Основните купувачи на имоти - младите хора до 35 г.

Брокери отчитат сериозен интерес към завършени и обзаведени жилища
29
Основните купувачи на имоти - младите хора до 35 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората на възраст между 26 и 35 години са новите купувачи на пазара на недвижими имоти. Те представляват 39% от всички клиенти и вече променят основни характеристики в сегмента.

По-бавно пристъпват към сделка, провеждат повече огледи и често търсят завършени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат веднага, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти тенденциите на пазара.

Според експертите клиентите са склонни да платят по-висока цена за имот в новопостроена сграда, ако тя отговаря напълно за усещането им за качествена среда на живот. Сериозен интерес предизвикват и обзаведените имоти след направени подобрения. В тези случаи разликата в цената спрямо необзаведено жилище за ремонт може да достигне 25%, които обаче се компенсират със спестените време и усилия преди нанасянето.

Този подход често е предпочитан от хора, които използват кредит за покупката си и бюджетът, който са си определили, не включва допълнителни разходи по имота. Придобиването на завършен апартамент им позволява да се нанесат веднага.

По думите й, когато планират използването на жилищен заем, хората трябва да имат предвид спецификите при оценката на движимото имущество в апартамента. "Наличието на обзавеждане – мебели, техника и оборудване в жилището, има по-малка тежест в изготвянето на оценката на банката, отколкото при определянето на пазарната стойност на имота. Това се отразява върху сумата, която банката би отпуснала при ипотеката на жилището", пояснява Гергана Тенекеджиева.

Почти 55% от покупко-продажбите са осъществени чрез банково участие. Преобладават сделките с кредити, покриващи около 80% от стойността на имота. При 18% от покупките, клиентите използват ипотека за между 50% и 80% от сделката, а 21% от купувачите разчитат на заем за над 80% от цената на жилището.

Ръстът на средните цени на имотите в София през 2019 г. е 7.13% по данни на компанията. Покачването обаче не се дължи на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи имоти.

Цените на бизнес имотите също са устойчиви, което дава предвидимост на пазара. Покупките с цел инвестиция бележат ръст, като традиционно предпочитаните имоти са двустайните апартаменти, с добра транспортна обезпеченост, заради високата ликвидност.

През 2020-а от компанията очакват стабилност в цените и висока активност на купувачите. Делът на покупките с кредит плавно ще се покачва. Очаква се изискванията на новата група млади купувачи, която се очертава все по-ясно, да формират значима част от настроенията на пазара.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Минувач преди 4 месеца
Новите жилища в София бият 11 пъти прираста на населението

Отивай на google и чети..

Aверите строители на Боко те вземат съвсем за крeтен

Правят в момента 300% печалба. Обаче проблема е че скоро ще има свръхпредлагане
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Никола Вапцаров до корта на Малееви вечер светят само по 2 апартамента във всяко от блокчетата.
24
0
 
3
 
! Отговори
по-добре къща преди 4 месеца
В Полша една редова къща е по-евтина от апартамент в същия квартал. У нас е обратното и освен това няма много редови къщи, които би трябвало да са за средната класа. Писнало ми е да живея в апартамент, хем сме само 4 етажа!
23
1
 
4
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 месеца
Имам една къща в сравнително спокоен град , за сега за апартамент не мисля.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важно е да е противоземетръсно и яко пък цената няма значение така и така ще се изплаща два живота
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някои има ли данни колко са се родили през 1985, през 1995, през 2005 и през 2015 . Как така, колкото по-малко са се родили толкова повече купуват? Дали след 30 години ще сме повече от сега, включително и за София питам.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Ги нямаше плаващите лихви, щеше да си е оферта ... ама не е!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние сме напълно противоположни на всички други държави ...
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има младежи, които се хващат на въдицата, без да мислят дали на 60 ще са спосони да плащат и дали на тази възраст ще имат работа, или робовладелецът ще реши, че са бавни и ненужни.
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Взимаш на 35, кредита е 30 години и до 65 те е страх и един месец да останете без работа и двамата в семейството. Как няма да си послушен работник, как ще посмееш да помислиш за друго освен за "сигурната" работа и "сигурната" заплата и се заблуждаваш, че 60-те квадрата, които изплащаш цял живот са най-голямото ти постижение.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копувай народе не останаха имоти.
15
1
 
3
 
! Отговори
Асана преди 4 месеца
Опааааа,Провокация!!! Никой няма да се върне и в кo,чинaн,тa. , И в държавата..... всъщност и двете нямат разлика.....
14
3
 
9
 
! Отговори
Мери преди 4 месеца
Почти никой не остана на село. Дори малките градове вече не им харесват на младите киселяци и затова идват на тълпи в Софията.
13
0
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 4 месеца
Казваш, че е най-добре да натовариш наследниците си с непосилен заем, примерно синът си.....
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изстискване на сиромашката пот е цялата работа.Човек като види че не може вече,по-добре да си сложи въжето вместо да тръгва с заеми на стари години.А ний добрият вариант е да вемезеш по голям заем и да го ,,издухаш'' и после да си сложиш въжето.Така ще е най добре.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато купуваш имот със заем от банката, си правиш сметката да изплатиш заема докато работиш. Пенсионер с пенсията си заем не може да плаща. Затова имотите се купуват предимно от хора до 35-40 годишна възраст.
10
2
 
9
 
! Отговори
Спаси Сф, ела преди 4 месеца
Не е странна статията. София е друга България.
9
3
 
20
 
! Отговори
ТЪРСЯТ ШАРАНИ преди 4 месеца
САМО ТАКИВА МОГАТ ДА ИЗЛЪЖАТ АЛЧНИТЕ БРОКЕРИ МЛАДИ И ЗЕЛЕНИ И ГЛУПАВИ !!! ДА СЕ ЗАРОБЯТ С КРЕДИТИ ПО 30- 40 Г. !!!
8
5
 
15
 
! Отговори
Що за мислене? преди 4 месеца
Да дам за жилище един чувал пари и да се доверя на непознат дизайнер с незнайни способности да ми подбира обзавеждане?!
Това е мода, сляпо следвана от не много умни хора.
Същият тип хора не могат да ти отговорят на въпроса защо сливат кухнята с хола в случаите, при които се купуват голям апартамент? Това се прави само тогава, когато си принуден да побереш много функции в рамките на минимална квадратура. Ама кой да си зададе въпроса "Защо?" Питат се само "Какво?", какво е модерно и как е у съседа
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Long live Bulgaria — на три магистрали и на шест морета!