Анегрет Крамп-Каренбауер сменя Ангела Меркел в партията

Кой е новият лидер на Християндемократическия съюз
7 дек 2018 22:30, Анисия Иванова
94
Анегрет Крамп-Каренбауер сменя Ангела Меркел в партията
Снимка: БТА

Генералният секретар на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер бе избрана за нов лидер на партията, наследявайки на поста канцлера Ангела Меркел, съобщи ДПА.

Крамп-Каренбауер, дългогодишен съюзник на Меркел, спечели втория тур от гласуването на конгреса на ХДС в Хамбург, побеждавайки Фридрих Мерц. За нея гласуваха 517 делегати (51,75 процента), а Мерц получи 482 гласа (48,25 процента).

Досега Крамп-Каренбауер бе вторият човек в йерархията на ХДС. Въпреки че няма да ръководи повече своята партия, Меркел възнамерява да остане канцлер до края на четвъртия си мандат, който изтича в края на 2021 г.

Почти неизвестна в Германия допреди две години Анегрет Крамп-Каренбауер е родом от провинция Саар и с почти непроизносимо име, често е наричана с инициалите АКК, но също така с критичното "Меркел номер две" и дори с леко презрителното "Мини-Меркел" заради предаността й към Ангела Меркел.

Тя ще трябва да запази сплотеността на християндемократите, след като бе избрана за лидер на партията с крехко мнозинство от 51,7 процента срещу противника на центристкия курс на Меркел Фридрих Мерц. Той защитаваше идеята за завой надясно с надеждата партията да си върне избирателите, които изоставиха ХДС и започнаха да гласуват за крайната десница.

Петдесет и шест годишната католичка изключи възможността за преориентиране на партията от центъра в дясната част на политическия спектър. Според нея е по-уместно ХДС да увеличи подкрепата си в центъра, за да си върне гласовете на избиратели, пренасочили се към Зелените.

Крамп-Каренбауер е в партията от близо 40 години и въпреки сравненията с Меркел, тя има свои собствени убеждения, които според някои наблюдатели те са доста по-радикални от тези на канцлера, особено по някои социални въпроси и по миграционната политика.

Тя смята за грешка легализирането на гей браковете, което стана по времето на Меркел, тъй като по думите й това може да доведе до други искания, например "брак между роднини или между няколко души". Освен това новият лидер на ХДС призова за незабавно експулсиране на всеки бежанец, признат за виновен за извършено престъпление.
Крамп-Каренбауер е родена на 9 август 1962 година в град Фьолклинген, израства в традиционно католическо семейство с петима братя и сестри. Омъжена е от 34 години и има три деца.

След като завършва право и политически науки, тя влиза в управлението на провинция Саар, където бързо си пробива път нагоре по ешелоните, докато съпругът й гледа децата. От 2000 г. е последователно министър на вътрешните работи, на труда, на семейството, на спорта и на правосъдието в провинциалното правителство. През 2011 г. става премиер на тази малка провинция на границата с Франция, където е много популярна.

На национално равнище тя става известна чак през 2017 г., когато печели много оспорвани избори срещу социалдемократите. Близо една година по-късно става генерален секретар на партията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин един турчин, външният вид винаги е имал значение към управлението не само на всяка държава, а и на всяка група. За тази цел на владетелите са изработвали специални облекла, за тях и сега се грижат специално. Навсякъде при кандидатстване за работа искат снимки, навсякъде при политически избори разчитат на образа. На последните избори в Германия красивите спечелиха повече. Госпожата не е грозна, за тяхната среда е в делови вид. За нас от изтока - и липсва стайлинг. Отнася се и за Меркел
81
3
 
1
 
! Отговори
Дойч преди 5 години
тази фрау Каренбауер ще сложи пичкин на мястото му ще му скъса чорапогащника
80
1
 
