Спипаха антични предмети в камион за риба

Открити са в турски камион на ГКПП Видин
24 юни 2020 21:30, Анисия Иванова
6
Спипаха антични предмети в камион за риба
Снимка: МВР

Полицаи и митничари задържаха антични предмети в района на ГКПП Видин, съобщиха от МВР.

Вчера, 23 юни, към 1 часа в района на граничния пункт пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени.

Атомобилът е селектиран по метода "анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са открити пет пакета с антични на вид предмети. 

Открити са метален нагръдник, каменна статуя на лъв, метални фигурки и фрагменти, отливка на метален крак, вероятно от статуя. Предметите са иззети, предстои комплексна археологическа експертиза. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ граничен полицай от ГПУ Видин под надзора на окръжната прокуратура.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство.

Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години "лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен турски гражданин, на 47 години. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин.

Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Рено клио преди 3 години
Крак на статуя и няколко мини статуетки нищо интересно-кокошкарсака -рибарска работа.
2
0
 
2
 
! Отговори
Рибар преди 3 години
Все пак имало далавера в рибата
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колекцията на Черепа в камион за риба !!!Радев, къде си да коментираш?