И беден, а и богат... българинът все налита на бързия кредит

Необслужваните вземания намаляват, хора с пари ги искат
Обновена: 13 апр 2018 07:12 | 13 апр 2018 07:10, Екип на Investor.bg
39
И беден, а и богат... българинът все налита на бързия кредит
Снимка: Булфото, архив

Увеличението в обема на бързите кредити и спадът на дела на необслужваните такива говори, че съществува голям дял на платежоспособни клиенти, които по редица причини предпочитат небанковите финансови институции за покриване на своите нужди от допълнителни средства.

До такива изводи достига икономистът Христо Христов в свой анализ на сектора за бързи кредити и основните играчи в него.

Сегментът, в който работят фирмите, специализирани в така наречените микро или бързи кредити, се развива.

Към края на декември 2017 г. вземанията по кредити на дружествата, специализирани в кредитиране, са 2,750 млрд. лв. (2,8% от БВП) при 2,509 млрд. лв. (2,7% от БВП) в края на декември 2016 година. Те се увеличават с 9,6% спрямо края на четвъртото тримесечие на 2016 г. и с 0,9% в сравнение с края на септември 2017 година.

Според отчетната статистика, публикувана от БНБ, върху вземанията по кредити оказват влияние нетните продажби на кредити от дружествата, които за последните дванадесет месеца са в размер на 114 млн. лева.

На годишна база продадените кредити са в размер на 152,3 млн. лв. , в т.ч. 35 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2017 г., а закупените – 38,3 млн. лв. (0,1 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2017 г.)

Разглеждайки топ 10 на най-големите компании в сектора можем да направим извода, че традиционното схващане, че този пазар не представлява интерес за банките се е превърнало в мит", коментира Христов. Ч

Често профилът на клиентите на тези дружества се е обуславял от хора с лоша кредитна история, които не могат да разчитат на значително по-евтино финансиране от страна на банките.

За това и самите банки не се вълнуват от този сектор. Данните обаче категорично опровергават тези твърдения.

Нишата, в която дружествата, специализирани в кредити, работят, е от клиенти, които банките не биха финансирали или такива, които не желаят дългосрочно обвързване. В България делът на сивата икономика според експертни оценки е между 25%-30%. Според анализ на Министерството на финансите делът на хората, работещи без трудови договори, е 18%. В тази стойност не се включва делът на работещите по договори със скрити клаузи – такива, които се осигуряват на много по-ниско трудово възнаграждение от реално получаваното.

Това означава, че не малък брой от работещите не могат да докажат официални доходи и поради тази причина не могат да отговорят на по-стриктните изисквания на банките.

Разпределението на топ 10 на дружествата по активи не се различава съществено като подредба от това по големина на кредитните портфейли. Тук отново се забелязва, че почти всички компании са увеличили своите активи през 2016 г.

Въпреки че големите компании в сектора бележат ръст в своите активи, то общият ръст на сектора се забавя като от сериозния си скок с 44% през 2014 г., през 2016 г. ръстът е доста по-скромните 11%.

Според Христов добрите сигнали, идващи от икономиката, стимулират търсенето и на бързи кредити. Това води освен до ръст в отпусканите обеми, но и до ръст в нетните приходи на дружествата в сектора. Приблизителните приходи за 2016 г. са в размер над 300 млн. лв. като темпът на ръст се забавя леко, но запазва високите си нива. Общата печалба в сектора е над 120 млн. лв. в края на 2016 г. като нейният размер се удвоява от 2012 г. досега.

Още икономически новиви четете в Investor.bg


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Христо Христов

Всичко това при положение, че за 3-4 месеца ще върнеш заема и ще платиш 50 лв. лихва по него, което сигурно ще ти излезе и по-евтино от банков кредит. Е заслужава ли си да минаваш през тромавата процедура на банките за това? Все пак правете разлика между двата продукта - бърз кредит и потребителски. Ако ти трябват 10-20 хил. лв за 5-6 г. срок на кредита, банката е по-добър вариант. Ако ти трябват 200-300 лв. неочакван разход за 3-4 месеца....
31
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Много хора коментират без да мислят или да са чели анализа. Реално ако имаш нужда от 200-300-500 лв. (не забравяйте, че минималната заплата е малко над 500 лв. и има хора, за които подобни суми са големи) излиза много по-евтино да вземеш бърз кредит, от колкото кредит от банка. С банката ще имаш разход за откриване на разплащателна сметка, месечна такса за подръжка, издаване на карта към сметкрата, такса за нея. Такса за закриване на сметка. Всичко това прави разход от 50-60 лв. и много време.
30
1
 
1
 
! Отговори
правилно преди 1 година
финансово неграмотните хора и хора които не могат да си
правят елементарна сметка налитат на Бързите кредити.
29
0
 
