Трябва ли чужденци да купуват свободно ниви в България?

Фермерите продължават да чакат новия Закон за земите
3 яну 2018 11:00, Надежда Бочева
128
Трябва ли чужденци да купуват свободно ниви в България?
снимка: Pixabay

Земеделците в България отдавна очакват да се сложи ред в законодателството за земеделските земи. Въпреки това кръпките в законите следват една след друга, а понякога след промените следват корекции с нови промени. Работата по единен нормативен акт за земеползването тепърва се организира, въпреки че отдавна управляващите обещаха това да се случи.

Плановете за съставянето на единно законодателство бяха обявени още от Десислава Танева, когато беше министър на земеделието в предишното правителство на ГЕРБ.

Министерството избра с пряко договаряне консултант – адвокатско дружество, което да обедини нормативната уредба. Работата по проекта спря заради политическата криза в края на 2016 г. Служебното правителство не хареса свършената работа, за която бившият служебен министър Христо Бозуков обяви, че е трябвало да бъдат платени 462 хил. лв. с ДДС.

През лятото земеделският министър Румен Порожанов заяви, че през 2018 г. ще се работи по единен нормативен документ и обобщи така свършеното до момента: "Заварихме една изключителна боза с открита обществена поръчка, правена – недоправена, подписан – неподписан договор, договор в прокуратура, изпратени материали по този договор, който не е ясно дали е легитимен или не е легитимен, материали, които не са били приети". "Абсолютна нула", каза тогава той.

На 19 септември 2017 година Народното събрание възложи на земеделското министерство до 31 декември да внесе доклад с анализ на нормативната регулация на обществените отношения в земеползването и Стратегия за управление и развитие на оземлената собственост в България. 

"Очаква се те да бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в последните работни дни на 2017-та година", заяви в средата на декември пред Investor.bg зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. По думите ѝ този път анализът на законодателството се прави от вътрешни експерти на министерството от дирекция "Поземлени отношения и комасация".

"Кодексът за земята трябва да е работещ, да функционира поне 10 години, за да можем да планираме дългосрочно нашите инвестиции", коментира Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Според него реално по кодекса ще се работи през втората половина на 2018 г. след българското председателство на ЕС. "Безсмислено е да даваме пари за нов кодекс, като не знаем условията", каза той по повод предстоящия дебат за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз след 2020 г.

"Моето впечатление е, че Кодексът за земята в момента не е на дневен ред", коментира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов.

Вергиния Кръстева обаче бе категорична, че в рамките на десет месеца, както настоява парламентът, агроминистерството ще предложи готов законопроект за земеползването.

Трябва ли чужденци да купуват свободно ниви в България?

За да купят ниви в България, според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ)  чужденците трябва да докажат пет години уседналост. Ограничението бе въведено през 2014 г., а в момента Европейската комисия води наказателна процедура срещу България и други страни членки.

ГЕРБ обаче заявиха, че парламентът няма да подкрепи промяна, с която се премахват ограниченията, въпреки че правителството подготви законопроект в тази посока.

На въпрос какво е предприело земеделското министерство по наказателната процедура експерти отговориха, че е "създадена работна експертна група от различни компетентни ведомства, която да разгледа обстойно публичните документи и да предложи решение по казуса". Ще има и обществено обсъждане.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: земеделски бизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че българското земеделие е съсипано не го дължим на чужденците , а на нашите политици,това че народа се изнесе в големите градове ,че не работи земеделие защото не е субсидирано от собствената им държава ,че купуваме агнешко от нова зеландия яйца от Полша и т.н -за това трябва да благодарим на политиците и на себе си,защото сме се скатали в домовете си и си казваме абе и така сме си добре дано да не станем по-зле .Да ама не ще станем ,защото си траеме унас
116
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Анонимен Май вече е измислено къде ще ни натирят. Едни разпръснати по света, останалите - под земята.
115
3
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Хубаво би било Земята в БГ да е изцяло държавна собственост, но да се дава под аренда при определени условия! Но това е ако някой желае страната да остане цяла в дългосрочен план! Да ама не, много българи чакат да се разреши да си продадът земите на небългари за/на по висока цена!пп. интересно е кой има най-вече интерес към българските земи!?
114
2
 
