Нашенци пазарували навън за над €500 хил. - коли, бижута...

В НАП отсяват рискови данъкоплатци по 80 критерия
54
Нашенци пазарували навън за над €500 хил. - коли, бижута...
Снимка: архив, Ройтерс

От 2017 г. България е част от автоматичния обмен на данни с държавите от общото икономическо пространство на ЕС и още 30 държави.

Така до българските институции са дошли сигнали, че през 2017 г. българи са пазарували в чужбина за 500 хил. евро и повече, пише "24 часа".

Още по темата
Освен от банки, имотни агенции, застрахователни компании, пенсионни дружества, чрез автоматичния обмен се предоставя и проверява информация и от компании за продажба на автомобили, луксозни бутици, магазини за продажба на бижута и други скъпи стоки.

Така във въпросния списък попадат любители на скъпи часовници, бутикови коли, скъпи златни бижута. Имало и имена на бизнесмени, които се интересували къде могат да открият сметки в криптовалута. В масовия случай подозрителните движения се засичали чрез плащания с банкови карти.

За да бъде завършена проверката, следва дълга преписка и серия питания до съответните служби, обясняват за изданието експерти, работили по критериите за селекция.

Случвало се е от нея да излязат нови данни за сметки, за подозрителни преводи, за придобити имоти, неплатени данъци и другаде, а не само в държавата, от която е тръгнал първоначалният сигнал.

НАП, финансовото разузнаване и прокуратурата са селектирали и чужди граждани, чието поведение отговаря на рисковите профили. Поискана е информация за над 2000 души от различни държави. Във въпросния списък имало и имена, селектирани по “българска линия”, най-често хора, които често пътували зад граница.

Според българските закони всеки български гражданин е длъжен да декларира притежавана от него недвижима собственост, като посочи държавата, адреса, вида и датата на придобиване на имота.

Ако получава доходи от него, също е длъжен да ги обяви. Всеки облагаем доход от чужбина също трябва да бъде деклариран пред българските данъчни власти.

Наскоро НАП официално съобщи, че проверява 300 българи, които са похарчили над 50 000 лева за м.г., но се осигуряват на минималната заплата или не са подали данъчни декларации, т.е. нямат и лев доход.

Технологията на проверките се задейства веднага след като в приходната агенция няма декларирани доходи, които да позволяват подобен начин на живот.

Над 80 са критериите, по които данъчните правят селекция на рискови данъкоплатци, разказват бивши инспектори.

Първият легален източник на информация са работодатели. Ако получателят не е обявил доходи пред българските данъчни и не е вписал къде са платени данъците за тях, получава първата червена точка.

Данъчните държат под око всеки, който няма легален източник на доход, но пътува често в чужбина, а при връщането си у нас декларира на митницата скъпи покупки.

Сигнал за повишено внимание от инспекторите е и деклариране на големи заеми, особено от близки и приятели зад граница, защото много често тези пари служат като алиби за харчове, които превишават доходите.

В черния списък попадат и членове на управителни и контролни съвети на компании или еднолични търговци, които държат скъпи офиси под наем или плащат лизингови вноски за автомобили, а компаниите им отчитат загуби пред данъчните. Имотните агенции и лизинговите къщи са задължени да докладват в приходната агенция за отдадени или купени скъпи имоти.

Ако някой непрекъснато превежда или получава пари от и към чужбина без задоволително обяснение, банките или финансовите институции, през които минават тези преводи, също веднага трябва да подадат сигнал, а данъчните да проверят основанията за превода, както и източника на парите.

Любителите на инвестиции в имоти трябва да знаят, че също ще бъдат предмет на особено внимание. Най-вече, ако влагат в имоти, не отчитат никакви доходи от наеми, а част от придобивиките биват продавани периодично. Данни за чести сделки от един и същи човек е задължена да подаде Агенцията по вписванията.

