Байдън след срещата на върха на Г-7: Америка се завръща да води света

Участниците поискаха по-справедлива световна данъчна система
13 юни 2021 19:21, Анисия Иванова
180
Байдън след срещата на върха на Г-7: Америка се завръща да води света
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ нарече приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания "изключително изпълнена със сътрудничество и продуктивна". Той повтори, че "Америка се завръща", както вече бе заявявал по време на сегашната си първа обиколка в чужбина като държавен глава, предаде Франс прес. Америка се върна към ангажимента си да води света заедно с другите нации, които споделят нашите най-съкровени ценности.

Мисля, че постигнахме напредък във въстановяването на американския авторитет сред нашите най-близки приятели, заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. "Всички около масата осъзнаваха и осъзнават предизвикателствата, срещу които сме изправени, и отговорността, която носят нашите демокрации", добави Байдън на летището в Нюкий, Югозападна Англия, преди да отпътува за среща с кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор.

 Байдън заяви още, че на срещата си с руския лидер Владимир Путин на 16 юни в Женева смята ясно да маркира условията за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон, предаде ТАСС. "Това не е състезание кой по-добре ще се представи на пресконференцията, кой кого ще може да постави в неудобно положение. Става дума за това, че смятам ясно да заявя какви са условията за подобряване на отношенията", каза Байдън на пресконференция след приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания.

По думите му има области, в които Вашингтон и Москва могат да работят съвместно - "може би в сферата на някои стратегически доктрини" или "по въпросите на климата", каза той.

Байдън добави, че откровената дискусия на четири очи ще е най-добрият начин двамата с руския президент да обсъдят противоречията и възможните сфери на взаимодействие.

"Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда много откровен с него, що се отнася до нашите загрижености. Ще разкажа как е минала срещата от моя гледна точка, той ще разкаже за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и как сме застанали", посочи стопанинът на Белия дом.

Той допълни, че президентът на Русия Владимир Путин е прав, казвайки, че отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от години, но подчерта, че всичко зависи от това дали руският президент действа в съответствие с международните норми, което според него не винаги е така.

Същевременно Байдън, който ще се срещне с Путин в Женева тази седмица, подчерта, че не търси конфликт, но увери, ще бъде много откровен с него относно американските опасения.

Президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че Г-7 "не е клуб, враждебен на Китай", при все че в заключителната декларация от срещата си на върха приканва Пекин да зачита човешките права в Синцзян и Хонконг, предаде Франс прес.

Макрон заяви на пресконференция след форума на Г-7 в Корнуол, че Г-7 е "сдружение на демокрации", което се стреми "да работи с Китай по всички световни теми" независимо от разногласията.

Лидерите от Г-7 подкрепиха днес разработен от финансовите им министри реформен проект за въвеждане на глобален минимален данък с цел борба срещу данъчната конкуренция между страните. В заключителна декларация след тридневна среща на върха във Великобритания те се произнасят за "по-справедлива световна данъчна система", предадоха световните агенции.

Участниците във форума се ангажират да ускорят борбата с климатичните промени, поставяйки си като цел до 2030 г. да бъдат съкратени с 50 на сто емисиите на карбонов диоксид от страните им и да бъде увеличено финансирането на развиващите се страни.

Държавните ръководители от обединението приканват Русия "да спре дестабилизиращите си действия", включително намесите, да зачита човешките права и "да потърси сметка" от виновниците за кибератаки от нейна територия.

"Призоваваме Русия спешно да разследва, да обясни убедително и да представи убедителни разяснения за използването на химически оръжия на нейна територия, да сложи край на системното потискане на гражданското общество и независимите медии, а също така да установи и да потърси сметка от онези, които, намирайки се в границите й, водят атаки чрез програми, изискващи откуп", заявяват в декларацията си държавните и правителствени глави на Франция, Италия, Великобритания, Канада, САЩ, Германия и Япония.

Г-7 приканва Китай "да зачита човешките права" на уйгурското мюсюлманско малцинство в Синцзян и на хората в Хонконг, изразявайки същевременно желание да сътрудничи с Пекин по въпроси "от взаимен интерес". Великите сили от Г-7 подкрепят в документа провеждането на Олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август, отложени с една година поради пандемията. Пожеланието им е проявата да се осъществи "по сигурен начин като символ на световното единство в усилията срещу КОВИД-19".

