COVID-19 засяга повече мъжете, но защо?

Учените обсъждат дали е заложено генетично, или е въпрос на поведение
27 мар 2020 07:10, Нели Христова
66
COVID-19 засяга повече мъжете, но защо?
Снимка: БГНЕС

Групите, които са засегнати най-тежко от COVID-19 вече са добре познати - по-възрастни хора или такива с вече съществуващи заболявания или слаба имунна система. Заедно с тези специфики, стана ясно, че повече мъже, отколкото жени дават положителни проби. И не само това - леталният край е по-вероятен при мъжкия пол.

За първи път тази тенденция бе забелязана в Китай, където анализите показват, че процентът на смъртност сред мъжете е 2,8%, а сред жените 1,7%. Това се повтори и в Италия, Франция, Германия, Испания, Иран и Корея.

В Италия, 71% от починалите са мъже, а данните от Испания показват, че два пъти повече мъже са издъхнали от коронавируса, отколкото жени.

Но какво прави мъжете по-податливи на COVID-19?

"Искреният отговор е, че нито един от нас не знае какво причинява тази разлика", казва професор Сара Хоукс, директор на UCL Centre for Gender and Global Health, пред The Guardian.

Една от вероятните причини според учените е пушенето от по-ранна възраст. В Китай 50% от мъжете и едва 2% от жените пушат. Затова експертите там предполагат, че разликата е породена от състоянието на белите дробове при пушачите и непушачите. Тази хипотеза е подкрепена от изследване, публикувано миналия месец, което показва, че 26% от хората, които са имали нужда от интензивна грижа или са починали, са пушачи.

Пушенето може да служи и като разпространител на заразата - пушачите докосват устните си по-често, а може и да си споделят цигари, върху които се намира вируса.

Някои поведенчески фактори може би също оказват влияние. Според едно изследване мъжете мият ръцете си по-рядко, не използват сапуна толкова често, по-рядко търсят медицинска помощ и са склонни да не се вслушват в съветите за безопасност.

Ала тези причини са прекалено повърхностни, за това според експертите има по-фундаментални биологични фактори, които стоят в основата на тази разлика.

В Италия 28% от мъжете и 19% от жените са пушачи - разликата не е толкова екстремна, колкото в Китай, но въпреки това мъжете, които са починали от COVID-19, са повече от жените.

"Наблюденията ни показват, че тази тенденция се запазва сред болните не само в Китай, но и в Испания и Италия. Забелязваме го в много разнообразни страни, а това ме кара да мисля, че има нещо универсално, което допринася за това. Не мисля, че пушенето е водещият фактор", казва Сабра Клайн от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Предишни изследвания, включително и едно проведено от Клайн, разкриват, че мъжете имат по-ниска вродена антивирусна реакция на имунитет към редица инфекции, включително хепатит С и ХИВ. Проучвания при мишки предполагат, че това може да важи и за коронавирусите, въпреки че конкретно COVID-19 не е проучен.

"Може би имунната система не реагира подходящо, когато засече вируса", казва Клайн.

Хормоните също може да са от значение. Доказано е, че естрогенът повишава антивирусната реакция на имунните клетки. А много гени, които регулират имунната система, са кодирани върху Х хромозомата (от които мъжете имат една, а жените имат две) и така е възможно някои гени, участващи в имунната защита, да са по-активни при жените, отколкото при мъжете.

Ала засега тестовете и изследванията са още в ход и коя е истинската причина за това мъжете да са по-податливи на COVID-19 остава мистерия. По думите на Клайн съвсем скоро може би ще имаме отговор и на този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Deana преди 4 години
Zashtoto ste mnogo nespravedlivi sprqmo jenite.,znasilvaniqta poboishtata vurxu jenite.Pozamislete se malko.Doshlo a vremeto as vsishki no.Sprete se. Kogato pravish losho vsishki to a se vrushta do 6 mesec.Sega trqbva da razberete she parite I diviqt jivot ne sa ot polka.Promenade si nashina na jivot nikoi ne moje da zastava sreshtu nebesnite zakoni .Ne znaete kakvo vi e pisano.Znam now e lekarstvoto as opasniq koronauo kovic19.No sure trqbva da se virnete nazad po putq p.o. koito she trugnali
52
0
 
