Северните страни признаха български композитор

Българският композитор Николо Коцев е номиниран за изключително престижната Награда на Музикалния Съвет на Севера
19 авг 2008 16:10,
6
Северните страни признаха български композитор
Обложката на операта, която донесе наградата на Николо Коцев. Снимка: nostramusic.com

Българският композитор и световноизвестен рок-музикант Николо Коцев получи радостна вест по време на почивката си в родината.

Той е първият наш сънародник, номиниран от Културната делегация и Общината на островите Оланд (Финландия) за “Наградата на Музикалния Съвет на Севера”.

Номинацията бе официално обявена на 15 август и му се дава за рок-операта “Nikolo Kotzev’s Nostradamus”, която вече няколко години се радва на невиждан световен успех .

За уникалната си творба Николо привлича гласове като Глен Хюз, Алана Майлс, последният вокалист на “Рейнбоу” Дуги Уайт, Сас Джордън.

Високопрестижната награда съществува от 1965 година и e изключително високо признание.

За лауреат през година се редуват изпълнител, ансамбъл или жив композитор, а тази година номинираните са 12 – от всички северни страни.

В момента Николо Коцев пише нова творба - класическата опера ”Джоел” (Joel).

С премиерата й на 26 Юли 2009 година ще бъде открит новопостроеният Дом на културата на островите Оланд, където композиторът живее и твори от 1989 г. насам.

Специален гост на премиерата ще бъде президентката на Финландия Тарйа Халонен, което е голяма чест за българина.

Според композитора, получаването на такъв професионален ангажимент е било мечта, която вече е смятал че няма да се сбъдне. Гласуваното му доверие и признание са колосални. Мнението на Николо е повече от недвусмислено: “Колко хора в днешно време биха могли да кажат: пиша класическа опера?”

Николо Коцев е финландски гражданин от 1995 година. От дълги години е музикален директор на групата на Робин Гиб (“Би Джийс”), с когото го свързва голямо приятелство.

В следващите месеци им предстоят концерти в Берлин, Миконос и Канада.

Въпреки натовареният си график, китаристът има все нови и нови търсения и с групата си “Брейзън Абат”, с които имат пет студийни, един лайф албум и две DVD-та.

Последното участие на групата предизвика истеричен фурор на Фестивала “Меджик Съркъл”, който се организира от бандата Меноар в Германия и се счита за най-големия рок-фестивал в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
MI преди 15 години
Nokolo Kozeav priznavat no komunistite i Dogan - ne! Da gi svalim ot vlast!
4
0
 
0
 
! Отговори
\m/ преди 15 години
Операта е страхотна. Това е първият ми оригинален диск. Бях още ученик като излезе, т.е. преди 7 години някъде и струваше 42 лева, което си бяха две стипендии по 21 лева. И не съжалявам!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
yavno momcheto e kadarno! bravo i poveche uspehi v badeshte!
2
0
 
0
 
! Отговори
ПОЧИТАТЕЛ преди 15 години
Българин РАЗНОТИЛ се в чужбина. Това е показателно. Дарбата и таланта се оценява от публиката, а не от политическите партии.Той твори себе си, такъв какъвто е, не е обременен.Да е жив и здрав!УСПЕХ!
1
0
 
0
 
! Отговори
zver4etooo преди 15 години
Обложката на операта, която донесе наКрадата на Николо Коцев. Снимка: nostramusic.com