Застрахователните компании също подават информация, особено ако издават полици за голямо имущество, което принадлежи на един и същи човек или на свързани лица.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
17
 
! Отговори
наистина преди 4 месеца
това са вашенци,които крадът като вас-защо да не пазаруват
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ПроСоТо

Не знам ... с тея технологии, след 50-100 години, може да се стигнедо хора, който нямат нужда от други хора.
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искам три неща за дъержавата.
Минимална заплата от 1800 лева, но с по-високи данъци.
Правилно управление на ресурсите.
Строги, но справедливи и чести наказания, за неспазващите правилата.
51
1
 
18
 
! Отговори
razbira4ev преди 5 месеца
Фейк нюз! Аз пък от чужбина гледам БГ телевизия и мога да ви кажа, че по мои данни БГ се управлява от мафия, а прокурора си говори сам! А, и освен това на президента освен Турция друго не му е в главата...
50
0
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
м/у другото,гледам че някои долу са се поизхвърлили..

..Вижте,уважаеми,човека НЕ е вълк-единак,той е СОЦИАЛНО "животно"!!!..СОЦИУМЪТ,в който единствено може да съществува човека,се нарича "държава"..ВСЕКИ Е ЗАВИСИМ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!..Държавата НЕ може да съществува без данъците!!!!

Друг е въпроса,че нашата държава не е държава,а некакво мафиотско недоразумение.

Та:-Гневът ви е неправилно насочен:-Вместо да проклинате държавата,вижте какво можете да направите с пиявиците,които смучат силат
49
1
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
и защо толкова голяма статия за нещо,което се съдържа само в едно изречение:
-"За да бъде завършена проверката, следва дълга преписка и серия питания до съответните служби, обясняват за изданието експерти, работили по критериите за селекция."..?Което ще рече че НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМЕ,а нас просто ще ни насочат да приемем тая информация като.."неизбежен факт"..
..И така,отруден българино и вие, бедни пенсионери,СВИКВАЙТЕ!..Но бъдете доволни че сте бедни,защото ще попаднете в графата"рискови д
48
0
 
20
 
! Отговори
Куцо магаре преди 5 месеца
Каква правова държава.
47
4
 
33
 
! Отговори
СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ! преди 5 месеца
АЗ СЪМ СВОБОДЕН ЧОВЕК И ОТКАЗВАМ ДА ХРАНЯ И ДА ПОДПОМАГАМ МАФИОТСКАТА СТРУКТУРА НАРЕЧЕНА "ДЪРЖАВА"

АЗ НЕ ИСКАМ НИЩО ОТ ДЪРЖАВАТА, СЪОТВЕТНО ОЧАКВАМ И ТЯ ДА НЕ ИСКА НИЩО ОТ МЕН!
И ДА НЕ МИ СЕ БЪРКА ВЪВ ЛИЧНИТЕ ДЕЛА!
Това какви пари съм спечелил и как си ги харча СИ Е МОЯ РАБОТА!
НЯМАМ ШЕФОВЕ, НЕ СЪМ РОБ и не съм ничия собственост! Аз съм свободен независим човек и не съм длъжен да се отчитам пред никой.
46
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чрез плащането на данъци ние подхранваме и подсилваме растежа на мафиотската структура наречена "държава"

Колкото по голяма става държавната структура толкова по повече сила и власт придобива тя и все повече започва да ви определя живота и да ви налага и да ДИКТУВА.

Колкото по голяма става държавната структура, толкова повече тя започва да ДЕРЕ и ДА СТРИЖЕ своите РОБИ!

ВИЕ РОБИ ЛИ СТЕ, ИЛИ СТЕ СВОБОДНИ ХОРА?????

