Детето ви играе с iPhone. Опасно ли е това?

Децата до двегодишна възраст не трябва да имат допир с технологии
28 окт 2012 09:43,
28
Детето ви играе с iPhone. Опасно ли е това?

Тригодишно момченце рисува на iPada-а, първокласник си „цъка“ по iPhone-а, по-големите деца пък се хвалят кой какво приложение е свалил на новия си смартфон.

Позната ли ви е подобна гледка?

В днешно време децата имат открит достъп до най-новата техника. Но дали това е безопасно?

Експерти дискутират от каква възраст малчуганите могат да ползват най-новите технологии, без да им навредят. А американси психолози вече предупреждават за така наречения iPhone-синдром.

Повод за дискусията е опасна тенденция, която се забелязва от 2011 година насам. В САЩ вече е практика да се дават iPad-ове на петгодишните деца в детските градини. Вместо да си вземат задължителната следобедна дрямка, децата всекидневно играят на устройствата. Така те научавали нови неща и развивали мисловна дейност, смятат ръководителите на детските заведения.

Експерти и психолози обаче разпалено дискутират този нов метод на обучение. Основният въпрос е: Колко интензивен трябва да е достъпът на децата до новите технологии и от каква възраст е безопасно това?

Едните казват, че достъпът до технологии в ранна възраст застрашава нормалното развитие на детето. Други пък са на мнение, че таблетите и останалите нови устройства стимулират бързото запомняне и учене.

Американският психолог и автор на десетки наръчници за родители Джим Тейлър предупреждава за заплахата от така наречния iPhone-синдром. 

Според него той се появява, когато родителите сами пробутват смартфони на децата си в метрото, за да бъдат тихи. „Децата са умни и се учат: Когато мрънкам, ми дават разни джаджи, за да се забавлявам“, обяснява Тейлър. „Това е грешка на родителите, защото не стимулират собствените си деца да се забавляват сами, като измислят собствени идеи.“ 

Но и прекомерното внимание към детето е проблематично. „Някои родители съвсем съзнателно учат децата си от рано да боравят с всички технологии от страх, че тяхното дете ще е изостанало в сравнение с останалите. Тъжно е, че днес има много деца, които не могат да си връзват връзките на обувките, но пък уверено се справят със смартфоните", казва психологът.

Какви са последствията за децата?

Германският детски лекар Кристиан Фрике установява драстични последствия за децата от достъпа до нови технологии.
„Безпокойство, слаба концентрация и проблеми със съня: това са класически симптоми, които се появяват след прекомерно прекарано време със смартфон или компютър“, казва лекарят. Опасността от пристратеност към технологиите също не е изключена.

Според многобройни изследвания, проведени в Германия, децата до двегодиша въраст не трябва да стоят близо до екрана на телевизора, децата от 2 до 7-годишна възраст могат да прекарат до половин час пред компютъра или смартфона. От 10-годишна възраст нататък им е позволено до 1 час,  а тийнейджърите могат да прекарват около 75 минути дневно с любимото устройство.

Ролята на родителите

Експертите са единодушни, че ролята на родителите в консумацията на технологии е изключително важна. „Те имат задължението да покажат на децата си, че има и други занимания освен игрите на iPad-а. Игри навън, рисуване, плуване, скачане на въже“, казва още психологът Кристиан Фрике. Затова е важно възрастните също да не прекаляват с гледане на телевизия или ровене в интернет, защото децата бързо и лесно възприемат примера.

Съветът на психолозите е родителите да не поставят забрани на децата си, а да създадат примерен график за ползването на компютър, iPad, смартфон или телевизор. „И по-важно е не колко дълго гледат дадено предаване или разучават дадена игра, а колко смислено е това занимание“, напомня психологът.

Най-важното според педагози и детски лекари е родителите винаги да държат под око какво гледат децата им, какви компютърни игри играят или пък какво точно ровят из интернет.  По този начин сцени с насилие и кадри, неподходящи за деца, ще бъдат спестени на малките.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
1
 
! Отговори
do 27 преди 11 години
EI TOVA STE ZLOBARITE DA AZ IMAM OT 18 Godini iPhon A TI ZAVIJDASH NA VSEKI KOITO IMA I SAMO RASISH OBIDI.MADAMITE SE LEPAT NA Iphona MI KATO MUHI NA KONFITUR OT PRASKOVI.A tI SI ZLOBEI kATIO SI NQMA6 Iphon. XAXAXAXAXAXAXAXAXA
19
1
 
7
 
! Отговори
до 24 zapoznat преди 11 години
От това което си написал разбирам че вашите са ти взели телефон преди 18 години когато си бил на една годинка, тоест някъде в далечната 1994 г. ....или това или все пак iPhona е успял да те увреди като гледам как се обясняваш...абе приятелче да ти кажа откровено като ти чета писанията, статията може и да е вярна.
18
0
 
