Mappa Mundi – картата на света, която оцелява 700 години

Тя е по-скоро произведение на изкуството, отколкото ориентир за пътници
28 апр 2019 17:14, Нели Христова
22
Mappa Mundi – картата на света, която оцелява 700 години
Снимка: BBC

Катедралата Херефорд във Великобритания е дом на много причудливи артефакти и древни съкровища. Сред тях се намира и една от най-старите средновековни карти на света - Mappa Mundi. Тя има статут на обект на световното културно наследство.

"Mappa Mundi се превежда като "дрехата на света", разказва историкът доктор Роузмари Фирман. - Тя е, поне до сега, и най-голямата средновековна карта, която е запазена до днес."

На нея са нарисувани пътищата на поклонниците и на търговците, но далеч не може да бъде използвана като карта, по която да се навигираш. Всъщност, Mappa Mundi е изключително странна. На нея са нарисувани причудливи хора и зверове, които завихрят въображението ни и до днес.

Върху Mappa Mundi има хора от различни раси, някои с глави на кучета, други - с глави или лица върху гърдите си. Същества, които на практика не съществуват.

"На картата се забелязват едно-две дискриминиращи изображения, като например група евреи, нарисувани по не много приятен начин или раси, които хората тогава са смятали за подозрителни или не са знаели нищо за тях", разказва историкът Сара Ароусмит. По думите й, тази карта показва също така, какви са били настроенията по онова време. 

Mappa Mundi по-скоро може да бъде наречена произведение на изкуството, отколкото карта. Според някои експерти, на нея не са изобразени раси, тъй като това е модерен термин, а "чудесни хора", които демонстрират разнообразието на онова, което Бог е създал.

Според Ароусмит, светът от Mappa Mundi малко прилича на съвременния: "Хората си казват "Дали съществуват малки зелени хора?" и някои ще отговорят "Да, има хора в Космоса", или "Да, има други раси на други планети", а много други ще си кажат "Не, невъзможно е".

"Mappa Mundi е невероятно визуално произведение. То е като енциклопедия на образите, но много красива енциклопедия. Естествено, тя е изградена върху християнските виждания за света - Йеросалим е центъра на света."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Без да знам латински мога да се обзаложа, че името на картата е Картата на света! :) А относно разсъжденията за "расизма"...без думи, тотално промити мозъци има и все по-промити се очертава да станат.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупавите християни 1000 години да се ръководели от такива карти. Ако науката беше продължила да се развива по дивашките християнски канони все още тази карта щеше да е актуална.
11
8
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Кво да очакваш от християнската диващина и невежество....1000 години мрак...и още се кланяте на тоя чукондур!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че тя там си е била Гърция -в днешна Турция!
9
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В подземията на КГБ'то и до ден днешен преправят Историята и географски карти за да изкарат, че Москва е истинския Йерусалим, а Московската Орда е най-древната цивилизация !Нощно време закопават в московските катакомби откраднати древни артефакти, за да бъдат "открити" при "случайни" разкопки !Русофилите и сега знаят, че Московската Орда е най-старата !
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болните амбиции на някои западни европейски държави в късното средновековие,които непрекъснато завземат чужди територии,фалшифицират и карти и история,за да оправдаят болните си амбиции и агресия,затова не може да се доверявате на всяка карта,много карти и история са фалшифицирани,но може да се доверите на фактите от ПСВ и ВСВ,които са тотална катастрофа и смърт за Европа,поради болните амбиции на тези държави и дано не се повтарят такива грешки отново!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много карти са фалшифицирани около 16 век и най-много са фалшифицирани около 17-18 век,затова не се доверявайте на всяка карта,която видите в нета или някъде другаде.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Каталинския атлас,Гърция се е намирала в Азия,в днешна Турция,а не в Европа,картата-атлас е от 14 векhttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Anonymous_Catalan_chart_%28Paris%29.jpg
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЙерОсалим не е център на света, всяко голямо нещо е съставено от по-малки неща като почнеш от там, че планетата е съставена от атоми. Адам и *** са създадени на 8-ят ден. Първата жена на Адам е била Лилит тя е изяла забраненият плод и Господ я е изгонил, после създава *** за да му стане съпруга. От Лилит е родосовната линия на крал Артур.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Mappa Mundi се превежда като "дрехата на света"---"Mappa Mundi се превежда като "Картата на света". От латински. Поради уникалността си, Mappa Mundi се възприема като собствено име на документа.Докторката с "арийската" фамилия образно го превежда като "дрехата на света", тъй като там има разнообразна инфо за света.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е карта на криптата затуй е населена със странни същества най-странното е, че се предполага, че единият от входовете е във една пещера във Крим другият вход е във Монголия. Какво е криптата никой не знае смята се е са някакви портали Херакъл като отива във Крим да търси златорогия бик и остава да пренощува във една пещера там срещ една змиеподнбна богин и се оженва за нея. Затуй е тая врява около Крим краварите се страхуват, да не би руснаците да намерят входа към пещерата.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карта на България през 1570 г.,която част не попада под османска власт при нашествието на турците и продължава да е самостоятелна държаваhttps://twitter/EuropesHistory/status/554427832869605376/photo/1
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това фактически е разказ за тогавашния свят в картинки и за хора и места,през които е можело да се минава. Или накратко казано,не карта а пътепис.