Спипаха антични предмети в камион за риба

Открити са в турски камион на ГКПП Видин
24 юни 2020 21:30, Анисия Иванова
6
Спипаха антични предмети в камион за риба
Снимка: МВР

Полицаи и митничари задържаха антични предмети в района на ГКПП Видин, съобщиха от МВР.

Вчера, 23 юни, към 1 часа в района на граничния пункт пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени.

Атомобилът е селектиран по метода "анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са открити пет пакета с антични на вид предмети. 

Открити са метален нагръдник, каменна статуя на лъв, метални фигурки и фрагменти, отливка на метален крак, вероятно от статуя. Предметите са иззети, предстои комплексна археологическа експертиза. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ граничен полицай от ГПУ Видин под надзора на окръжната прокуратура.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство.

Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години "лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен турски гражданин, на 47 години. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин.

Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И по какъв признак са познали че е притеснен?Имал е запек и очите му са издути от напрежение или е имал диария?
3
0
 
2
 
! Отговори
Рено клио преди 1 месец
Крак на статуя и няколко мини статуетки нищо интересно-кокошкарсака -рибарска работа.
2
0
 
1
 
! Отговори
Рибар преди 1 месец
Все пак имало далавера в рибата
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колекцията на Черепа в камион за риба !!!
Радев, къде си да коментираш?