Обединението на индустриалните държави настоява Световната здравна организация да разследва по-подробно произхода на COVID-19 в Китай. Разследването трябва да е "прозрачно" и "водено от експерти", изтъкват лидерите от Г-7 в разпространеното заключително комюнике от срещата на върха - първата, осъществена присъствено, от близо две години насам. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
0
 
! Отговори
аха преди 2 години
Добре, че са коментарите под статията, че да се видят опорните точки на пропагандата срещу запада. На някои хора никак не им стои добре, когато група от държави се подкрепят. Само за пример да дам - Китай в момента има активен конфликт или активни претенции за територии към всички свои съседи. Това са повече от 20-30 държави. Вече и страха от икономически санкции от Китай не може да спре доста държави да надигнат глас. Ако Китай някога доминира света, няма да има морков, само пръчка...
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великите сили от Г-7... Хайде да уточним. "Великите сили" е историко-политическо понятие отпреди век. Сега е неактуално и неадекватно. После, страните в Г-7 в болшинството си не са особено велики. Две от тях са практически още подчинени от ВСВ насам, други 4 са полувасални. И повечето не са от най-големите икономики. Във военно отношение да не говорим.
127
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"враждебен на Китай" -> мисирките, казва се "враждебен КЪМ". Ей, много ви е труден родният език...
126
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Макаронеца не е слепец!..Виж ИЗВИНИТЕЛНАТА му усмивка докато Чучелото "Бай Дън" го стиска за ръката../да не падне,разбира се!/..Но какво да направи франсето?..-ЦИРКЪТ Е ЧУТОВЕН и той,като "Част от личния му състав",трябва да участва../"Сички бееме на пазар"../
125
1
 
10
 
! Отговори
Слепец слепеца води преди 2 години
А Байдън се държи за ръката на Макрон за да не падне. И им е много весело и на двамата. А то наистина си е смешно.
124
1
 
9
 
! Отговори
овчар преди 2 години
Само овце се водят.
123
1
 
9
 
! Отговори
Керамични вицове преди 2 години
Само аз ли си мисля, че всичко е шоу ?
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БайДжо напето произнесе "Америка се върна към ангажимента си да води света", но думите му прозвучаха крайно кухо и не предизвикаха солидарен колективнозападен възторг. Разумният свят чу и запомни други думи - думите произнесени от Государя Путин - "САЩ определено и неотклонно вървят по пътя на СССР". Разумният свят се замисли: Ако Путин се окаже прав, а той винаги е прав, САЩ се сгромоляса като СССР, тогава сгромолясването на такива като нас - водените от САЩ - ще е 1000 пъти по-катастрофално.
121
2
 
4
 
! Отговори
има неяснотии преди 2 години
Добре е, че на срещата си с руския лидер Владимир Путин на 16 юни в Женева байДжо смята да маркира условията за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон. Государят Путин от своя страна еднозначно ще установи условията за подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва, ясно и недвусмислено ше очертае червените линии, които Пиндостан за нищо на света не трябва да пристъпва. Остава неясен въпросът дали Государят ще разреши на пиндостанския посланик да продължи работата си в Москва.
120
9
 
4
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"А ИНВЕСТИЦИИ ПОЧТИ 0 ЗА 30 ГОДИНИ! ЗАЩО НЕ ОТВОРИХТЕ 1 АМЕРИКАНСКА ФАБРИКА!"Къде да ги наливат тези пари, във фирмите на мутрите? За да отиват по скъпи имоти, яхти и к рви? Може да са всякакви, но не са ***. Иначе Байдън е прав, дано САЩ да се завърнат, след кратката пауза по времето на Оранжевия, който цял мандат прави метани на ***. Успех на САЩ и на останалия цивилизован свят.
119
1
 
20
 
! Отговори
Православен славянин преди 2 години
Истината е ,че милиардерите поведоха хорото към дъното ! Парите поквариха света !
118
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ще ядат сопа и колкото по-дълго го отлагат - толкова по-силно ще играе сопата. "Великата" им армия е за посмешище, нападат само от голяма дистанция, иначе са стадо страхливци. Също корупция ги е оставила на практика без използваемо оръжие. Икономиката им доказано не работи, всичко е внос. По улиците им вече върлуват гладни цветнокожи. Работещите от стрес и едно дете не могат да отгледат. Още 10-20г и тези ще са на бунището.
117
1
 
17
 
! Отговори
А тръгнал преди 2 години
Бе то Байдонът него си не може да води,загуби се оня ден на срещата в имението......а тръгнал света да води. Шемет.
116
1
 
19
 
! Отговори
Изгорелия цирк преди 2 години
Шегаджия е Байдън.
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам с кого се завръща...Пази Боже!
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От смешен, по-смешен, от ***, по-***!
113
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Америка се завръща" - да водите света към унищожение, а вие да се "БОГОВЕТЕ".Не, Мерси!!!
112
1
 
37
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Тия все още си мислят, че Светът е техен...
111
3
 
34
 
! Отговори
Не преди 2 години
Америка води света към разруха, не мерси...
110
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя не знае на кой свят се намира, ще ми говори 'америка се завръща'....гледахте ли видеото дето се загубил и озова на едно кафене....егаси ужаса....