Звезден рожденик: Майкъл Джордан на 52

Вижте любопитни факти от кариерата на Въздушния
17 фев 2015 07:09, Красимир Ангелов
15

Снимка: Reuters

На днешния 17 февруари рожден ден празнува един от най-великите баскетболисти на всички времена – Майкъл Джордан. Въздушния, както е известен още Джордан, е роден през 1963 година в Бруклин, Ню Йорк.

Майкъл прави своя дебют в професионалния баскетбол на 26 октомври 1984 г., отбелязвайки 16 точки за първия си отбор в НБА Чикаго Булс срещу отбора на Уошингтън Бюлетс. А в следващите приблизително 20 години той се превръща в може би най-голямата легенда на този спорт. За общо 15 сезона, в които играе, Air Jordan има 1072 мача и 41 011 минути. В тях той има 706 победи и общо 32 292 точки (30,1 средно на мач).

Днес Джордан е собственик на отбора от НБА Шарлът Хорнетс. Извън терена Майкъл Джордан се превърна в едно от най-използваните лица в американската рекламна индустрия.

Ето няколко любопитни факта за живота и кариерата на Джордан:

Джордън често е споделял, че любимият му спорт е бейзболът. Това до голяма степен е било и под влиянието на баща му, който винаги е мечтал да види сина си професионален бейзболист.

Още от колежанските си години Майкъл избира да играе с емблематичния за него №23. По-късно той обяснява това с факта, че любимият номер на брат му е 45 и той е избрал от уважение към него номер, приблизително наполовина по-малко от 45.

Още в първия си сезон в НБА той е избран за новобранец на годината и играе в Мача на звездите.

Джордан участва на Олимпиадата в Барселона през 1992 година с Дрийм Тийм отбора на САЩ (който и до момента е баскетболният отбор с най-много звезди, участвал на Олимпиада). Отборът печели златните медали, като просто „смазва“ всеки свой противник.

На 6 октомври 1993 година Въздушния шокира своите фенове, като обявява оттеглянето си от баскетбола, за да започне кариера на професионален бейзболист. В крайна сметка обаче още през март 1995 година той отново се завръща в екипа на любимия „Чикаго Булс“.

След още едно отказване и завръщане Майкъл Джордан изиграва последния си мач в НБА на 16 април 2003 г. с екипа на Вашингтон Уизърдс срещу отбора на Филаделфия Севънти Сиксърс. В него той отбелязва 15 точки и е сменен под бурни аплодисменти на публиката.

В своята кариера Джордан е шест пъти шампион на НБА с Чикаго Булс (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998) и два пъти Олимпийски шампион с отбора на САЩ (1984, 1992).

Шест пъти е определян за Най-полезен играч (MVP) във финалите на НБА и пет пъти за Най-полезен играч (MVP) в редовния сезон.

Джордан се пробва и в киното, като през 1996 година се снима в игрално-анимационния филм „Космически забивки“.

Майкъл Джордън има двама синове – Джефри Майкъл и Маркус Джеймс, както и дъщеря – Жасмин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уникален атлет и велик спортист!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Невероятен!
10
0
 
11
 
! Отговори
Chicago Bulls преди 9 години
Великият Джордан говори също така и за хладнокръвието при решителните точки,с които е измъквал Булс в завързани срещи.За него самия мач е тренировка,а тренировката е била истинската битка.Фил Джаксън ги е карал да медитират,да не се връзват на постоянните провокации на съперниците-бутания,обиди,лоши погледи.Спрял е за малко заради смъртта на баща му.Между 3 и 4 титла.Запитан дали те или сегашния *** на САЩ са по-добри,той каза :-Да,сега те са по-добри от нас на 50 !
9
0
 
10
 
! Отговори
Chicago Bulls преди 9 години
До коментар ( 5 ) :Това е правено периодично в мачовете.Но дори и през двама или трима пазещи го от "Пистънс" е отбелязвал невероятни кошове.Напиши JORDAN'S RULE или INCREDI BULLS и гледай за какво иде реч.Да не говорим за решителните му кошове срещу Юта Джаз и как по онова време Карл "Пощальона" Малоун нямаше спиране ! Е, "Биковете" спряха и него ! Скоти Пипън му е бил като по-голям брат извън игрището ! Има и интервю от 2013 с него.Много харизматичен ! Великан !
8
0
 
4
 
! Отговори
ads преди 9 години
до йдидф:AdBlock бе момче, AdBlock ...
7
0
 
7
 
! Отговори
мария преди 9 години
Голям е много, но инфото ви не е пълно има още две дъщери близначки от втория си брак!
6
0
 
26
 
! Отговори
М преди 9 години
Ето това е звезден рожденик, Днес.Бг. Не може да поставяте под общ знаменател Майкъл Джордан и Борислав Михайлов, например. Нищо общо нямат като постижения.
5
0
 
19
 
! Отговори
Bit преди 9 години
AIR JORDAN
4
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Chicago BullsТи знаеш ли от колко играча се състои един баскетболен отбор? Не може 4 да обграждат 1 и да го бият.Ще ги изгонят от мача.Освен това остава само 1.Добър беше но някой неща са си фантасмагория.Нали не вярваш и че е играл срещу извъземните? Както във филма space jam?
3
0
 
31
 
! Отговори
OLD BEN преди 9 години
Уникален! Много са великите, но най- великият е един- Майкъл!Като си спомня за отбора на Чикаго Булс с Джордан, Скоти Пипън, Хорас Грант, Фил Джексън, и настръхвам.
2
2
 
23
 
! Отговори
без думи преди 9 години
Уошингтън Бюлетс???Защо тогава не останахте верни на "стандартите" си и не написахте Шикаго Бюлс?
1
0
 
36
 
! Отговори
Chicago Bulls преди 9 години
Нещо,което малцина знаят :През 80-те години Чикаго играе 3 поредни финала в ИКонференция срещу "Гаднярите"- Детройт Пистънс.И понеже са били безсилни срещу техниката на Джордан,измислили "Правилото на Джордан" т.е. когато Майкъл получи топката по 3-4 играчи да го обградят и бутат и удрят.За да го пречупят физически и психически.Но накрая успяват да ги елиминират и печелят 6 титли в рамките на 8 сезона ! С много упоритост и труд се е издигнал.Най-големия завинаги !!!