4
 
! Отговори
До 116 преди 6 години
А ако се продаде на турци?Какво правим?
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи на кой се продава. Ако се продаде нa германци. Много неща в държавата ще се подобрят. Ако се продаде на Руснаци корупцията ще се увеличи.
112
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазете си земята и стойте гладни... това ли наричате бъдеще ?!Продай скъпо и ползвай парите за нещо, което ти е полезно СЕГА.Защото ти живееш Сега.Само чужденците ще вдигнат цените на земята до истинската и стойност!
111
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, трябва да може всеки да реши сам.
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук коментират и 5-6 човека от един чужд,но до болка познат ни етнос,който отново иска да ни завладее,но този път по-елегантно,чрез покупка на земяТе ви казват,че няма нищо лошо в това,да си продадете земята на по-висока цена.Хора,не се поддавайте на тези внушения.От както свят светува и до днес войни се водят за земя.Земята не е просто територия,тя е държавата на един народ.Нашите деди и прадеди също са воювали за парче земя.Не си я давайте!
109
4
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Българина си плямпа и накрая нищо конкретно.СТРАХ,А-ама не си признавате,оно си требе дупе. Моите въпроси са: Кой разреши на Руснаците да презастроят цялото ни черноморие и все още по нивите около Обзор,Бяла и Иракли да има бариери с надпис /включително и на Руски "ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ,ВЛИЗАНЕТО АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО" И второ: Можеше ли референдума в Генерал Тошево да премине без участието на "Нощни Вълци" и Варненски мутри???????????????
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до НеАма те в момента нямат проблем с това приятелю. Идва чужденеца, създава фирма в Бг и купува земята чрез фирмата. Никой не го спира ако иска да инвестира.
107
9
 
4
 
! Отговори
до Не преди 6 години
В нормална държава земята наистина не би трябвало да се продава, но....Бг обезлюдява, вече почти никой у нас не се занимава със земеделие.Обезлюдени села и пустеещи обработваеми земи.Ако има желаещи европейци, които са готови да инвестират в българското селско стопанство и да обвържат живота си с Бг, тогава не виждам проблеми.
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ниви НЕ, но апартаменти върху общинска земя(блок) ДА.
105
3
 
9
 
! Отговори
Dem преди 6 години
До медМалко изземаш функциите на Господ. Естествено, че земя с "кръв се взема и с кръв се дава". Точно това имам впредвид. Това, което дедите ни с кръв са извоювали, внуците им днес продават за няколко гроша повече. Продават не само земеделстка земя, а територия. не ми се спори повече.
104
3
 
7
 
! Отговори
Кавалджиев преди 6 години
До Бай Димитър Аргиров от Кавалджиев. Димитре, Това което става днес с земята сме виновни ние и двамата с теб,защото забравихме завета на работническата Партия към нас - ,,Земеделци, помнете 9 юни- Пазете 9 септемвриыы .Ето тези,които се разпореждат днес съ с земята, са онези Деветоюнци,за които ние забравихме.
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе кво се дърлите? Земя и сега всеки чужденец може да си купи колкото си иска - прави една фирма и купува. А и наче,ако чета коментарите излиза,че никой не ще да си продава земята,пък сделки бол. ай стига фалшив патриотизъм1
102
5
 
6
 
! Отговори
НЕ! преди 6 години
НЕ!НЕ!НЕ!Земята ни не е за продан!
101
3
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Земята трябва да е притежание на тези, които я обработват. Не разни "инвеститори" да я притежават, а друг да им я обработва ангария.
100
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арабите имали пари - ами да, нали продават нефта си.В Генерал Тошево забраниха търсенето на газ и нефт с референдум и сега ще ходят гладни, а арабите ще им изкупят земята ;)Явно българите са доста по-глуупави :)))
99
5
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
категорично НЕ!
98
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да