29
 
! Отговори
Istinata преди 11 години
Едно време когато бяхме деца не можеха да ни приберат вкъщи,а сегашните деца не могат да ги изкарат навънка.
17
4
 
6
 
! Отговори
zapoznat преди 11 години
Az imam iPhone ot 18 godini na6ite mi gu vzeha o6te na 1 godinka i ni mi e navridil o6te.taka 4e tova sa gluposti.prai snimki na vsi4ki v deckata gradina sa6tu i video i go ka4vah v yotubeto.o6te si izlolzvam iPhone zdrav e ne e mradnal samo leko e nadraskan otzad ot noseneto daje bateriqta mu darji 4 sedmici.
16
0
 
4
 
! Отговори
Смут преди 11 години
Когато бях малък,родителите ми нямаха възможност/заради една или друга причина/да ми вземат компютър, татковците на други съученици имаха. Сега те са доста по-напред от тези които нямахме комп. . Работата ми е да вадя храна на тези които имаха, когато аз нямах копютър. Трябва да се внимава какви технологии и кога във времето да ги запознаете. И все пак да не забравяме, че нашите родители не са разполагали с такива технологии. 71-77-86-94-98. Но всеки да реши сам за себе си
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Исках да кажа Моцарт на 3 годишна възраст. И за стимулирането на децата за професионална реализация нямам предвид, да се седи на главата му нон стоп и да се отнема детството му. Давайте му шанс да прекарва време с нови технологии, защото днес тези таблети и смартфони са за нас хайтек, ама след 10 години когато тези деца порастнат ще им е трудно да боравят с далеч по-сложни устройства, които до голяма степен ще са на основата на сегашните джаджи.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нима Моцарт като е седнал да свири на пиано, а не да се бие с пръчки като връстниците си по улиците, да не би да не е успял?Гледайте си децата като неандерталци и не им давайте достъп до нови технологии, това ще е от предимство за моите,все пак не може всички да са шефове - трябва да има и кой да върши хамалската работа.Колкото и гадно да звучи - професионалната реализация е като състезание - някои тръгват със 10-12 години по-късен старт заради "будни" родители и после им е трудно или се проваля
13
1
 
7
 
! Отговори
do 15 преди 11 години
Ти така си мислиш,същите глупости ги дрънкаха по-дъртите,като израствахме с компютри - тези които имаха малко пари и разумни родители, които да не гонят вещици - сега са изключителни програмисти и успели хора, аз бях от тея обраните и нямах достъп до компютри и тр. наваксах.Защо винаги нововъведенията плашат простолюдието не мога да си обясня? Четете и гледайте филми за Сингапур, където децата хващат смартфони и таблети от 3 годишна възраст и на 7 знаят да умножават 4-5 цифрени числа за секунда!
12
6
 
2
 
! Отговори
Курвата галена преди 11 години
Нека всеки уважаващ себе си българин да замине като Снежана и Петър Вълови в Испания да мият *** и да трият лайн*ните г*зове на пенсиите :)
11
17
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
Те селяните са свикнали да играят в калта и искат и децата им да са така.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В заложната колко пари дават ???
9
5
 
21
 
! Отговори
perekly преди 11 години
Игрите и занимавката на деца с електронни устойства преди 4-5 години може да не са вредни , но не развиват мисленето , определени рефлекси.По-добре е да си играят с нормални играчки.Те каратдецата да си измислят допълнителни игри, а не да чакат новия "релииз".
8
5
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
И децата знаят, че цели дузини сайтове и медии се изхранват от това да хвалят огризката и да я възвишават, което си е част от гигантската маркетингова стратегия работеща сред хората с по малко мозък.
7
1
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 11 години
В такива ситуации питай Google. Пиши local time Bulgaria
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тзази статия е абсолютна глупост!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да води до зомбиране ослепяване култ към нещо, а даже в библията е забранен култа и сектите.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А по нашите географски ширини подобни устройства се и използват от дечицата за слушане на ориенталски чалги.
3
4
 
16
 
! Отговори
хмм преди 11 години
хахах, поредната платена статия със "скрита" реклама на огризката. Защо заглавието не е "Детето ви играе със СМАРТФОН. Опасно ли е това?". Защо в статията се споменават няколко продукта на огризката така междудругото, а на снимката също е сложен продукт на тази фирма? Не виждам смисъл да кометираме "съветите" вътре, те са в текста само за да запълнят мястото между споменатите марки.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой може ли да ми каже колко е часътмерси
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко си зависи от родителите това е!!!