2
 
! Отговори
фцс преди 4 години
До фактиче мъжете имат по-ниска вродена антивирусна реакция на имунитет към редица инфекцииЕстествено, тялото на жените има три дупки които са активни, имунитета е свикнал да се бори с повече инфекции, вируси, никроби и т.н
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами вирусът поразява човека. Жената е същество подобно на човека.Затова я поразява все пак, но по-малко.Това устройва ли те?
50
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Просто като фасул - мъжете имат средно 3-4 години по-малка продължителност на живота от жените. Т.е. реално при една и съща паспортна възраст мъжете организмът на мъжете е биологически с 3-4 години по-стар.
49
1
 
6
 
! Отговори
кон Стипаций преди 4 години
"Искреният отговор е, че нито един от нас не знае какво причинява тази разлика", т.е. един куп алабализми и теория на вероятностите ! И така цяла статия , след прочитането на която знаем по-малко , отколкото преди това !Важното е да сме в играта .
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като жените са по - издържливи и се възстановяват по - лесно от сега нататък дървосекачите и миньорите трябва да са само жени. И строителните работници също. Особено общаците.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близко до ума е, че жените имат по - малко работно натоварване, по - малко стрес и поради това по - малко износване. Поради което живеят по - дълго и имат по - добър имунитет.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близко е до ума, че жените може да имат по-силна имунна система, защото по време на бременност и плода трябва да се защитава от зараза.
45
2
 
2
 
! Отговори
Маня преди 4 години
Ако някой си мисли че като е жена е хванал баба си за потника значи не е наред. Няма значение дали си женска , трaвecтит, мъжка или некфа друга . За природата е все едно. При извънземните е друго.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
макс спорт диемите...сега за какво трябва да се плаща такса,веднага трябва да се намали месечната такса..ама плъховете си траят,и си взимат мангизите еи така без да правят нищо..някои да вземе мерки от телевизията
43
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До ПушачКато гледам колко "умници"са ти наслагали минуси...Простоти.ята е повсеместна.
42
1
 
5
 
! Отговори
тестостерон преди 4 години
тестостеронът има негативен ефект върху имунната система - няма ясно обяснение защодействието му е много подобно на кортизолът.
41
4
 
18
 
! Отговори
факти преди 4 години
Жените са по издържливи на всякакъв вид стрес-научен факт.По са издържливи и на болести и по-лесно се възстановяват-това е биологично заложено,понеже те дават живот,трябва да се справят с инфекциите по- бързо ,защото грижата да децата е основно тяхно задължение и не само-мисълта ,че са нужни на децата си-също прави чудеса.Така ,че това е - биологично и ментално определено.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, и жените ще ги засегне, най-вече касиерките. Онези, чието име нямаме право да споменаваме, още малко ще потърпят и ще влезат на стада в хипермаркетите. С брадви.
39
15
 
11
 
! Отговори
Пушач преди 4 години
Да ама пък се оказа, че пушачите го карат по-леко и смъртността сред тях е по-малка.Та нека за възраждането на ресторантьорството след края на пандемията върнем стария режим със заведения за пушачи и непушачи /както е в Австрия/ и да напълним и двата вида заведения.
38
3
 
30
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
А третият пол ??? :)) Добре е , че покрай тоя вирус всички ***, обратни, екофанатици, феминист(к)и, мултикултуралисти и другите крайно побъркани, изчезнаха от публичното пространство.
37
4
 
5
 
! Отговори
Таня преди 4 години
Физически мъжете са по-силния пол, но това което се обяснява на X хромозомата е вярно. Затова и доста наследствени болести са при мъжете - хемофилия, далтонизъм. Който наистина смята , че не е вярно да попрочете по генетика. Но дали това има отношение към съотношението за починали болни мъже/жени не е сигурно и доказано. Относно кой е повече на работа - при нас мъже в офиса почти няма, пак не е верен източник.
36
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото вируса е произведен от жени да накарат мъжете да си стоят в къщи.
35
2
 
9
 
! Отговори
уф преди 4 години
Мъжете умират по-често от корона вирус, защото продължителността на живота им е по-малка, а умират предимно възрастни хора. Реално този вирус винаги е бил отговорен за починалите възрастни пациенти с респираторни проблеми, в комбинация с други причини, но просто от скоро се тества за него и има паника, защото е набеден за супер смъртоносен...Лично мнение, може и да греша...
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НекъфКъде това? Че напоследък има доста обратни случаи

Спонсорирани публикации