В нов превод - какво не знаем за антиутопиите на Оруел?

Художникът Дамян Дамянов пред Bulgaria ON AIR
8 яну 2021 11:08, Анисия Иванова
14

"Здравият разум не се поддава на статистика" - слова, изречени преди почти век от Джордж Оруел, чиито произведения също звучат стряскащо актуално  и днес. С нов превод, допълнени текстове, изчезнали за десетилетия и майсторски илюстрации - най-знаковите творби на британския писател излизат отново на книжния пазар. Това са "1984" и "Фермата на животните".

"Да работя върху този автор беше една сбъдната мечта. Много е важен за мен като личност и борец. Беше доста трудно и голямо предизвикателство да се даде нов вид, нова опаковка, колкото и търговски да звучи, но и това е начинът да се предложи това произведение на тези, които не са имали шанса да се запознаят с него", каза художникът Дамян Дамянов за "България сутрин".

Корицата на "1984" е в доминиращо черно и малко червено, а другата - точно обратното.

"И двете книги са визуално свързани, тъй като те не са продължение една на друга, но и двете са посветени на темата за абсолютната тоталитарна власт, която смазва отделни индивиди. Избрах черно и червено, защото това са предпочитаните цветове от тоталитарните и човеконенавистни идеологии. Визията е доста остра", подчерта Дамянов пред Bulgaria ON AIR.

Преводът на книгите е нов, но може ли времето, в което са написани да ни обясни сегашните събития?

"И днес, когато споменеш името Джордж Оруел, веднага го наричаме "пророк". Той и тогава е бил до голяма степен пророк. Неговите герои и персонажи винаги са разтревожени от това, което ще се случи. Те предупреждават човечеството за бъдещето", посочи художникът.
Той припомни, че "1984" е една много късна творба. Само година по-късно Оруел умира и не може да стане свидетел на собствената си голяма популярност. Оказва се, че през през няколко години има невиждан интерес към книгите на Оруел.

"Предупреждението за това, което се случва, вече е описано. В кризисни моменти, в които цялото човечество чувства, че нещо се променя генерално, ние си спомняме за този автор. Тези негови пророчества могат да се проявят по различен начин във времето", допълни Дамянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
451°F преди 3 години
Обратното на утопия, не е антиутопия, а Етиопия.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близък беше с твоето мненние бог да го прости... Здрав и прав, "грипчето" го отнесе за един месец, на 46.-------Говори с имена, за да можем да проверим.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируса е най-доброто нещо, което се е случвало за възхода на тоталитаризма от Оруел насам. Случващото се по света си е като негова книга. Смирените овце се поддадоха на страха, че 2% от тях няма да оцелеят. Управляващата класа прасетата си вдигна правомощията и почна да се разпорежда с живота на по-неравните от тях. А големият брат в някои държави следи кои пуска смс за да излезне от домашната си килия. Оруел сигурно се преобръща в гроба.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и Бойко еднокнижника го бяха питали за Големия Брат, а той си мислеше, че го питат за Биг Брадър от телевизията. Мъкааа. И на неговите гласоподаватили до там йм стигат мислите.
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оруел не е предвидил това, което Конгресът на САЩ иска- пълното ликвидиране на пол, майка ,баща, син ,дъщеря и т.н. Изглежда, че и неговото въображение не може да допусне такава нелепост/ трябва да се използва друга дума, но ще я зачеркнат!/
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"divi razkazi" zadaljitelno v austria.
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"hashove" v capitol usa... po idea na hero mustafa?!
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"nemili nedragi" zadaljitelno v uk.
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"pod igoto" zadaljitelno v usa.
2
2
 
18
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Задължителни четива... Но колко свинчета ще да ги разберат?!?
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даа бой по хората, които НАРУШАВАТ "ЗАКОНИТЕ". Тези престъпници си канят гости, при заплахата от грип! Трябва да се смажат моментално! Скоро по цял свят! Никакво излизане от къщи, освен с СМС-позволение за неотложни нужди! А гости? Това е тежко престъпление!