1
 
! Отговори
кредито дебелито преди 1 година
бързите кредити се развиват благодарение на т>Ъпанарите които са алчни и се самозараят и разоряват лошото е че си повличат роднините и приятелите ...прехода не прощава
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бързите кредити са една полузаконна измислица която е била в началото на капитализма лихварство а тука я има от прехода ...половината хора от алчност зимат кредити за телефони ку.рви казина коли,същите които ходат по мачове и търкат билети т.ъпанари после ревът ...единствено банката е институция за това а повечето хора немат финансова култура и немогат да си направят сметката дори в супермаркета камоли за живота ...
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До the Ghost

Знам, че не важи за всички, но повечето хора предпочитата, да са в дългове, отколкото да не са яли от 3 дена и да са на тъмно.
26
0
 
0
 
! Отговори
Дяволе преди 1 година
Англеле - гръмни се.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъх аз не искам да знам.В казармата теглих заем зада се прибееа един ми го изкара из носа от тогава ни заем ни кредит не искам да знам
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ангел 23
Всичко това според мен се дължи на неграмотната ни образователна система която учи децата да учат за да работят хубава работа е не да учат за да изкарват много пари!
..

Това което си написал е една голяма глупост! Живота не е пари и смисъла на живота НЕ е в парите!
23
6
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Само финансово неграмотните хора,комарджии и хора които не могат да си правят елементарна сметка налитат на Бързите кредити.Това да вземеш такъв кредит си е направо кощунство и неуважение спрямо парите.Всичко това според мен се дължи на неграмотната ни образователна система която учи децата да учат за да работят хубава работа е не да учат за да изкарват много пари!
22
2
 
8
 
! Отговори
the Ghost преди 1 година
Опитвам се да разбера логиката на тези дето "налитат" на бързите кредити и не мога да я проумея. Е как днес ти трябват 1000-1500 лв. ( да, обяснимо е да ти притрябват ненадейно пари) и ги нямаш, а след 3-6 месеца ще имаш да върнеш 1000-1500 лв. +20-30-40-50% лихва?
Защо бе хора?
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До America
Това българинът много го е страх да не влезе в борч.
..

Ако не си правиш сметката навреме, къде ще ти излезе сметката? Тия дето притискат "да харчиш", най-много си правят сметката ... то затова и те натискат ТИ да харчиш, че да не се налага те да харчат!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18
Налитаме на бързи кредити заради мизерията, в която живеем
.

Хеч не налитаме ама много ти се иска да е така. Нали бе, лихвар?!
19
2
 
6
 
! Отговори
До Жо преди 1 година
Да бе верно? :) Сега ще го проверя, мислех че си се заиграл с клавиатурата. Пак се обогатих:). Нищо чудно скоро и оттам да печелят. Малко печелят софиянци, защото малко търкат. Имат някаква финансова и друга култура. Колкото по на север и запад-изток отиваш, толкова по - смугло и тъпо става. И никой не разсъждава, че като спира всяка сутрин с трошката си пред Л-фка да търка билетче, толкова му е дневната такса за лизинга на нова кола. Но пък си му е по щастливо така явно.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Налитаме на бързи кредити заради мизерията, в която живеем. А богатите да вземат бързи кредити е чисто и просто нелогично.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един ви го написа- кредити се взимат за развитие на някаква идея , затова банките искат обосновка ,
Аз имам една къща и реших да дръпна 15 хил с 6 месеца гратисен период, за да я ремонтирам с цел отдаване под наем. Ако бях чакал да ги събирам от заплата щяха да минат 3-4 години , а с кредита за 3 месеца я подготвих и вече е на пазара ..
16
0
 
4
 
! Отговори
м даа преди 1 година
Имам кредитна карта с лимит от 900€ , при разсрочване за година ти идват 90€ лихви. , един път съм я ползвал ей тъй за пробата , купих си 2-3 дреболии платих пътя до бг и една екскурзия и сумата(700) я разхвърлях за 5 месеца и истината е че ми се сториха цяла вечност, и последните 2 вноски ги платих наведнъж, та да ми се махне от главата.
15
0
 
4
 
! Отговори
Жо преди 1 година
До "До Жо" № 17
ФАКТ Е, че най-малко са печелившите от двумилионната София.
А колкото до Чепърлянци, наистина има такова село до Калотина:)
14
0
 
16
 
! Отговори
До Жо преди 1 година
Като каза "Чепърлянци", винаги ми е било чудно на имената на населените места, откъдето печелят. Имам чувството че се появяват само и единствено за Националната лотария. Това ме обогатява географски. П.П. Баби Гицки рядко печелят. Обикновено са цветни, с турски имена. И ще оправят къщата или ще си купят апартамент. Мечтата ни за такъв комшия. Кка един не каза "Ще финансирам образованието си .. някъде" или ще ги дам за курсове за квалификация, или смислен бизнес...
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната рекламна статия за заробване, която между другото показва, че дефакто кредити се искат все по-малко.

Абе как ше искаш кредит бе, с какъв акъл ще се ковеш? Ако ти "днес" нямаш 100 лв , от къде "утре" ще има 150 лв, които да върнеш?

Мислиш бе, Ганьо Балканси? Единственото лично нещо, което има човек на този свят е времето, което изтича безвъзвратно още с раждането. Искайки кредит, ти отдаваш на друг, част от жизненото си време!