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До д-р Ох БолиТова, за което говориш е при рани. Фиброзата в белите дробове е съвсем различно състояние.
29
15
 
9
 
! Отговори
Шиешие преди 4 години
Още едно нещо за което да благодарим на великия китайски народ. амин!
28
14
 
18
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
До 25 товаФиброзата е нормален процес при оздравяването на тъканите. Когато се порежеш и раната ти заздравее, на нейно място се появява плътен белег. По същество това е фиброза. Прогресират ли ти белезите с времето?Същото е и с некои пневмонии. Ако възпалението обаче се разнесе бързо, до седмица и не е дълбоко, фиброза няма. Когато обаче продължи повече и разрушенията са тежки, тогава може да има и фиброза. След оздравяване тя НЕ ПРОГРЕСИРА.
27
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А има ли изобщо трайно излекувани? Ще се окажат вярни твърденията, че това е кръсоска с ХИВ, и продължава да работи в теб, докато ти разкаже играта, дори след година или пет.
26
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия я пускате за втори път! Стига сте стресирали хората. Народа ще измрe от стрес/инфаркт/рак ако продължавате така! След всяка двустранна пневмония малко или много се увреждат дробовете. Така че това не е нещо ново или уникално или невероятно. Всеки вирус влияе негативно на здравето, няма вирус който да е полезен и да увеличава дълголетието!

Спонсорирани публикации