НЕКА ВСЕКИ ДА ЗАЕМЕ СВОЯТА ПОЗИЦИЯ!
45
0
 
17
 
! Отговори
M преди 5 месеца
Да разследват и това
https://facebook/DaSpremRazgrabvanetoNaBulgaria/videos/2100809110239507/?t=2
44
1
 
30
 
! Отговори
Мелничаря Кунц преди 5 месеца
Едно време , преди много години десятъка е бил смятан за тежест............а сега колко е данъка. Дали е само 10%.
Тия басни с многото данъци ги кажете на някой друг. Първо данъците у нас не се събират - парите се търкалят по улиците. Второ парите от данъци се разпределят малоумно , зашото такива хора ни управляват.
43
4
 
23
 
! Отговори
МОЖЕ!!! преди 5 месеца
Може без данъци и още как!

Аз съм си поставил за цел да не платя нито един лев данък.
За благотворителност съм готов давам МНОГО когато мога! Но данъци НЕ!
И съветвам всички приятели бизнесмени и млади предприемачи да правят същото.
Нека да бъдем независими и по всякакъв начин да ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ на разрастването на мафиотската структура наречена "държава".

АЗ ОТКАЗВАМ ДА ХРАНЯ МАФИЯТА!!! ОТКАВАМ ДА БЪДА РОБ! НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ НА ДИКТАТУРАТА ДА ОПРЕДЕЛЯ ЖИВОТА МИ И ДА РОВИ ВЪВ ЛИЧНИТЕ СМЕТКИ.
42
4
 
21
 
! Отговори
МОЖЕ!!! преди 5 месеца
Може без данъци и още как!

Аз съм си поставил за цел да не платя нито един лев данък.
За благотворителност съм готов давам МНОГО когато мога! Но данъци НЕ!
И съветвам всички приятели бизнесмени и млади предприемачи да правят същото.
Нека да бъдем независими и по всякакъв начин да ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ на разрастването на мафиотската структура наречена "държава".

АЗ ОТКАЗВАМ ДА ХРАНЯ МАФИЯТА!!! ОТКАВАМ ДА БЪДА РОБ! НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ НА ДИКТАТУРАТА ДА ОПРЕДЕЛЯ ЖИВОТА МИ И ДА РОВИ ВЪВ ЛИЧНИТЕ СМЕТКИ.
41
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колега, без данъци не може. И както се вижда, там, където данъците и събираемостта са високи има богати държави, където са ниски, качеството на живот и държавите са бедни.
40
5
 
25
 
! Отговори
МАФИЯ!!! преди 5 месеца
Държава или мафия вече е едно и също.

Данъците са чист рекет! (Или просто държавно робство)

От къде накъде държавата ще ме задължава да декларирам имущество и доходи?
Защо държавата без да ме пита ще рови във личните ми сметки и ще следи?
От къде накъде държавата ще ме принужда насила да и давам пари всяка година?

Това ли наричаме свободен пазар и демокрация???

НЕ! Това е поредната диктатура!! Който не може да разбере че живеем в мафиотска диктатура е просто и д и о т със промит мозък.
39
2
 
21
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 месеца
В Испания покупките в брой са до 3000€ евро и всичко засичат, както и данните на купувача, а покупки за над 6000€ се проследяват под лупа
38
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В повечето държави от ЕС плащания в брой в магазин над определена сума не са позволени и се искат данните на купувача. Всички данъчни служби из ЕС следят :) В Италия данъчната полиция спира и скъпи автомобили за доказване, че са платени данъци за подходящи доходи, а покупки за повече от 2000 евро също се засичат и проверяват.
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако плащат с карта, да... но като ходя в чужбина и плащам кеш как ще разберат, че съм българин?
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубаво, че вече има чужди магазини в София да си купувам чужбинска храна, но е по-скъпа.
35
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Статията е 100% МАНИПУЛАЦИЯ!!!
НАП мже да получи от търговци САМО в България!!!!!
От чужбина получават веднъж годишно за предходната година инфо САМО от банки
и САМО ако си декларирал в чуждата банка че си резидент на България (вкл. за данъчни цели).
НИЩО друго не получавт и няма да получат защото е НЕЗАКОННО.
Тези глупости за докладване на активности по сметки плащания на другият ден/седмица са пълна дивотия и ИЗМИШЛЬОТИНИ.