4
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Откога външният вид има значение за управлението на една държава?Не е ли най-важно да имаш работещо сиво вещество!?Когато нямате поглед спрямо качествата и управлението на една личност,имате "argumentum ad hominem" т.е. преценката ви е ирелевантна.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е мъж или жена?
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям всички иронични коментари. Анегрет Крамп-Каренбауер е обществена личност, министър-председател на федерална провинция, ръководител на партия, представлява огромна група от хора, включително извън страната. Като жена би трябвало да се грижи за външния си вид, така, че да отговаря на общественото й положение и авторитета на институциите, които представлява.Приятни ли са ви нашите "управници" по ТВ (во главе с ББ) небръснати, по тениски и без вратовръзки !? Не питам за дезодорант.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По повод външния вид и сексуалната ориентация: Който желае, може да прочете и да види образите на Сара Вагенкнехт, Алис Вайдел, Фрауке Петри, Андреа Налес. Все са от първата редица на партиите си. Само Алис е руса, а и е лесбийка.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
izglejda по-джендърско от как си
75
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
б. маа му!..Свършиха ли мъжете-политици в Германия?..Май Матриархата е на път да се завърне?..Е па що не?..-И без това "живота" си е едно БЕЗСМИСЛЕНО ЛУТАНЕ ...с предизвестен край..
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Огледалце, огледалце на стената,Кажи, коя е най-красивата на земята"
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мирната и извършена при ясни процедура и критерии смяна на властта във всяка организация е гарант за продължителния успех на организацията. Нещо на което ние се учим, криво-ляво. Но тези дето реват против жениците да погледнат какво става в необятната по отношение на простотията Русия. Дето от 1200 г. история само ВЕДНЪЖ се е случила демократична и мирна смяна на ръководителя докато е бил жив, без да е намесен преврат.
72
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
проблемът не е в това, че каренбауер е с къса коса, за да не я мие често, а фризурата и е такава, че не е нужно да се реше след ставане, а в това, че се нагажда според ситуацията и няма собствени мисли, което я прави лесна за дистанционо манипулиране. от джоба на меркел стърчи дистанционното. каренбауер е толкова оптекаема, че с тези си качества може да бъде лидер и на червено-зелените, но и на ултра-левите. ря просто е безхарактерна...
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ташунко, Мерц въобще не може да смаже Меркел. Мерц няма умения за контакт с различни. Бил е евродепутат, излязъл е от политиката, връща се. Да се говори ярко е едно, да се водят конструктивни преговори с опоненти е съвсем друго. Човек, който винаги е избирал личната изгода, не е подходящ за държавен и партиен пост.
70
5
 
8
 
! Отговори
Търсите под вол теле преди 5 години
За 56-годишна, със сериозна професия, тази жена си изглежда съвсем добре.Вие какво искате? Тетка с минижуп до г/за, с гол пъп и наплескана с половин кило грим ли?Не е вариететна певачка, политик е.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аз-ътОткъде накъде лезбо-либерал? Жената е омъжена, родила е три деца и е против гей-браковете. Съвсем редовна си е по отношение на половата характеристика.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анегрет или на галено Ане ще се възприеме добре ,защото на турски "Ане" означава майка .Пак ще има кой да играе майка на нацията - на бежанците и туркалъто в Дойчланд!
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парадоя на жени.
66
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОЧНО НА МЯСТОТО СИ Е :D ТОВА Е НОВИЯ ЛИДЕР НА ЕС ЛИЦЕТО НА ЕС !!В КРАК С МОДАТА И ПРОГРЕСА Е ЛОГИЧНО ЛИЦЕТО НА ЕС ДА Е ОТ ПОЛ ХТРАНСДЖЕНДЪРИТЕ СА ОТЖИВЕЛИ :D НОВАТА МОДА Е *** Х КАТО НИКОГА НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ГИ ИМАШ И ДВАТА ПОЛА ИЛИ НЯМАШ НИТО ЕДНИ ОТ ТЯХ :D
65
5
 
12
 
! Отговори
Трагедия преди 5 години
Не искам в този ЕС. Не искам да ме управляват такива ГМО крокодили. И в комиксите на Марвел няма такива мутанти.
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как трябва да изглежда 56 годишна жена политик? Като нашите,с ботукс и скъпи дрехи?
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпата баба напълни Германия с 1 500 000 Бежанци от които само 200 000 някаде са записани че са заето с нещо а останалите 1 300 000 са на Социални пари за следващите 20-30 години , и на кой от Заплатата 40 % Данаци , а познай де???